Медия без
политическа реклама

САЩ смекчиха санкциите срещу Huawei

Американското правителство смекчи някои от ограниченията, които наложи на китайската компания Huawei.Това стана с временен общ лиценз, издаден от министерството на търговията на САЩ, с който се възстановява възможността на Huawei да поддържа съществуващите мрежи и да предоставя актуализации на софтуера на съществуващите мобилни устройства на компанията.

Лицензът ще е в сила 90 дни и на практика смекчава ограниченията, наложени на Huawei от САЩ за купуване на американски стоки, за да може да се помогне на съществуващите клиенти.

Миналия четвъртък министерството на търговията на САЩ включи китайския телекомуникационен гигант в своя списък на юридическите лица, на които е забранено да правят бизнес с американски компании без специално разрешително. В "черния списък" по принцип попадат фирми, чиято дейност е смятана за вредна за националната сигурност или външнополитическите интереси на Съединените щати.

Като последица от това решение Alphabet - компанията майка на Google, обяви, че спира бизнеса си с Huawei. А този бизнес е за трансфер на хардуер, софтуер и технически услуги. Google обяви тогава, че ще дава на китайската компания само технологиите, които са обществено достъпни чрез отворен лиценз. Американските производители на чипове Intel, Qualcomm, Xilinx и Broadcom също спряха доставките на своя продукция за Huawei