facebook
twitter

Първа страница

Управляващите най-после прозряха, че "безплатното" саниране е нечестно

Четири години след старта и след похарчени 2 млрд. лв. ще се търси нов начин програмата да продължи
7 321
 Илияна Кирилова
2 млрд. лв. са налети в "безплатното" саниране до момента.

Четири години след началото на програмата за така нареченото "безплатно саниране" на старите жилищни сгради и след като в нея бяха налети 2 милиарда лева от парите на всички данъкоплатци у нас, някои от управляващите най-после прозряха, че тя е нечестна и в крайна сметка не е довела до сериозен резултат. Това не попречи на премиера Бойко Борисов бодро да обяви, че програмата ще продължи през следващата година, без да уточни под каква форма.

Обещанието на премиера бе дадено по време на вчерашната му обиколка из Южна България. В разпространено във Фейсбук видео премиерът шофира по улиците на Пазарджик автомобил, придружен от кмета на града Тодор Попов и вицепремиера Томислав Дончев. Той получи от кмета петиция с над 7000 подписа за продължаване на програмата за саниране. "Досега с държавни средства са санирани около 2000 сгради", казва във видеото премиерът. Но на въпрос на кмета какво ще се случва по-нататък Томислав Дончев обяснява, че програмата не е справедлива, защото натоварва всички българи да плащат за малцина. Факт, който в. "Сега" е коментирал многократно.

"Като промовариант да тръгне беше добро начало, за да видят хората, че енергийната ефективност е нещо хубаво. Но не може да продължи по този начин. Събираме пари от всички, ремонтираме къщите и апартаментите на малцина. За да тръгне програмата, да видят хората, че енергийната ефективност е нещо хубаво - това беше ефективно. Но не може по същия начин. Всичките разходи, които са необходими, са 15-16 млрд. лв. Може да се направи по друг начин - базиран на т.нар. договори с гарантиран резултат, където инвестицията се изплаща от икономиите на сметките за ток. Имаме подобни планове да продължим, но не по същия начин", каза вицепремиерът. Премиерът Борисов пък добави, че когато трябвало, от сдружението на общините не ги подкрепили.

По какъв начин ще продължи програмата не се знае, тъй като изискванията и параметрите все още се обмислят.

Националната програма за саниране започна през 2015 г., в навечерието на тогавашните местни избори. За нея бяха предвидени 1 млрд. лв. от държавния бюджет. Последваха сериозни съмнения за силно надути цени от фирмите изпълнителки, както и за откровено корупционни схеми сред местните власти, които одобряваха обектите за обновяване. Две години по-късно бюджетът отпусна още 1 млрд. лв. за довършване на одобрените дотогава малко над 2000 блока в цялата страна. От тях към момента 1669 жилищни сгради са изцяло санирани, а за 17 не са започнали каквито и да е дейности, показват данните на регионалното министерство към 13 април. 

След спирането на програмата през 2017 г. от регионалното министерство заявиха, че се търсят варианти тя да бъде продължена, но вече със съфинансиране от живеещите в сградите. Предлагаше се първоначално самоучастието да е 20%, като постепенно се вдига. Решение или конкретни разчети обаче няма.

 

14

Влез или се регистрирай за да коментираш

Още

Всеки пети пенсионер се пенсионира на над 66 г.

18.12.2019

ЯНА НИКОЛОВА

23431 35
КЕВР призна, че вдига цената на водата на сляпо

18.12.2019

МИЛА КИСЬОВА

7889 6
Страсбург осъди Норвегия за отнети деца

18.12.2019

17873 5

Коментари

Stern

Като се знае на какви цени се фактурираха дейностите по безплатното, нищо чудно да се окаже, че исканите 20% са реалната цена на т.н. саниране, а останалото е рестото.

Лoвkия

някои от управляващите най-после прозряха, че тя е нечестна и в крайна сметка не е довела до сериозен резултат.

Може ли имената на тези управляващи, Колев?

buratinob

 Но на въпрос на кмета какво ще се случва по-нататък Томислав Дончев обяснява, че програмата не е справедлива, защото натоварва всички българи да плащат за малцина.

 

Томито да не е опозиционер?

Враг с партиен билет??

Доц.Трътлев

Томито да не е опозиционер?

Враг с партиен билет?

Не е. По-скоро е мераклия да заеме мястото на онзи с апартаментите. 

dobadoba

За протокола - в БГ не се прави саниране, а изолиране.

АКО съм саниран първата ми работа ще е да взема едно парче от стиропора и да пробвам дали е горлив(пожароопасен). При установяване на последното първата ми работа ще е да си продам апартамента.

⚓️

Стоф

И да си купиш някой огнеупорен :))) 

PARAGRAF22

Четири години след началото на програмата за така нареченото "безплатно саниране" на старите жилищни сгради и след като в нея бяха налети 2 милиарда лева от парите на всички данъкоплатци у нас, някои от управляващите най-после прозряха, че тя е нечестна и в крайна сметка не е довела до сериозен резултат. 

? Кой е.ал ., е.ал ...Пена вече не е ? '' такава ''

пролетарий о тв...

Жил. сгради подлежащи на саниране са около 18500 блока за страната. Опаковането на 8% от цялата бройка до този момент с 5 см стиропор, не означава саниране. Няма ли компетентни технически лица в тази държава, които най-после да кажат, че "царят е гол"?

G0g0

И това е саниране, колко северната хорда е тангента, ама какво да очакваме от човек еднокнижник?

Invisible

  Една класация на първите 10 фирми с най-много спечелени проекти за "саниране" ще ни каже много.

  Елена Йончева спи!

Джиджи

  Елена Йончева спи!

Ако Елена Йончева спи, то значи, че целиот български народ отдавна сЪ е пренесъл в Отвъдното ... ???

Джиджи

Една класация на първите 10 фирми с най-много спечелени проекти за "саниране" ще ни каже много.

Аз не знам дали точно такава класация има, но сабале по телевизора същата тази Елена Йончева съобщи, че 40% от стойността на пътищата се връщат обратно към управляващите, а само 6 фирми изпълняват 95% от строителството на пътища.

 

И ако съотнесеш таз информация към санирането, изобщо няма да сгрешиш. Само  трябва да видиш какво е съотношението между крайните цифри. ?

Magi

Абсолютно вярно е .

Лoвkия

Преди време разни тука тръбяха, че по неква адски сложна схема банките щели придобият апартаментите на нещастниците, подложени на саниране.

Има ли към днешна дата отнети в полза на банки апартаменти и колко?

Напролет писах как са санирани шестте блока в Харманли, които съм видял с очите си и че с "5 см стиропор" са санирани само главите на онези, вярващи на тая опорка.

Прочее другарката Лъжа спомена преди време, че дойде ли на власт санирането ще продължи, но по нова схема.

Е, не уточни каква ще е тая схема, но съвсем скоро ще научим, падне ли сатрапа.

Влез или се регистрирай за да коментираш