Медия без
политическа реклама

Борисов сплаши ГЕРБ с повторение на аферата „Костинброд“

Исках да ви се карам пак, но този път няма, защото, като се скарам, и вие се снишавате, обърна се премиерът към симпатизантите си

МИХАЕЛА КАТЕРИНСКА

В опит да мобилизира поддръжниците си, оклюмали се след „Апартаментгейт“, лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов ги сплаши, че противниците им подготвят повторение на Костинбродската афера от 2013 г. Тогава БСП, съвместно с бившия журналист Николай Бареков, обвини първото правителство на ГЕРБ, че се опитва да манипулира предстоящите предсрочни парламентарни избори.

Борисов описа конспиративния сценарий пред хиляди свои симпатизанти, събрали се в столичната зала „Арена Армеец“, за да участват в основното предизборно събитие на партията. Включи се и Манфред Вебер – кандидатът на Европейската народна партия за председател на ЕК.

Пред поддръжниците си Борисов разви хипотезата, че негативният ефект за ГЕРБ от имотните скандали е преминал и това безпокояло опонентите му. „Видяха, че духът в ГЕРБ се върна – изядохме си шамарите, направихме си промените, извлякохме си поуките и партията се вдигна. Това ги плаши“, заяви премиерът. Затова според него социалистите щели да прибегнат до тактиката, която използвали през 2013 г. „Тези избори са важни за нас, за Вебер и за Европа. Затова, мили мои, максимална концентрация. Четвъртък и петък ще ни правят Костинброд. Вариант някакъв такъв ще има. Лъжата, нали си я спомняте? Пак същите кандидати са там, когато говореха, че в Костинброд се правят фалшиви бюлетини, че има автобуси с двойни дъна. Помните ли? Чудовищна история! 100 процента лъжа, измама! Това се готвят да направят“, предупреди лидерът на ГЕРБ. И добави: „После вече, като всички се освестят, ще кажат: е, да, малко сме излъгали, но пораженията за нас ще ги има“.

За разлика от други подобни сбирки на ГЕРБ, Борисов се отказа да отправя критики към своите хора, като откровено си призна, че се въздържа, защото не иска да ги обезкуражава. Това доказва, че той се притеснява от въздействието на скандалите върху партийните редици, независимо че бодряшки говореше, че „духът се върна“. „Исках да ви се карам пак, но този път няма, защото, като се скарам, и вие се снишавате, започвате да ставате колебливи и това дава шанс на нашите опоненти да си помислят, че ние ставаме по-слаби. Или че като са ни ударили лошо, това ще ни свали“, обясни Борисов. И окуражително допълни: „Ние сме като Кобрата, продължаваме напред“. А накрая почти умолително се обърна към герберите: „Мобилизирайте се, помолете се на хората да ни извинят за слабостите. Видно е, че сме си взели забележка, видно е, че сме си направили поуки“.

Същия подход за стягане на редиците използва и финансовият министър Владислав Горанов, който изнесе необичайно политизирана реч. „След президентските избори през 2016 г. сме изправени пред безпрецедентна проява на политическо генно инженерство, имащо единствената цел да свали демократично и законно избраното правителство. Този устрем се е развил до такава степен, че лявото и дясното се събират в единен фронт, а конституцията се превръща в академично четиво“, описа заговора Горанов. И категорично обяви: „Държавата се движи в правилната посока и въжделенията на нашите опоненти са свързани не с обективна необходимост от промяна, а от личните им мераци за домогване до властта и евентуално тези 10 милиарда, които те са прогнозирали да канализират. Ние нямаме причина да нямаме самочувствие“.

Гостът Манфред Вебер се включи активно в предизборната агитация за европейската листа на ГЕРБ и СДС. Кандидатът на ЕНП гръмко обяви, че „под ръководството на Бойко Борисов България е в първите редици на европейското развитие“. Евродепутатите на ГЕРБ пък били причината страната ни да бъде уважавана в Европейския парламент. Вебер отправи и няколко мъгляви обещания – че ЕС ще остане солидарен с нуждите на България от европейски средства, за да оправи инфраструктурата си, както и че ще направи всичко възможно да станем пълноправен член на Шенгенската зона.

Това беше достатъчно, за да удовлетвори Борисов. „С Манфред Вебер имаме дълга история. Той беше младо момче и хич не харесваше България тогава. Неговият колега, сегашният премиер на Бавария, и той не я харесваше. Сега са най-големите й защитници и пропагандатори“, заразказва премиерът. И посъветва кандидата на ЕНП: „Чуй сега и нашите задачи, които ние към тебе имаме. Като отлетиш там на високото, да не забравяш цялата тази зала, защото виждаш как животът е събирач: събира от противници първи приятели“. След което му заръча да не променя кохезионната политика, да се съобразява с газовите проекти на България и да не отнема субсидиите на селскостопанските ни производители. „Шенген няма да го напомням. Не че ни е важно, просто ни е обидно – толкова усилия българите вложиха, за да пазят границите“, завърши с поръченията Борисов.

РАЗПРА

Поредицата срещи, които президентът Румен Радев инициира с представители на съдебната власт заради предстоящия избор на следващ главен прокурор, раздразни Бойко Борисов. Той открито обвини държавния глава, че се намесва в делата на магистратите. „Някой може ли да ми каже къде в конституцията пише, че разделените власти имат право да се месят в съдебната система и да привикват магистратите на килима един по един? Такава ли справедливост искаме? Да върнат съдебната власт във времето, когато БСП управляваше и двама съветници на президента Първанов – единият оглави прокуратурата, а другият съда. В тези времена ли искат да ни върнат сегашните хора в президентството? Това ли е целта на срещите?“, гневно попита Борисов.

Радев отвърна, че премиерът създава „изкуствена драма“. „Всички знаят много добре, че аз не каня магистрати вкъщи или на тайни вечери, нито викам главния прокурор всяка сряда. Не обсъждам личности, а принципи. Не настоявам за имена, а за спазване на закона“, обидено коментира президентът.

Още по темата