Quantcast
АПИ назначи току-що създадена фирма за събирач на тол такси | СЕГА
facebook
twitter

Първа страница

АПИ назначи току-що създадена фирма за събирач на тол такси

Създадената през февруари "Телетол" ще взима 7% комисиона от оборотите
3 882
 Илияна Кирилова
Въпреки очевидното изоставане управляващите продължават да твърдят, че подготовката на тол системата върви по график.

След като в началото на годината Агенция "Пътна инфраструктура" (АПИ) тихомълком назначи "Интелигентни трафик системи" за "национален доставчик" за тол системата, вече има и втора компания със същия статут. Става дума за “Телетол” АД.  Договорът с новия събирач на електронни пътни такси е подписан на 14 май, съобщиха във вторник от "Националното тол управление". На сайта на тол управлението пише, че "Телетол“ е регистрирана като доставчик на услуги на 18 март.  Фирмата е създадена буквално дни преди това - на 22 февруари.  Вчера зам.-министърът на регионалното развитие Николай Нанков обяви, че скоро ще има и трети "национален доставчик". 

Акционери в "Телетол" са "Нованор" с дял от 70% и "Инфосистемс интернешънъл ЕАД" (30%). Собственици на "Нованор" са Лиляна Христова Деянова, по-известна като певицата Лилана, и Мартин Димитров. Те са стари познайници с пътната агенция, която им възложи да направят мобилното приложение "ЛИМА", което дава информация за пътната обстановка и трафика в реално време. Компанията им се занимава със софтуерни продукти, информационни технологии и дигитални инструменти и др.

Другият акционер в "Телетол" -  "Инфосистемс интернешънъл", е на "Информикс груп".  Фирмата е била изпълнител на няколко обществени поръчки в периода 2015-2017 г. с възложители Агенция "Автомобилна администрация" и община Бургас. Зад "Информикс груп" стои кипърската офшорка "МГ Октагон инвестмънтс". Тя е собственик на няколко фирми в България, които редовно участват в поръчки, част от тях финансирани и с евросредства, пише "Медиапул". Фирмата се вижда в консорциуми, свързани с ремонти на пътища в София,  с доставка на електронни табла по спирките и със  събиране на таксите от синята зона на София.  

"Нито една акция не е собственост на друго физическо или юридическо лице освен български гражданин или юридическо лице с българска регистрация“, обяви шефът на АПИ Георги Терзийски, като посочи, че тол системата се управлява от АПИ, "а не от Лилана или други известни или неизвестни имена". 

Новият партньор на агенцията ще получава като възнаграждение 7% от стойността на събраните тол такси. Високата комисиона е еднаква за всички национални доставчици, става ясно от Общите условия на АПИ, убликувани на сайта й. "Телетол" първо трябва да докаже оперативна съвместимост със системата, тогава договорът с фирмата ще влезе в сила, посочват от тол управлението. 

 

ДО КРИВАТА КРУША

Подготовката по въвеждането на тол системата за тежкия трафик върви с огромно закъснение. Стартът е насрочен за 16 август,  тестването на сложната система за електронно таксуване на камионите и автобусите за изминати километри трябва да продължи 6 месеца, за да се отстранят всички дефекти и рискове, а АПИ едва сега започва да прави "сухи тренировки". Шефът на агенцията Георги Терзийски се опита да замаже изоставането с неясното обяснение, че първите три месеца щели да са основно за технически тестове, а в следващите три щяла да се проверява "финансовата устойчивост" на системата, но не стана ясно как ще се случва това. Във вторник транспортният бранш за пореден път предупреди, че очаква фалстарт и хаос с тол таксите, в сряда министър Петя Аврамова увери, че има диалог с превозвачите и че въвеждането на системата върви по план. Тя нарече "спекулативни" притесненията, че тол таксите при превоз до малки населени места ще повишат значително цените на хранителните стоки.  За камионите от 3.5 до 12 тона, които снабдяват населените места с бързооборотни стоки, тарифата у нас дори щяла да е най-ниската за Европа. За другите категории тежки МПС обаче се планира таксите да са "средноевропейски", призна Аврамова. 

Още

Всеки пети пенсионер се пенсионира на над 66 г.

18.12.2019

ЯНА НИКОЛОВА

25507
КЕВР призна, че вдига цената на водата на сляпо

18.12.2019

МИЛА КИСЬОВА

8181
Страсбург осъди Норвегия за отнети деца

18.12.2019

18493