facebook
twitter

Първа страница

Прокуратурата внезапно се заинтригува от сметките на политиците в чужбина

ДАНС трябва да даде информация не само за хората, заемащи висши публични длъжности, но и за техни близки и подставени лица
3 261
 БГНЕС архив
Главният прокурор Сотир Цацаров и председателят на ДАНС Димитър Георгиев дадоха знак, че може най-после да получим доказателства за слуховете, че политици притежават тлъсти сметки и имоти в чужбина.

Прокуратурата официализира пълзящите от месеци слухове, че се очакват разкрития за тайни банкови сметки и недвижими имоти в чужбина на политици и висши държавни чиновници. Вчера главният прокурор Сотир Цацаров изиска от председателя на ДАНС Димитър Георгиев да предостави "без забавяне и с максимална конкретика" цялата налична информация за недекларирани активи зад граница на хората, заемащи висши публични длъжности. В тази графа влизат близо 6000 души - президент, министри, депутати, магистрати, шефове на агенции и комисии, кметове, шефове на БНБ, НОИ, митници, НАП, ръководители на специални служби, областни управители, ръководства на политически сили и др.

Изисканата информация засяга притежавани и недекларирани банкови сметки, недвижими имоти, друго имущество на значителна стойност, участия в търговски дружества, включително офшорни компании, инвестиции в чужбина. Изрично е посочено, че трябва да се обхванат и свързаните или подставени лица. Информацията е необходима "с цел извършване на преценка за наличие на предпоставки за упражняване на правомощията на прокуратурата". Възможните варианти за прокурорска намеса са образуването на проверка по Закона за съдебната власт или на досъдебно производство по Наказателно-процесуалния кодекс. 

Само часове по-късно шефът на ДАНС Димитър Георгиев обяви, че исканите данни ще бъдат предоставени. "Не е малко времето, което трябва да се провери. Надявам се в максимално бързи срокове да успеем да направим това, което е необходимо, и да извършим тази проверка", уточни все пак той. Съдействие обеща и вътрешният министър Младен Маринов, макар че не е известно от МВР да е искано нещо. 

В писмото си Цацаров изрично е посочил, че иска и данните, които ДАНС има по линия на финансовото разузнаване, т.е. и информация, която може да е оперативна - сигнали от агенти или служебно изпратена от финансовите разузнавания на други страни.

Прави впечатление и публичното обявяване на писмото до ДАНС, като не е ясно защо главният прокурор се е заинтересувал от този въпрос едва в края на мандата си. Това обаче е удобен начин да се "осветлят" определени лица, за които отдавна се знае, че разполагат с активи зад граница, но досега над тях е имало "чадър".

По сходен начин излезе информацията на ДАНС за Христо Бисеров през 2013 г., когато прокуратурата, ръководена отново от Сотир Цацаров, изненадващо обяви, че проверява тогавашния зам.-председател на ДПС и зам.-председател на парламента по сигнал на ДАНС за евентуални финансови и данъчни престъпления. Оказа се, че става дума за парични преводи в Македония, Швейцария и Сейшелите. Прокуратурата даде Бисеров и доведения му син на съд, но те бяха оправдани напълно. Сега Бисеров съди прокуратурата за обезщетение за нанесени морални вреди.

От седмици в публичното пространство се говори, че предстои да излезе информация за имоти на политици в чужбина. В началото на април депутатът от БСП Елена Йончева обяви, че след „Апартаментгейт“ следва "Борисовгейт". "Ще бъдат осветени сметки за стотици милиони в чужбина и имоти зад граница на управляващите", каза тя, цитирана от БНР. Почти по същото време подобна теза разви и бившият секретар на МВР и експерт по национална сигурност Николай Радулов в предаването "Лице в лице" по Би Ти Ви. "Ще има публикувани такива сметки. Спомняте си досиетата "Панама", там имаше замесени българи, става дума за 25 000 офшорни фирми. След това например германските специални служби закупиха от Лихтенщайн информация с банкови сметки. Там също имаше към 500-600 българи. В досиетата на Асандж имаше 600 българи. От разговори, които съм водил в последните 10 години с мои колеги от западни служби и от САЩ, не само че е ясно кой какви сметки има, но същите тези хора са висши чиновници или са в държавната власт", обясни той. Според Радулов проблемът не е, че някой има офшорни сметки, които не са незаконни, а че в някои от тях може да има 100 милиона. "Едва ли някой враг е превел 100 млн., за да злепостави някого", коментира той. Радулов очаква скандали и след като заработи централният имотен регистър на Гърция. Това трябва да стане до края на годината. "И тогава да видите какво ще се случи - какви българи, чиновници, съдии, адвокати са навъртени един до друг", каза той.

Преди няколко дни президентът Румен Радев също обяви, че е крайно време специалните служби да се заровят в имуществото на политиците зад граница. "Виждате, че премиерът всяка седмица събира пряко подчинените му служби. Както се ровят в кофите за боклук за контрабандни цигари, е време да се заровят и в задграничните, и офшорните сметки, в имотите и фирмите на политици чрез подставени лица", смята държавният глава. Веднага след това Румен Радев се срещна с главния прокурор Сотир Цацаров, като разговорите бяха обявени като начало на консултации за бъдещия приемник на шефа на държавното обвинение. Писмото на Цацаров до ДАНС идва само три дни след тази среща.
 

 

9

Влез или се регистрирай за да коментираш

Още

Всеки пети пенсионер се пенсионира на над 66 г.

18.12.2019

ЯНА НИКОЛОВА

23743 35
КЕВР призна, че вдига цената на водата на сляпо

18.12.2019

МИЛА КИСЬОВА

7922 6
Страсбург осъди Норвегия за отнети деца

18.12.2019

17958 5

Коментари

mi6osp.

Докато на власт е Борисов, подобни проверки са безсмислени и са само за замазване на нещата около най-големите крадци от върховете  на властта .

Интересно ще е , когато Борисов не е във властта, защото тези, които ще управляват след него, няма да се задържат дълго, ако не хванат и осъдят крадците.

Хулиган

Създава се усещане, че на Цацата ще му се наложи да се върти като пумпал до края на мандата...

Прокурори, сър...

http://www.drago.info/index.php/2018/01/17/hotela-na-prokurora/

Тринити

Прокуратурата внезапно се заинтригува от сметките на политиците в чужбина

Пушеци,фишеци и димни завеси.Предизборно.

kissсинджира

Цацаратурата возкресе ли? Надали. 

bay Dragan

Приказки, приказкиии !

 Цацаров се сети. Вече десетки години само това слушаме -сметки ,пари, кражби , корупция, ДС . И следват избори.

А оня ден Първанов, Президента де се изцепи , че трябвало да се ревизира прехода.... Палячо ! Шукедер години беше начело на държавата, а чак сега се сети и той.

15 години се краде от ония програми за къщи от политици, преди 3 дни и ТОЙ се сети, че щели да връщат пари ако се установи....

След като амуджите-политици окрадаха стотици милиони преди 5 дни и патронът им Доган се сети да иска прошка  ,и че нямало да правят повече така.

 

Как да не им теглиш по една.

 

Бананчето
снимка на Бананчето

ДАНС трябва да даде информация не само за хората, заемащи висши публични длъжности, но и за техни близки и подставени лица

Tова "подставени лица" как ли точно трябва да се тълкува? 

Ако аз ИМАМ сметка в чужбина, това означава, че съм Негово подставено лице

или

Ако аз НЯМАМ сметка в чужбина, това означава, че Той е чист като момина пазва?

SINDBAD

In March, the country's second most powerful politician Tsvetan Tsvetanov resigned amid the same unfolding scandal after it was found that he had purchased a luxury apartment in the capital, Sofia, for almost a quarter of the market price.

 

Bulgarian Agriculture Minister Rumen Porozhanov has resigned from office amid a corruption investigation into the possible misuse of EU development aid. 

Porozhanov is the latest in a line of high-profile ministers to resign over reported real estate scandals in what Transparency International found to be the EU's most corrupt state in its 2018 index.

 

http://www.msn.com/en-xl/europe/europe-top-stories/bulgarian-agriculture-minister-resigns-amid-recent-corruption-scandal/ar-AABnXBn?ocid=spartanntp

 

малко жокери, като за начало.......

Aniki

Интересно ми е, до сега какво чакаха?

Jules

Smoke and mirrors !

Влез или се регистрирай за да коментираш