Медия без
политическа реклама

Балъков не идва с идея за подмладяване на А тима

Новият селекционер получи договор до ноември 2021 г. и започва с екипа си от "Етър"

15 Май 2019
БГНЕС
Борислав Михайлов поздравява Красимир Балъков пред камерите при представянето на новия селекционер на националния отбор. Треньорът не пропусна да благодари за добрата основа, която е получил от предшественика си Петър Хубчев.

Подмладяването на националния отбор не е приоритетна цел, поставена пред новия селекционер на националния отбор Красимир Балъков. Това призна самият той при представянето си вчера, като дори даде да се разбере, че ще залага и на доста опитни играчи.

"Не изключвам абсолютно никого. Нито млад, нито стар. Едно решение за тотално подмладяване знаете какво изисква. Нямаме такива виждания, защото искаме да използваме всички възможни добри играчи в България. Чужденци или българи. Ще видите футболисти, които са по-опитни, и такива, които са по-млади", коментира Балъков.

Той за първи път ще се запознае с играчите на сбора преди евроквалификациите с Чехия (7.VI) и Косово (10.VI). За целта той ще повика 28 футболисти, от които да пресее тези, които са във форма.

"Може би ще има изненади. Нормално е да има нови виждания и идеи с идването на нов треньор... Имаме един-единствен приоритет и това е да се подготвим по най-добрия начин за мачовете с Чехия и Косово. Имаме 6-7 дни, в които можем да възстановим футболистите. Щеше да е по-лесно за мен, ако започвах квалификациите. Психически футболистите са поизморени. Имаме необходимото време. Трябва да направим един сплотен екип, който знае защо излиза на зеления терен", обясни новият треньор.

Неговият договор ще е до ноември 2021 г., т.е. до края на квалификациите за Мондиал 2022. Това значи, че бъдещето на Балъков след това ще зависи от това дали сме се класирали за световното първенство в Катар, но не и дали ще участваме на Евро 2020.

За начало селекционерът ще работи с асистентите си от "Етър" - Станислав Генчев и Калоян Чакъров, който ще отговаря за подготовката на вратарите. В екипа ще е и Йончо Арсов, който е дългогодишен помощник на Балъков в предишните му отбори. Иначе треньорът ще изпълни ангажиментите си към "Етър" до края на сезона. Договорът му с БФС влиза в сила от 1 юни.

Балъков обаче отрече да е преговарял от няколко месеца за поста, а и президентът на БФС Борислав Михайлов потвърди, че му се е наложило спешно да търси нов селекционер след напускането на Хубчев и затова благодари за бързото съгласие от страна на наставника на "Етър".

"Преди 2-3 месеца, когато медиите лансирахте и завъртяхте моето име в публичното пространство, това не стоеше на дневен ред за мен и за БФС. Затова футболът е велика игра и има много неизвестни. Сега виждате, че съм тук. Искам да ви благодаря за оракулските способности, които показвате. Впечатлява ме, че познахте", пошегува се Балъков с журналистите. Той призна, че бързо е взел решението след офертата на БФС и не се е колебал "и за минута".

Самият Михайлов пък не бе многословен за причините за раздялата с Хубчев, но призна, че той е напуснал заради оферта от друг клуб (б.р. - най-вероятно от "Левски"). "Има оферта от клуб. Двоумеше се. Той така реши. Каквото можа - направи, никой не го е гонил, той сам реши да поеме друг път. Това е негово решение. Лично решение на мъж, който е на 50 години. Футболът е мъжка игра, на никого не се сърдя", посочи президентът на БФС.

Още по темата