Медия без
политическа реклама

"Атака" натири цяла комисия от площад "Славейков"

Апартаменти, тераси, вили, къщи за гости - имотните страсти на политиците са гореща тема вече доста седмици. Но тези тежнения не са само персонални. Партиите и държавните служби също имат своите "жилищни" неволи и мечти.  

През миналия октомври правителството взе решение за рокада на имоти, целяща да задоволи едновременно нуждите на партия "Атака" и на Комисията за защита на потребителите (КЗП). Съгласно решението КЗП трябва да напусне дългогодишното си седалище на пл. "Славейков" 4 А и да се пренесе на ул. "Врабча 1 (на гърба на Националната опера), където щяло да й е по-широко. Пак с цел разширяване щабквартирата на Волен Сидеров трябва да се изнесе от "Врабча" 1 и да се премести на пл. "Славейков", където и сега се помещава партийната Алфа тв.

 

"Соломоновското" решение на кабинета мина някак незабелязано

 

A размяната на адресите изобщо не е безобидeн, логичeн и прагматичeн ход, както изглежда на пръв поглед. Напротив, поражда сериозни финансови последствия, като бърка директно в джобовете на данъкоплатците.

Кой е истинският автор на плана за "заменката" - държавната комисия или щабът на Волен Сидеров, едва някога ли ще узнаем. Но е лесно да се досетим. Формално всичко започва с писмо от миналия юли, в което председателят Димитър Маргаритов иска десетина допълнителни помещения или по-голяма сграда, защото КЗП вече нямало къде да складира архивите си, а и персоналът й през годините се увеличил. Тромавата държавна машина се задвижва необичайно бързо и преписките по този имотен казус препускат по бързата писта. Впечатлява  енергичната намеса на икономическия министър Емил Караниколов (назначение на "Атака") и на областния управител на София Николай Пехливанов (бивш депутат от "Атака"). През октомври вече има решение на правителството за заменката. Разчети не са обявени. А преместването си има цена, при това висока. 

 

Етажите, които КЗП обитава на пл. "Славейков" вече 28 години, са добре поддържани -

 

с парите на данъкоплатците. Само през периода 2015 - пролетта на 2018 г. са направени два текущи ремонта, ремонт на окачен таван, смяна на осветителни тела, монтажи на климатична, на кабелна и на пожароизвестителна система, на телефонна централа, на топломери, водомери и други подобрения, на обща стойност 386 хиляди лева. Всички тези придобивки ще радват новодомците от "Атака". В същото време "новата" къща на потребителската комисия - на "Врабча", е в окаяно състояние. Точно преди Коледа КЗК пуска обява, че спешно търси фирма за голям ремонт в бъдещия си дом. Както личи от документацията към обществената поръчка, особено трагично е състоянието на първия етаж - от стените и тавана с падаща мазилка, през изтърканите балатуми и овехтелите мокети до тоалетните, електроинсталацията, осветлението и неработещото парно. На останалите етажи, отредени за КЗП - трети и части от четвърти и пети, ситуацията е "задоволителна", а като цяло "санирането" ще струва 800 000 лв., става ясно от обявата за поръчката. 

Бързането явно е било голямо, защото КЗП отпуска едва 10 дни за подготовка и представяне на офертите за проектиране и извършване на ремонта. Забележително е, че въпреки краткия срок - та 10 дни не стигат само да се направи оглед и да се опишат пораженията, кандидати се намират, при това не един, а пет. Което навява съмнения, че избрани фирми са имали предварителна информация и готовност да поемат апетитния ремонт. Голямото бързане да се пусне поръчката точно преди Коледа има банално обяснение. По това време хазната преливаше и правителството щедро раздаваше порции от бюджетния излишък. Условието за ползване на средствата обаче беше те да бъдат усвоени преди 31 декември, иначе отиват във фискалния резерв. В случая усвояването на 800-те хиляди лева би било налице, ако има сключен договор за ремонта. Но в бързината става гаф, който проваля плановете. При отварянето на офертите лъсва грешка в документацията за конкурса - в нея на различни места са посочени три различни срока за извършване на строително-монтажните работи - 90 дни, 110 дни,120 дни. Заради този порок поръчката е прекратена.

 

И  тежкият ремонт за 800 хиляди лева се отлага. Но не се отменя

 

А той не е единственият разход. Когато се стигне  до физическото нанасяне на КЗП на новия й адрес, ще се струпат още разноски - за пренасяне на мебели, компютри, принтери, преписки, архиви, за демонтаж-монтаж на климатици и друга техника, за окабеляване и т.н, и т.н. Колко ще струва всичко това - рано е да се каже. 

Има и друг финансов проблем. За него още миналата есен шефът на КЗП Димитър Маргаритов сезира прекия си шеф - министъра на икономиката Емил Караиванов. Оказва се, че комисията ще има нужда от допълнителни средства заради предстоящото преместване -  още 250 000 лева. Причината? КЗП изпълнява европроект, който включва ремонт и оборудване на част от помещенията й. Проектът е 3-годишен и приключва в края на тази година. По него вече са направени строително-монтажни работи, доставено е обзавеждане, монтирани са климатици. Само че, ако комисията се премести другаде, това ще е провал за проекта и европейските пари ще трябва да бъдат върнати там, откъдето са дошли. Казусът е като с къщите за гости - ако не посрещат туристи поне 5 години, значи не използват евросредствата по предназначение и са длъжни да ги възстановят в бюджета на ЕС. Т.е. и комисията ще трябва да връща похарчени пари, ако не осигури поне 5-годишна "устойчивост" на проекта.

Това, че операцията "Нов дом" ще излезе солено на българските данъкоплатци, май не смущава никого. Отделен въпрос е дали одобрената от правителството рокада е оптималният вариант. Не личи да е обмисляно едно далеч по-лесно и икономично решение - вместо да се преселва цяла държавна институция, "Атака" да получи някой от свободните етажи на "Врабча", да прибере там партийната телевизия и да освободи заеманите помещения на "Славейков". Така и КЗП би могла да се разшири, като остане на адреса, на който "живее", откакто е създадена през 1991 г. Но този вариант явно е неприемлив за "Атака" и за Волен Сидеров, който определено има слабост към пл. "Славейков". 

Впрочем

 

доста е странно, че трупащите се хартиени масиви са претекст за местенето на КЗП

 

Маргаритов изглежда интелигентен човек - несъмнено е наясно с възможностите на облачните технологии за съхранение на огромни бази данни. Вместо да затъва в планини от папки, Комисията отдавна трябваше да е намерила финансиране за дигитализация на своите преписки и архиви. Може да кандидатства с европроект например, в което очевидно има опит.  

След провала на поръчката от декември настава затишие. В. "Сега" се поинтересува напредва ли преместването. От отговорите на КЗК се разбра, че график и краен срок за рокадата на сградите няма. Няма и разчети колко ще струва цялото пренасяне на комисията. На 19 март областната администрация предоставила достъп на КЗП до част от помещенията на ул. "Врабча". "Възложено е изготвяне на идеен и работен проект за предоставените помещения с цел адаптирането им за нуждите на комисията". До момента не са харчени средства по операцията "Нов дом", уверяват от КЗП. 

С други думи, работата по разместването е полузамразена. Дали правителството ще ревизира решението си, или ще се придържа към правилото "Важно е Волен да е доволен"?