facebook
twitter

Горещи новини

40 щата съдят фармацевтични компании за изкуствено високи цени

2264
Илияна Кирилова

Повече от 40 американски щати подадоха иск, с който обвиняват фармацевтични компании в заговор за изкуствено увеличаване на цената на обичайните лекарствени средства, съобщи БГНЕС. В него се твърди, че около 20 компании са участвали в определянето на цени за над 100 лекарства, включително такива за лечение на диабет и рак.
Една от обвинените фирми е „Тева Фармасютикълс“, най-големият световен производител на генерични лекарства. „Тева“, която отрича всякакви нарушения, казва, че ще защити действията си.
Искът, който е следствие на петгодишно разследване, обвинява компаниите, произвеждащи лекарства, че са участвали в престъпна схема за повишаване на цените - в някои случаи с повече от 1000%. Искът бе подаден от главния прокурор на щата Кънектикът Уилям Тонг. "Имаме убедителни доказателства, които показват, че генеричната лекарствена индустрия е извършила многомилиардна измама на американския народ", каза Тонг, цитиран от Би Би Си.
"Разполагаме с имейли, текстови съобщения, телефонни записи и свидетелства на специалисти от компаниите, които смятаме, че ще докажат многогодишен заговор за определяне на цените и разделяне на пазарния дял за огромен брой лекарства", допълва прокурорът.
Представител на „Тева“ в САЩ заяви пред медиите, че израелската компания "не е участвала в никакво поведение, което би довело до гражданска или наказателна отговорност." Останалите 19 фирми, замесени в делото, все още не са коментирали твърденията.
Според съдебното дело компаниите, произвеждащи лекарства са се уговорили за манипулиране на цените между юли 2013 г. и януари 2015 г.
Тонг заяви, че разследването е разкрило защо разходите за здравни грижи и лекарства, отпускани по лекарско предписание, са толкова високи в САЩ.

24

Влез или се регистрирай за да коментираш

Още

САЩ се притеснили за 50-те си ядрени бомби Б-61 в Турция

18.12.2019

Обновена

15658 25
Меркел не одобрява американски санкции за "Северен поток 2"

18.12.2019

1852 14
В Словакия падна забрана за 50-дневно социологическо мълчание

18.12.2019

803

Коментари

ablepsia

А у нас кога?

От Нова година цените на лекарствата скочиха двойно, че и повече!

 

А за цените на тока кого да съдим?

А на водата?

 

Forza NATO

Изключително интересно развитие, което може да промени индустрията.

 

За пълнота на информацията - Тева е собственик на Актавис, която пък е собственик на някогашната Балканфарма, вкл. заводите в Дупница и Троян.

Душко

Каво става ?

НЕВИДИМАТА РЪКА на пазара КРАДЕ народа ?
Това са руски лъжи !

40 щата са оглавени от агенти на Путин !

sneaky_humanoid

40 щата са оглавени от агенти на Путин !

Душко

Пари нема - за хляб, за лекарства , за пенсии ! Дръжте се !

inventus

Добре ще е ако успеят да ги заковат. За всички ще е добре не само за американците.

Шумахер
снимка на Шумахер

Има и друг, много известен способ за законна кражба. Наложи ми се да попадна на него: Успях да уговоря преглед при доцент за високото си кръвно. Човекът дойде в къщи с всичко необходимо, прегледа ме внимателно, даже направи ЕКГ. Накрая предписа "Престариум - Ко.", което струва около 35-40 лв. 

Разгледах внимателно листовката. Оказа се, че лекарството съдържа само 2  съставки, известни отдавна и намиращи се във всяка аптека, чиято обща СТОЙНОСТ БЕШЕ ОКОЛО 7 ЛВ и изрично отбелязваха, че може да се вземат и те - терапевтичния ефект бил същия... Та къде са 35 лв и къде са 7.

 

П.П. Тази история има и смешен, и неочакван край. Ще я споделя, защото може да помогне някому. 

Зарових се в литературата по въпроса. Изчетох десетки статии. И попаднах на една, в която кардиолог от СЗО убедено твърдеше, че в 85% от случаите лекарите не знаят откъде идва високото кръвно и лекуват като шамани. Замислих се яко. И...започнах да експериментирам върху себе си. На всеки три дни сменях лекарствата си, които бяха бета-блокер /или АСЕ инхибитор/, калциев антагонист, диуретик и т.н., като мерих по 3 пъти дневно кръвното си и правих 2 дни почивка между смените на лекарствата. "Всеки един от тези медикаменти трябва да е представител на различни класове, като един от тях трябва да бъде диуретик“ казва д-р Мария Янева. Накрая го заковах! Сега държи едни и същи нормални стойности вече 5 години. Аз бях безрасъден. Не съветвам никого да прави същото без консултация!

Хипократ2006

Сума ти глупости си надрънкал. От 19 години съм семеен лекар и за последно съм виждал кардиолог на адрес някъде към 2005 бееб, разгеле пък доцент. Престариум Ко и да е бил 35 кинта, това е било съвсем в началото, сега цената му не е над 15 стедно за четирите му различни варианти, по каса е малом под 10. В действителност има много евтини варианти на периндоприл и амлодипин, но тава са съвсем изтървани куци генерики, македонски или индийски. Ако така те кефи, проблеми няма. За експериментите ти със самоволно въртене на различни антихипертензивни медикаменти, особено бета блокери пък въобще не ми се коментира, че ме напушва смях, но да знаеш че голям късмет си изкарал :):):)

Шумахер
снимка на Шумахер

Няма да споря с тебе по никакъв начин! Може и късмет да съм извадил. Един Бог знае. Едно е сигурно: мрази ме, но аз мисля, че много от лекарите срещу пари едва ли не са готови да напишат собствения си некролог! Извинявай, но аз мисля така! Затова, моля те, не говори глупости! Поръчах си го от гугъл като изписах "Кардиолог за вкъщи в София." Нещо повече. Чака ме пред блока около 20 мин., защото закъснях...Вкъщи е идвал и офталмолог, с всичките си лупи и лупички. Носеше си ги. И стоматолог около 5 пъти и т.н. Как да ти кажа? Оценяваш живота от собствената си камбанария. Ти ако си обикновен ординатор и никой не те търси, лекарите със специалност са търсени. А и те сами се предлагат.
Само ще ти спомена 5 неща: Говоря за тогавашни цени. Така че не се прави на утрепан!
1. Този доцент живее или работи около Руски паметник, защото го виждам често. Ти може и жив доцент да не си виждал... Все някой ден ще го видя пак и ще запомня името му! На около 70 години е, висок и слаб. Кълнеше се, че хомоцистеина му е точно, колкото трябва и редовно спортува. Защото редовно си вземал омега-3, фолиева киселина и В6. С това го запомних.
2. Понеже си семеен лекар, да ти кажа какво направи моя. Един ден много ме болеше корема. Прегледа ме и веднага се обади в "Бърза помощ", Представи се и едва ли не се закле, че имам "преплитане на червата", да идвали максимално бързо! Т.е. заложи си името и авторитета! Дойдоха и първото, което каза дошлия лекар беше "Аз на семейни лекари не вярвам!" И направи следното. От двете страни на тялото ми, някъде около бъбреците, едновременно ме "боцна" с показалците си. След това се изсмя и каза: "Нито сте имали, нито имате, нито се очертава да имате илеус" /ако така се казва./ И си отиде. Идея си нямаш на какви шоута съм присъствал със семейния си лекар! Напр. че не познава някои лекарства. Та затова не на шега се учудих, че знаеш двете съставки на въпросното лекарство. А иначе има повече стаж от теб като семеен лекар...
Пиша това не да руша авторитета ти! А името на личния си лекар знам. Ако го искаш, само кажи.
3. Преди този случай 20 години никой лекар НЕ УСПЯ /около 20-тина/ да нормализира кръвното ми, вкл. и трима професори, единият от които близък приятел, шеф на болница. 
4. Та можеш да си плямпаш каквото си пожелаеш...За глупостта човешка граници няма!
5  Колкото и велик семеен лекар да си! Защото лично съм преживял всичко! А ти пак си бъди семеен лекар не 19, а 190 години.
Аз глупости не говоря!!! А иначе ги върша - признавам си.

 

П.П. Ако случайно желаеш, отиди на следващата страница. Там в темата "Седми поред университет..." съм казал доста неща за лекарската професия в 2 поста. Няма да ти стане приятно, но ще разбереш защо доброволно съм приел ролята на опитен хамстер.

Заради безумната Ви многознайковщина и отчайващите Ви лекарско безсилие и неграмотност! Разбира се, не говоря за всички лекари, а само за тези, които веднъж завършили МА, цял живот я карат "на талант".

inventus

Шумахер! Със това връткане на лекарствата си се вкарал в много кофти филм братко. Минавало ми е и туй през главата та го знам.И най кофтито при мен беше че тъкмо го нормализирах 120/80 и докторите се зарадваха и така яко ме иплющя че ми блокира шестия очен нерв и два месеца лежах в къщи като кьораво пиле!

Шумахер
снимка на Шумахер

Прав си! През цялото време се страхувах да не се случи нещо. Но преди това имах много години 140-150/90-100. Всеки лекар ми даваше различни обяснения, в зависимост от въображението си. Вкл. и че такава ми била натурата и конституцията. Такова  жалко безсилие демонстрираха лекарите близо 20 години! Искам да те питам, ако лекарите не бяха неграмотни и ми бяха предложили ефективно лечение, щях ли да ставам опитно зайче? Не знам. Не съм дебел. Но разсъждавах така: след като сами си признават, че 85% от лекарите лекуват кръвно, без да знаят произхода му, да рискувам.

Често като че ли вестибуларния ми апарат отказваше. На моменти явно още се е качвало. Оцелях, без видими странични ефекти. Засега.

Слава на Бога жив съм! Сега съзнавам, че е било страшно! От близо 5 години имам 117-120/70-75. А взимам най-обикновени лекарства 1/2 хлофадон, Конкор 5 мг х1, дехидратин нео х1, фелохексал х1 и зоксон 4мг х1. Не съветвам никой да ги взема без консултация. 

банда

Това си е съвсем естествен дефект на измисленият " свободен пазар". Една, или група от фирми, достигнали определена финансова мощ и монопол, основно да инвестират в запазването на същия и унищожаването на потенциалната конкуренция, вместо в създаването на по- добър или конкурентен продукт.

Включително чрез корумпиране на политическа и съдебна власт. Лобиране, че звучи по- така.

buratinob

Точно "лобирането" е узаконена престъпна дейност.

Точно както в нашата поговорка:

За кокошка няма прошка,за милиони няма закони.

Лобирането под всякаква форма трябва да се криминализира и приравни с търговията с бели робини и наркоразпространението.

Думи думи

От поне една година в Гърция върви друг скандал с цените на „Новартис„ за европейския пазар.

Johnny2965

Нищо в практиката на фармацевтичните компании не противоречи на икономическите закони. 

Цените, в крайна сметка, отразяват потребителската стойност (ползата за потребителя) на продукта, а не неговата себестойност. Ако пациент е готов да плати една (висока) цена за лекарство, което, дори да не го излекува напълно, а облекчи състоянието му или удължи живота му, то означава, че ползата от това лекарство е по-висока от цената му. 

Друг е въпросът, че себестойността на едно подобно лекарство може да е десет, дори сто пъти по-ниска от цената му. Но повярвайте, няма фармацевтична компания, която да постави толкова непосилни цени на своите продукти, че с тях да спре продажбите.

buratinob

Но повярвайте, няма фармацевтична компания, която да постави толкова непосилни цени на своите продукти, че с тях да спре продажбите.

 

Когато лекарствата се плащат от някакви каси цената никога не е непосилна.

Когато се плащат от пациента там може да има проблем.

Един личен случай.

Преди десетина години по време на "птичите" грипове.

Цялото семейство, децата, жената минахапрез леглото.

Последен паднах аз.

Отивам при личната, рецепта за наккво лекарство "Аугументин".

Цената я знам 38.00 лева, вече три пъти съм гокупувал.

В аптеката:

-Амито свърши, обаче има българско за 17 лева.

-Давай!

след малко:

- То и нашето свършило.амаимаме японски генерик.

Аз си викам:

Пак ме качиха на черешаата!.

- Колко струва?

-7.40 лева.

Реших че нещо от температурата, обаче то си струва толкова.

Взех го, изпих го, оживях.

 

Johnny2965

През две-три години и аз прихващам някой друг грипен вирус. Та покрай джипито чух за въпросния антибиотик. Учудих се, че ми го предписа, макар и с уговорката, че го прави като превенция на някои други здравни проблеми, следващи грипа. Така и не го пих, а заедно с него ми бяха предписани някакви 20-левови пробиотици, и още по-скъпи хомеопатични средства. Така че, ако се бях "вързал" потъвах със сто лева за една седмица. Но все пак не страдам от тежки хронични заболявания. Та, честно казано, харча пари единствено за аспирин (по една стотинка таблетката - има такива от САЩ и Великобритания) и витамини.

kaily
снимка на kaily

Наскоро една жена купи от Франция лекарство, което в България струвало 50 лв. Във Франция го купи за 2,80 евро. С българската рецепта, сканирана и пратена по интернет. 

Предводител на ...

Долу Тева, само Хювефарма и "Марешки"!

peniko

От години доста от жителите на щатите пазаруват лекарства от Канада и Мексико. Най-голямите "онлайн" аптеки са канадски. Цените са "натоварени" много здраво, спор няма, но има и външен фактор - процедурата по узаконяването на всяко лекарство от ФДА (фоод § дръг администрейшн) за да бъде пуснато в търговската мрежа е изключително скъпа (десетки милиони) и бавна (може да отидат 2-3 години). Средно от 10 заявени за одобрение препарата само 2-3 стигат до пазара. Естествено производителите  вкарват всичките си разходи в цените не "успелите". Та защо държавата не даде пример, като облекчи процедурите?

Инак, цените са наистина умпомрачителни - преди години ми изписаха някакво лекарство. Бяха само 6 капсули. Видя ми се доста скъпо и попитах аптекарката, колко бих платил ако нямах застраховка. Отговорът беше "почти $700".....

Абсолютно същото се отнася и за болничните услуги. Преди време ми правиха операция и стоях 4 дни в болница. Накрая ми връчиха много подробна сметка, по пера. За операционна, за хирурга, за медикаменти, за стая и пр. Цената на стаята (включва и храната) беше близо $8000 (осем хиляди) и парадоксално, но беше съществено по висока от тарифата на хирурга!!! ?......Никога не съм можел да си позволя толкова скъп хотел.?

Johnny2965

Да. Така е. Но в крайна сметка животът Ви се оказал по-ценен. От което болниците се възползват. Цените на което и да е лечение са функция на средното благосъстояние в съответната общност. Цитираните от Вас цени едва ли биха били приложими в една иначе не от най-бедните страни - Финландия. Но все пак с по-скромно живеещи в сравнението с гражданите на САЩ жители.

peniko

Колега, като цяло сте прав - аз затова се осигурявам и като допъление си плащам разликите. Ако тарифата на хирурга беше най-високата във въпросната сметка, изобщо нямаше да отворя дума (смятам, че така е по- правилно). За благосъстоянието на американците - друг път, но един факт (много накратко): да не дава господ да тръгнеш по лекари освен за профилактичен преглед ..... като нищо моше да фалираш (дори и осигурен) за по-малко от година.

Последен пример (обещавам да не досаждам повече): Вследствие на операцията имам инвалидна група. Тук в САЩ това не означава нищо, единственото преимущество е, че ти дават стикер, за да можеш да паркираш на места за инвалиди. Стикерът е безплатен, но трябва имаш документ подписам от лекар.  Обаче моя личен лекар ми дава само временно (за 6 м), после трябва да ходя пак. Претеглят ме, премерят ме колко съм висок (като че ли още раста) и ми дават документа ...... обаче цената на визитата е $150. АКо ти харесва

ИвКо

 От 19 години съм семеен лекар

 

Като си вътре в нещата можеш ако желаеш да ни светнеш за много неща. Например като такъв ти смяташ ли, че си нещо повече от един посредник между пътеките на здравната каса и дистрибуторите на лекарства, по точно ти ли решаваш какво да предпишеш или каноните на здравната каса и стандартните екскурзии за ядене и пиене за сметка на дистрибутурите на лекарства. Отделно това имаш ли образование на интернист или използваш пациентите като бели мишки за усъвършенстване на квалификацията си и ако все пак имаш някакъв напредък в тази посока ми кажи защо от фармацевтичният пазар изчезнаха по ефтините и достатъчно ефективни за цената си лекратва като Гоптен и Калиев йодит за очи, не че са само те, но само за тях имам впечатление. 

Шумахер
снимка на Шумахер

Аналгин-хинин и Универтан /което използваше майка ми за безбройните детски рани/. Струваше 2 лв. Сега пробутват Цикадритина срещу 20 лв

Влез или се регистрирай за да коментираш