Медия без
политическа реклама

Около дюните по морето ще може да се строи

На фона на периодичните сигнали за леене на бетон по морето Народното събрание е на път да гласува спорни промени в Закона за устройство на Черноморското крайбрежие (ЗУЧК). В момента законът се "редактира" между първо и второ четене и депутатите могат да дават своите предложения по него. Отсега обаче личи, че ЗУЧК е на една крачка от това да придобие твърде изродена форма или да доведе до двояко тълкуване.

Част от депутатите подкрепят абсурдните глоби за палатки върху дюните, докато други дори смятат, че около тях е допустимо да се строи, но само, ако е "предвидено тяхното опазване и съхраняване".

Едно от най-тревожните предложения идва от депутата от НФСБ Христиан Митрев, който е зам.-шеф на комисията по правни въпроси в Народното събрание. Най-общо той иска да се разреши бетона в места с дюни и предлага "строителството в тях да се разрешава, само ако с проекта на подробния устройствен план и инвестиционния проект е предвидено тяхното опазване и съхраняване".

Митрев изтъква, че законодателството ни в момента не отчитало "утвърдената европейска практика, че опазването на дадено местообитание може да се приложи и съвместно с реализиране на инвестиционно намерение в близост или около местообитанието".

Нещо повече - от мотивите му се разбира, че дюните в България не са приоритетни за общността. Митрев цитира директива 92/43/ЕИО за опазване на естествените местообитания и на дивата флора и фауна, където за приоритетни са посочени пясъчните дюни по крайбрежието на Атлантика, Северно и Балтийско море, Средиземноморието и др., но не и тези по Черно море.

Отделно от това Искрен Веселинов от Обединени патриоти, който е и председател на регионалната комисия в НС, предлага да се определят места за бивакуване извън къмпингите и плажовете и да се регламентира туризмът по незастроените плажове. Идеята тлее от няколко години, но до момента все "изпадаше" от редакциите на закона.

Веселинов обаче не казва точно какво се разбира под "място за временно разполагане на палатки, кемпери и каравани" и дали там може да има заслони и чешми например. За сметка на това той е предвидил глоби - от 500 до 3 000 лв. за бивакуване извън такива места и от 2 хил. лв. до 60 хил. лв. за обособяването на места за бивакуване извън определените от закона.

Отделно предложение има и от трима депутати от "Обединени патриоти" - Валери Симеонов, Христиан Митрев и Георги Колев. В него те подкрепят правителството с предложение за прецизиране на "плажни принадлежности" и са съгласни с глобата от 500 до 1000 лв. за тях, ако попадат в дефиницията "чадъри, шезлонги, маси, столове, шатри". Разликата е, че постелките и дюшеците ще могат да бъдат разполагани върху дюни без собствениците им да бъдат глобявани за това.

От ГЕРБ предлагат да отпадне наказанието за поставяне на плажни принадлежности върху дюните, макар това да беше първоначалното предложение на Министерския съвет. Депутатите подкрепят министъра си - Николина Ангелкова и са съгласни с това да има глоби за преместваеми обекти и автомобили върху дюните.

Предложения за промени между първо и второ четене на закона дават и от "Воля". От партията на Веселин Марешки искат чрез закона за  Черноморието да се промени Законът за отпадъците, като се определят отпадъците, "класифицирани като представляващи хронична опасност за водната среда".

Промените в Закона за Черноморското крайбрежие бяха одобрени от правителството през февруари и още тогава породиха остри критики. Текстовете предвиждаха туристите да бъдат наказвани солено, ако плажуват върху дюните - тоест ако поставят върху тях кърпа, чадър или директно паркират върху пясъчния хълм.

И докато летовниците явно ще бъдат преследвани, бизнесмените нямат повод за тревога. Още в началото на годината ресорният министър Николина Ангелкова коментира спорните строежи по морето. За последните случаи тази зима нищо не можело да се направи, тъй като били заварен случай. А с отделни проверки от началото на 2019 г. се сдобиха куп инвестиционни проекти - от "Градина" и "Алепу" до "Корал" и Ахтопол.