Медия без
политическа реклама

Падат таксите за износ на ток

Снимка: БГНЕС

В трескав опит бързо да тушира недоволството на бизнеса Народното събрание прие на второ четене промени в Закона за енергетиката, свързани с осигуряването на по-големи количества ток за борсата. Идеята е така да се избегнат ценовите амплитуди. От юли в енергийната борса ще се включат малките зелени централи с мощност от 1 до 4 мегавата.

Така част от тока ще отиде от регулирания на свободния пазар. "Регулаторът ще прецени откъде да осигури за регулирания пазар количеството, което сега се прехвърля към свободния. Това може да бъде АЕЦ "Козлодуй", американските тецове или друг производител", обясни шефът на комисията по енергетика в парламента Валентин Николов.

Освен това се предвижда и отпушването на вноса и износа на ток, което ще стане с премахването на таксите за този вид търговия.

В същото време индустриалните потребители ще могат да ползват умни електромери за отчет в реално време. "Уредите няма да са задължителни. Големите фирми могат да поискат поставяне на такива уреди срещу заплащане", обясни Николов пред в. "Сега". Умните устройства щели да се внедряват поетапно. 

ЕРП-тата от години работят и за постепенното преминаване на битовите абонати на дистанционен отчет. С приоритет са отдалечените райони или ромските квартали. От една страна, това гарантира точен отчет на похарчения ток, а от друга - спестява посещение на инкасатор на място, което понякога създава конфликтни ситуации. Така например още преди шест години ЕВН, което обслужва Югоизточна България, монтира над 6300 нови електромера и 840 табла в пловдивския кв. Столипиново. Освен дистанционен отчет уредите дават възможност и за дистанционно прекъсване на захранването, ако сметката не е платена.

Засега обаче масово монтиране на умни електромери за бита не се предвижда, тъй като струва скъпо.

    Още по темата