Медия без
политическа реклама

Столичната община е платила вече 65% от ремонта на "Графа"

От кметството продължават да не казват кога ще приключат строителните дейности в Зона 2

Илияна Кирилова
Все по-любопитно става как общината ще успее да побере толкова много "монолитни елементи" на "Славейков" и на "Гарибалди". Тези двойки на "Славейков" всъщност по план трябва да са четворки - общо 28 елемента около 7 дървета, но така пейките ще настъпят трамвайните релси.

Столичната община е платила малко над 65 на сто от сумата, предвидена в договора й с „Джи Пи Груп” за ремонта на т.нар. Зона 2 в центъра на София. Това става ясно от отговори на пресцентъра на общината до „Сега”. В зоната влизат улиците „Граф Игнатиев” и околните „6 септември” и „Ив. Шишман”, както и градинката на църквата „Св. Седмочисленици”.

Кметството е превело на изпълнителя 9 105 765 лв. от дължими 17 428 000 лв. (сумите са с ДДС), предвидени за преустройството и облагородяването на споменатите улици и градинки. Общината е платила изцяло и стойността на подмяната на релсите и контактната мрежа по „Графа” - 6 705 766 лв. при предвидени по договор 6 707 873 лв. Релсите също се подменят от "Джи Пи Груп", но тази сума идва изцяло от бюджета на общината, докато другото финансиране е европейско. Така общо "Джи Пи Груп" са получили 15 811 531 лв. с ДДС от общо дължими 24 136 000 лв. по цялото споразумение.

От "Московска" 33 уточняват, че за некачествено изпълнение на дейностите санкцията за „Джи Пи Груп” е 1 005 670 лв. В същото време в договора с фирмата пише и че при забавяне на ремонтните дейности тя дължи неустойка в размер на 1 на сто от стойността на договора за всеки просрочен ден и че тази неустойка може да достигне до 20% от общата стойност на контракта. Информация за наложени санкции обаче досега не е оповестявана, въпреки че проблеми с качеството на изпълнението има всякакви.

И вчера от Столичната община не отговориха конкретно на въпроса на „Сега” на коя дата приключва ремонтът на „Графа”. Вместо да посочат ден, от администрацията на Фандъкова предпочетоха да повторят вече известното, че съгласно споразумението срокът за извършване на дейностите е 300 дни, считано от  7 май м.г., и че до момента строителният надзор е признал 86 дни за неработни „поради неблагоприятни метеорологични условия”. Любопитното е, че в отговорите на кметството пише, че става дума за 300 работни дни, докато в договора с "Джи Пи Груп" е фиксирано 300 календарни дни.   

Що се отнася до ремонта на Зона 4, включваща пространството около храма „Св. Александър Невски” и църквата „Света Неделя”, градинките „Кристал” и при Софийския университет, Столичната община вече е платила на изпълнителя „ПСТ Груп” почти 6 милиона от договорените около 21.4 милиона лв. (и тук сумите са с ДДС). От кметството уточняват, че срокът за приключването на ремонта в тази зона е 365 работни дни от откриване на строителната площадка, което се е случило на 7 юли м.г. „До момента строителният надзор е признал 55 дни за неработни поради неблагоприятни метеорологични условия. При неспазване на срока по договор изпълнителят дължи неустойка от 178 800 лв. на ден. При некачествено изпълнение изпълнителят дължи 894 440 лв., заявяват още от „Московска” 33.   

Още по темата