Медия без
политическа реклама

Куриерските пратки поскъпват с 20%

След 13 години НАП се сети да търси ДДС от конкурентите на "Български пощи"

Доставката на писма и колети от частните куриерски фирми ще поскъпне, за да се гарантират приходи за държавните пощи.

Обикновените пощенски услуги, предлагани от частните куриерски фирми, поскъпват с 20%. Причината е, че върху тях вече ще се начислява ДДС. Освободени от данъка остават единствено услугите на "Български пощи", което според засегнатите компании означава само едно - държавата се опитва да върне монопола на държавната компания.

Промяната е уредена с поправки в закона за пощенските услуги, които в момента се гледат в парламента. В същото време Националната агенция за приходите (НАП) изненадващо реши да търси от частните куриери ДДС за тези услуги и със задна дата. Така компаниите неочаквано се оказаха данъчни нарушители, дължащи милиони левове ДДС на хазната.

Повече от 10 години в конкуренция с "Български пощи" частните куриери предлагат универсална пощенска услуга, която по Закона за ДДС е освободена от облагане за доставка. Става дума за писма до 2 кг, включително и препоръчани, както и на колети до 20 кг, които, за разлика от другите пратки, се доставят в срок от 3 дни и не се връчват лично на получателя, а в пощенската му кутия или в съответния офис на куриерската фирма. Сега обаче Националната агенция на приходите (НАП) твърди, че освободени от ДДС са единствено услугите на "Български пощи", но не и тези, предлагани от частните оператори.

Специално указание на НАП по въпроса няма. Че дължат ДДС за обикновените пощенски услуги, куриерските служби разбират в средата на април. Тогава са поканени на срещи в приходната агенция по повод данъчни ревизии, започнали във фирмите им в края на миналата година. Срещите са били провеждани поотделно с всеки един от частните пощенски оператори, като някои твърдят, че им е казано, че ще трябва да платят ДДС върху тези услуги за пет години назад, колкото е давностният срок. От НАП не са отговорили до момента на запитването на в. "Сега" дали това е вярно и защо след 13-годишна практика на освободени от ДДС услуги данъчните променят прочита на закона.
От най-голямата куриерска компания "Еконт Експрес" заявиха пред в. "Сега", че за плащане на ДДС със задна дата не е станало въпрос по време на срещата. От фирмата обаче очакват с притеснение ревизионния акт, от който ще стане ясно дали и за колко години назад ще трябва да се внесе данъкът.
Ако се стигне до възстановяване на налога, то това би било убийствено за бранша, защото означава компаниите да извадят общо десетина милиона лева за всяка отминала година, без да се броят лихвите.

В общо писмо до министрите на финансите и на транспорта, до Комисията за регулиране на съобщенията и до парламентарната транспортна комисия три от големите компании в бранша - "Еконт Експрес", "МиБМ Експрес" и "Тип-топ куриер", настояват за съвместна среща. На нея те искат да обсъдят създалата се ситуация в по-широк кръг и да се намери "взаимно приемливо решение на проблема".  До момента отговор от ведомствата няма.
Междувременно в парламента се гледат поправки в Закона за пощенските услуги, внесени от Министерския съвет. Една от промените предвижда разграничаване на универсалната пощенска услуга на "Български пощи" от тази на частните оператори. Така в бъдеще ще е ясно, че за обикновените пощенски услуги, предлагани от куриерските фирми, ще се начислява ДДС.

"Досега по никакъв начин не е имало дори и намек, че услугата, която ние предлагаме, е различна от тази на "Български пощи". В случай че беше по-различно, данъците щяха да бъдат платени без покана", коментира за в. "Сега" Ана Йосифова от "Еконт".

Въпреки че промените в Закона за пощенските услуги бяха приети само на първо четене в пленарната зала, "Еконт Експрес" вече е информирала корпоративните си клиенти и е обявила на сайта си, че "поради настъпили промени в законовите разпоредби, считано от 15 май 2019 г. са задължени да начисляват ДДС върху всички универсални пощенски услуги, които до момента са били освободени". "Разбираме, че това означава 20% ръст на цените за пощенски услуги на почти 3 000 000 физически лица, които ползват услугите на "Еконт". Затова обещаваме още по-високо качество и грижа за вашите пратки", се посочва в съобщението. От фирмата поясниха пред в. "Сега", че са побързали да вземат това бизнес решение, за да се предотврати допълнително натрупване на данъци. "В момента сме в правна несигурност и искаме вредите да бъдат възможно най-малко", обясни Йосифова.
Оскъпяването на услугата, предоставяна от частните куриери, е изцяло в полза на държавното дружество "Български пощи". Според бранша именно в това е разковничето на проблема - спасяването на все по-закъсващата държавна фирма. В същото време "Български пощи" е задължена по закон да предлага обикновени пощенски услуги до всички населени места в страната, без значение дали дейността е печеливша. За тази социална функция обаче дружеството получава компенсация от бюджета всяка година. За 2019 г. например са предвидени 21.5 млн. лв. за покриване на извършените услуги през 2017 г.

През годините от 2006 г. насам частните куриерски фирми постепенно иззеха голяма част от пазара на "Български пощи" в обикновените пощенски услуги. По данни на Комисията за регулиране на съобщенията за 2017 г. приходите от универсалната пощенска услуга са 89 млн. лв., от които вече 53% се реализират от частните оператори, а останалите 47% - от "Български пощи".

Още по темата