Медия без
политическа реклама

Институция на деня

Държавен фонд "Калинка моя"

01 Май 2019

Шефка в Държавен фонд "Земеделие" - зам.-изпълнителният директор Иванка Багдатова-Мизова, направи един морален акт, както обичат да казват в ГЕРБ. 

Моралният акт протече по обичайната схема - Бойко Борисов разпореди на земеделския министър Порожанов да поиска тази оставка заради набиращия нютони и хектопаскали скандал с "къщите за гости". След разпореждането последва искане и то бе удовлетворено. Заради "къщите за гости" - една от най-мащабните схеми с евроследства, гърми бушон под формата на жена с интересно име, която не е много публична, не знаем много за нея и преди всичко не знаем каква част от отговорността се пада баш на нея.

Защото подозираме, че в ДФЗ и агроминистерството, където са одобрявани проектите, има и по-компетентни от нея в сферите далаверизъм и гешефтурна ефективност. 

ДФЗ е една гербава люпилня за калинки. 

Начело на фонда в едни далечни времена, когато ГЕРБ тепърва овладяваше държавата, бе първата и емблематична калинка, която даде името си на цяло едно явление - калинковата администрация. Калина Илиева, която оглавяваше фонда по онуй време (2009 - 2010), се оказа неособено компетентна, немската ѝ диплома се оказа фалшива, имаше някакви закачки с ОЛАФ и въобще - очевидно не тя беше човекът, който знае какво става във Фонда.

След избухналия тогава публичен скандал Калина Илиева напусна ДФЗ и нейното място няколко месеца по-късно зае не друг, а сегашният министър на демеделието Румен Порожанов, който е всичко друго, но не и калинка. Порожанов изкара във Фонда (през който минават колосални суми) до 2013, после беше служебен финансов министър, после пак оглави ДФЗ и сега е шеф на цялото земеделие. От началото на 90-е този човек работи във висшата администрация и се занимава с финанси, а последните десетина години - конкретно с финансите в земеделието. 

Затова ни се струва, че тази оставка на г-жа Багдатова-Мизова е малко по-надолу от истински компетентния и отговорен човек. 

Още по темата