Медия без
политическа реклама

Ромски активист подаде жалба за дискриминация срещу зам.-главния прокурор

Ромският активист Христо Николов, основател на фондация "Саворе", занимаваща се с интеграцията на малцинствените групи в България, е подал в четвъртък жалба срещу зам.-главния прокурор Иван Гешев до комисията по дискриминация, съобщава "Клуб Z".

Повод е изявлението на заместник главния прокурор на България - шеф на специализираната прокуратура Иван Гешев в предаването на сутрешния блок по ,,Канал 1”, излъчено на 17-ти април 2019 г. В него той говори за делото "Иванчева" и казва: "Очаквахме Петко Дюлгеров да се отметне - и циганите така правят".

В жалбата си Николов казва, че като български гражданин от ромски произход, се чувства лично засегнат от тази фраза, определена от него като "твърде нетипичен коментар по отношение на ромите". "Чрез своите думи заместник главния прокурор и директор на специализираната прокуратура отписва и не признава българските граждани от ромски произход като част от българския народ, разделя от останалата част от българската нация. Определя и обобщава, че всички роми са фактор на който да не се вярва, лъжат и променят показанията си", казва в жалбата си Николов. Той е засегнат и определението за ромската общност - „циганите“, което според него е наслоено с негативни нагласи и е целенасочено използвано, вместо легалното наименование роми, ромска общност. С думите си Иван Гешев подбужда към дискриминация по признак етническа принадлежност, смята Николов.