facebook
twitter

После

Прелет на печата

Лениви либералстващи естети

482

Чудите ли се как оцеляват възрастните ни съграждани с минимална пенсия от 207 лв.? Експертите обикновено обясняват това с чудо, "Телеграф" обаче успява и да го разкрие. "Св. Иван Рилски ни плаща тока", пише най-отпред във вестника. А парното? А лекарствата? Кой светец има пръст в покриването на тези екзистенциални консумативи? Всъщност става дума за търговия с излязлата от обращение книжна еднолевка. Колекционери били готови да заплатят между 30 и 40 лв. за ретро банкнотата. Изненадващо, по-старите социалистически пари вървели десет пъти по-евтино. Пенсионерите това си го знаят. Всичко беше по-евтино - бозата, киното, градският транспорт и старите пари. Ама пък светците не плащаха сметки!

И атеистът Живков познаваше Евангелието, за разлика от православния Борисов. Дори папа Франциск знае колко дълбоко религиозни са властимащите ни. "Папата с послание към политиците на български", ахка "24 часа". Цял библейски пасаж от великденската служба на актуалната папа бе прочетен на български език за пръв път. Кое точно е за пръв път, е друг въпрос, понеже и Йоан-Павел Две говореше сегиз-тогиз на български. 

Католиците и естетите по света още страдат за пожара в емблематичната катедрала. Според "Дума" - хак им е на страдащите. "Нотр Дам" е присъда за неолиберализма", удря с чукчето вестникът. В анализа, обогатен с цитати на Маркс като "религията е опиум за народа", се изразява тезата, че "обезкръвяването на държавите (включително френската) от неолибералната политика води до неспособността на същите държави да обезпечат основните си дейности - в това число и опазването на културното наследство". 

От това си правим извода, че катедралата вероятно ще я изоставят като Чинията на Бузлуджа - тия лениви, разпищолени, либералстващи шматки, дето за едно културно наследство ги мързи да се погрижат. 

Все още няма коментари

Още

Шпиценкандидатът Гешев

29.07.2019

1118
Шишиизбрани творят история

30.07.2019

815
Олигархийо, разкрита си!

31.07.2019

947 1

Влез или се регистрирай за да коментираш