facebook
twitter

Икономика

Цената на борсовия ток пак опря до премиера

Бизнесът иска да отпаднат таксите за внос и износ на електроенергия
660
 Снимка: БГНЕС
Министър Петкова даде извънреден брифинг през уикенда, за да увери, че енергетиката върви добре. Изявата й дойде, след като депутатът от БСП Таско Ерменков коментира по повод на предстоящото поскъпване на тока и парното, че секторът се управлява некомпетентно.

Бизнесът направи пореден опит да обясни на премиера безумията, които се случват на уж свободния пазар на ток. На среща с Бойко Борисов и ресорния министър Теменужка Петкова в понеделник всички големи работодателски организации настояха за спешни мерки за нормализация на цените на електроенергийната борса.

 От началото на април енергията, която се продава по свободно договорени цени в сегмента "ден напред", гони нови висоти. Цените за мегават в началото на месеца бяха с близо 40% по-високи от средните нива за март. И тази седмица започна зле -  борсата затвори при средна цена от над 113 лв. за мегават. За сравнение предишния ден мегаватът струваше средно 54 лв.

Според министър Теменужка Петкова обаче тези резки движения не били повод за тревога, а правителството имало "отличен диалог с бизнеса и синдикатите". "Борсата за електроенергия е стабилна", заяви тя. По думите й дружествата от държавната енергетика (НЕК, АЕЦ "Козлодуй" и "Марица-изток 2") ежедневно пускали по над 680 мегаватчаса на всеки час на платформата "Ден напред" на цена от 44.10 лева.

На срещата в МС председателят на Асоциацията на индустриалния капитал Васил Велев отново настоя договорите с т.нар. американски тецове да бъдат прекратени и те също да продават тока си на свободния пазар. "Високите цени, по които НЕК купува тока им, осигуряват на тези централи 548 млн. лева годишно. Това прави рентабилност над 50%, което го няма в никой друг сектор", коментира Велев. "Ако държавата не може да развали договорите, представляващи неправомерна държавна помощ, то поне да поеме разликите до пазарната цена като премии от бюджета, а централите да продават на борсата. Така вече правят когенерациите и ВЕИ-тата с мощност над 4 мегавата", заяви наскоро той пред в. "Сега".

Съмнения за спекула витаят от края на м.г., когато бизнесът обяви, че цената на "свободния" ток необяснимо е скочила с 350%. От борсата обясниха, че имало голямото търсене. Всъщност проблемът е в малкото предлагане - основните продавачи са държавни енергийни компании. В края на м.г. около 80% от продавания на борсата ток идва от АЕЦ "Козлодуй", НЕК и "Марица-изток 2".

Преди дни и шефът на енергийния регулатор Иван Иванов посочи, че предлагането на ток "ден напред" трябва да се увеличи. "За сравнение през един и същ период в края на миналата година в Румъния са търгували 4 пъти по-големи количества, отколкото у нас, в Турция - 25 пъти, в Гърция - 7- 8 пъти", каза Иванов. 

На борсата в момента ток продават и част от зелените централи - тези с мощност над 4 мегавата. От 1 юли на пазара ще излязат и по-малките ВЕИ-та, което дава надежди за  успокояване на цените. 

Работодателите настояха пред премиера да отпаднат таксите за внос на ток. Това ще позволи на индустриалните потребители да купуват по-евтина енергия от съседни държави. 

2

Влез или се регистрирай за да коментираш

Още

Бизнесът: Държавната машина се използва за рекет

10.09.2020

4319 32
Бизнесът гледа по-оптимистично на следващите месеци

08.09.2020

516 4
Измамници канят по мейла изрядни абонати на ЕВН да си платят тока

10.08.2020

663

Коментари

Д-р Флекс

Това, което имаме като енергийна борса, не е никаква борса, а обикновен отдел в БЕХ...

mamut

 доктор Флекс от една година енергийната борса е дъщерна компания на българската фондова борса, та нищо няма общо с БЕХ.

за да се предложи достатъчно количество ел.енергия на борсата, то тя трябва да съществува, а не да се пренасочва за регилирания пазар. При съседите няма регулиран пазар като нашия.

Влез или се регистрирай за да коментираш