facebook
twitter

България

Хелзинкският комитет обвини властта, че поощрява саморазправата в Габрово

569
 БГНЕС

Властите се ръководят по-скоро от политическия пиар, отколкото от закона, в реакцията си към етническото напрежение в Габрово. Това обяви Българският хелзинкски комитет (БХК) по повод размириците в града, провокирани от побоя, който трима роми нанесоха на магазинер.

От БХК напомнят, че нито един представител на властта не е осъдил вандалските атаки срещу къщи на роми, последвали побоя. „Напротив – вицепремиерът Каракачанов обясни, че случващото се е резултат от „незаконно настаняване“ на роми в града, а вицепремиерът Дончев оправда насилието с митологемата за колективни злоупотреби със социални помощи от страна на ромите като цяло“, посочват правозащитниците.

Расистките престъпления представляват голяма опасност за обществения ред и затова „властите би следвало да признаят и осъдят расисткото насилие срещу невинни хора, а органите на реда да изпълнят задълженията си за гарантиране на сигурността“.

Наказателната отговорност е лична, припомнят правозащитниците. И предупреждават: „Толерирането и дори поощряването от най-висши държавни представители на саморазправа от една група граждани с друга е несъвместимо с принципите на правовата държава. То подклажда расистко насилие и поставя в риск собствеността, здравето и живота на мирни български граждани както ромски, така и с български етнически произход“.
 

4

Влез или се регистрирай за да коментираш

Още

БХК разкритикува единствения кандидат за главен прокурор

15.10.2019

МАРТИН ГЕОРГИЕВ

1137 4
У нас има расизъм не само по стадионите, но и в парламента, и в правителството

18.10.2019

МАРТИН ГЕОРГИЕВ

3371 120
Баща и син Солакови разнищват изкуството в Габрово

05.12.2019

МАРИЯ РАДЕВА

226

Коментари

peniko

ДЕПМ на сичките хелзински комитети.....да не се бърка със столицата на Финландия.

vladofff

Първите 20 години от живота ми преминаха в Габрово. Тогава имаше съвсем малко цигани. И въпреки това често като ни хванеха ни биеха и малтретираха без причина. По тия съображения към осемнадесетата си година бях завършен "расист" на тема цигани. После ми отне много време да преосмисля позицията си и да престана да деля циганите от българете и другите... В момента мога да дам и много примери за цигани с начин на живот, мислене и т.н., на които голяма част от българете не може да се похвалят, че отговарят, както и за мнозина българи, водещи повече от мангалски начин на живот... Затова, от десетилетия вече деля хората само на "граждани извършващи престъпления" и такива дето не... Въпреки това на членовете на "комитета" пожелавам, ама съвсем случайно и непринудено, персонално да пострадат от тъмнозелените граждани извършващи престъпления, да се сблъскат с избирателната към тях безнаказаност, и пак да ги видя какви псалми ще пеят...   

pbdan

Нищо подобно. В Габрово имаше жандармерия, която спря на няколко пъти шествието към ромските къщи. Да кажа пак, че в Габрово няма цигански квартал. Живеят по няколко къщи в различни квартали. Има три вида цигани в Габрово. Едните са открай време в града (Дико и Божана) за които има и вицове. Другите (250-300) души дойдоха преди 20-30 години, но се вкултуриха(малко са) и не създават проблеми. Габровци се вдигнаха не заради побоя на магазинера(не е габровец), а поради нашествието от 2-3 години на цигани от Казанлък, Котел и други по-малки селища от Южна България. Тези цигани са расли в гета и като дойдоха, настаниха се в обезлюдени къщи и започнаха със зулумите. Движат се по 5-10, преджобват деца, младежи, възрастни хора, закачат момичета, превземат паркове като лягат на пейките, пият бира, пускат си конете да пасат в градинките на парка, пускат чалга. Ето това писна на габровци и ако сега бяха 2-3000 за едно сбиване, помислете за нещо подобно като в Русе и Търново.Нека търновци и русенци да си вземат поука за нещастните Вероника и Виктория.

SvSophia
снимка на SvSophia

Тоз комитет си е объркал самоидентификацията - Ромски комитет по ще му приляга.

Влез или се регистрирай за да коментираш