facebook
twitter

Икономика

Сделката на "Инерком" за ЧЕЗ окончателно пропадна

460
 Снимка: Архив
Екипът на Гинка Върбакова до последно бе убеден в това, че сделката за ЧЕЗ ще завърши успешно.

Казусът "ЧЕЗ" премина в нова фаза. Чешката компания окончателно се отказа от договора си за продажба на българските активи на пазарджишката фирма "Инерком". Това е съобщила говорителката на чешкото дружество Алице Хоракова, цитирана от местното издание "Лидове новини".

ЧЕЗ подписа договор с компанията на Гинка Върбакова в края на февруари м.г., но сделката срещна сериозен отпор от страна на Комисията за защита на конкуренцията, която видя шанс за монопол на пазара. Така през юли КЗК отхвърли искането на "Инерком" за покупката на ЧЕЗ, тъй като компанията притежава шест соларни парка и с тях създавала заплаха за монопол. Това поставя под въпрос дали друго дружество с подобен бизнес в страната би могло да купи активите на ЧЕЗ в България. В същото време според запознати дружествата на купувача и продавача не могат да достигнат и 0.005% от цялото производство на ток у нас.

Това обаче съвсем не е всичко - от комисията на Юлия Ненкова заявиха, че сделката би довела до значително предимство на участниците в концентрацията пред техни конкуренти, което от своя страна би възпрепятствало ефективната конкуренция на анализираните пазари. ЧЕЗ-България обаче и в момента е най-голямото от трите ЕРП-та у нас. Според в. "Капитал", когато преди седем години друга чешка компания - "Енерго - про", купи варненското E.ON, имаше много повече производствени мощности в страната (няколко ВЕЦ-а) в сравнение с активите на Гинка Върбакова, но тогава проблем нямаше.

Сега говорителят на чешката компания Алице Хоракова коментира, че поведението на властите в София на практика осуетява приключването на сделката и затова от ЧЕЗ са решили да се откажат от нея. Сделката беше за 360 млн. евро и предизвика съмнения дали и как купувачът "Инерком", който няма голям опит в този бизнес, ще успее да осигури нужното финансиране.

Въпреки отпадането на "Инерком" състезанието за активите на ЧЕЗ в България съвсем не е приключило. Само преди десетина дни холдингът "Еврохолд" официално поиска ЧЕЗ и подчерта, че сделката ще бъде финансирана със собствени средства и с подкрепата на "западноевропейски банки". Компанията ще участва самостоятелно в процедурата и не е партньор на никой от останалите кандидати, се казва в съобщение на дружеството.

Информацията за включването на "Еврохолд" първоначално дойде от чешките медии, а от холдинга тогава отказаха да коментират "слухове или спекулативни информации". В началото на април обаче те официално обявиха, че намерението им да придобият ЧЕЗ е част от "дългосрочната стратегия на холдинга за навлизане в нови регулирани бизнес сегменти, предлагащи големи възможности за растеж".

В състезанието остава и третият кандидат-купувач - индийската "Индия пауър".

 

МЕЖДУ КАПКИТЕ

Арбитражното дело, което ЕВН води срещу България в Международния център за уреждане на инвестиционни спорове (ICSID) към Световната банка във Вашингтон, е приключило, съобщи "Капитал". Решението все още не е публикувано, но от австрийската фирма обявиха, че няма да им бъде платено търсеното обезщетение, което по неофициална информация бе около 500 млн. евро. Подробности за мотивите, с които това не е сторено, не се съобщават. Арбитражът срещу България бе заведен в Международния център за уреждане на инвестиционните спорове във Вашингтон през 2013 г. заради невъзстановени разходи на ЕРП-то при изкупуването на ток от зелени централи. Това не е единственият съдебен спор - другите две енергодружества - ЧЕЗ и "Енерго-Про", също съдят България най-общо заради решения, които вредят на дейността им.

Все още няма коментари

Още

Измамници канят по мейла изрядни абонати на ЕВН да си платят тока

10.08.2020

630
Съдът писа двойка на КЗК за сделката Еврохолд - ЧЕЗ

24.07.2020

2892 9
Буря остави без ток села около Ловеч

19.07.2020

477

Влез или се регистрирай за да коментираш