Quantcast

Медия без
политическа реклама

Започва нова проверка на барбекюто и сауната на Пламен Георгиев

От 2011 г. има сигнали, че постройките върху терасата са без нужните разрешения

08 Апр. 2019ИВАН ПЕТРОВ
снимка: БТВ
Ако се окаже, че барбекюто и сауната на терасата на Пламен Георгиев са построени без нужните разрешения, те ще трябва да бъдат разрушени.

Районната община „Слатина” започва проверка законни ли са построените сауна и барбекю върху покрива тераса на тризонета на шефа на антикорупционната комисия (КПКОНПИ) Пламен Георгиев, съобщи Би Ти Ви. 

Подобренията са направени години преди Георгиев да купи имота. Още през 2011 г. до общината са подавани сигнали, че постройките върху покрива са незаконни. На следващата година е направена проверка, която установява, че собствениците нямат нужните документи. „Установили са пристройка и остъклен навес, които не са отразени в проектите, които сме имали към онзи момент”, обясни кметът на „Слатина” Наталия Стоянова.

На три пъти администрацията прави опит да влезе в имота, но собственикът вече не осигурява достъп. Няма и нови жалби. Затова производството се спира. Няма обяснение защо кметството е бездействало толкова години.

В понеделник обаче служители на общината ще направят нов опит да влязат в имота. Според Стоянова, ако се установят незаконни постройки на покрива, собственикът ще трябва да ги премахне.

Пламен Георгиев твърди, че терасата му е част от общите части на блока и той няма „индивидуални собственически права” върху нея. Точно затова не я бе посочил в имотната си декларация. В този случай обаче, за да се строи върху нея, трябва да има съгласие от всички съседи. Пред Би Ти Ви живеещи в блока твърдят, че не са давали такова съгласие.

Скандалът около апартамента на Георгиев тръгна, след като разследване на Антикорупционния фонд установи, че той не е декларирал в публичния регистър терасата от 186 кв. м, която фигурира в нотариалния му акт. Освен това и двата му апартамента са закупени на цени под данъчните им оценки. Пламен Георгиев твърди, че става дума за грешки и атака от засегнати от него олигарси. След като премиерът Борисов заяви, че той трябва да подаде оставка или да излезе в отпуск, шефът на антикорупционната комисия се оттегли временно до приключване на проверката на прокуратурата.

 

Изненада

В последния възможен момент в парламента бяха внесени промени в изискванията към кандидатите за председател на Комисията за противодействие на корупцията и за отнемане на незаконно придобитото имущество (КПКОНПИ). Според тях не е задължително той да е юрист, а е достатъчно да е работил в службите за сигурност, като 5 години е бил на ръководна длъжност. Това предложение засилва съмненията, че управляващите готвят смяната на Георгиев и че най-вероятно имат кандидат, който не е юрист. 

 

Фандъкова: Оставката на Цветанов закъсня

Ако столичният кмет Йорданка Фандъкова е на мястото на зам.-председателя на ГЕРБ Цветан Цветанов в скандала с евтино купените апартаменти, би си подала оставката от всички управленски позиции. Това заяви тя пред Нова телевизия. Цветанов подаде оставка като депутат, но остана председател на предизборния щаб на ГЕРБ.

"Мисля, че г-н Цветанов постъпи правилно, като подаде оставка от важните политически позиции. Мисля, че това е правилната постъпка за носене на отговорност. Със сигурност трябва да се дават обяснения на хората и реакцията беше малко закъсняла. Ако питате мен дали бих постъпила така, аз ще ви кажа: "Не". Щях да си тръгна от важните управленски позиции", каза още Фандъкова.

"Апартаментгейт се отрази тежко на ГЕРБ. Съгласна съм и с думите на премиера, който каза: "Отвратихме хората". За мен по-страшното е, че минавайки от скандал в скандал, нарушихме доверието на хората в политиката, в политиците и в институциите. Хората вече не вярват на думи, не вярват дори и на проверки. Всички трябва да положим усилия, за да спрем кризата на доверие. А това става само с признаване на грешки и поемане на отговорност”, обясни тя.