Медия без
политическа реклама

Цветанов: Не се чувствам наказан, защото няма кой да ме накаже

30 Март 2019
Илияна Кирилова
Цветан Цветанов

Не се чувствам наказан, защото няма кой да ме накаже. Аз съм почтен човек и това мога да го гарантирам с действията си", коментира зам. председателят на ГЕРБ Цветан Цветанов в "Панорама". Той подчерта, че решението за излизане от парламента е лично волеизявление.

Цветанов продължи да избягва влизането в детайли за последната си имотна сделка. Юристите решавали как да се изповяда една сделка и той се съобразил с тяхното предложение, след като на свой ред се консултирал със свои юристи.

На въпроса как купихте толкова евтино толкова скъп апартамент, Цветанов отново не отговори еднозначно и коментира, че темата е така поднесена в публичното пространство и е компроматна война. „Имам два апартамента с два гаража в същия квартал, на разстояние може би 500 метра едно от друго и съм направил замяна с един апартамент и един гараж. Разликата в квадратурата, около 40 кв. м, съм доплатил 100 хиляди лева. Няма нищо, което да бъде като криминално“, обясни казуса той.

Цветанов не вижда къде е проблемът в това, че апартаментите му са продадени на същия ден на неговия приближен Симеон Велков, който искал да си купи жилище, защото очаквал второ дете, и споделил това с него. На свой ред Цветанов му разказал, че е в процес на сключване на сделка, защото разговорът се водил "много след като имах разговори с "Артекс" и правехме авансовите плащания за първите 50 хил. лв. в края на 2017 г.". Цветанов допълни, че Велков бил висококвалифициран български гражданин, който останал да работи в България на длъжност, за която може да си намери работа във всяко РВД в света. Така и не се разбра защо "Артекс" избират да продадат апартаментите на Цветанов тъкмо на Велков и защо на Велков са нужни два апартамента едновременно.

"Ако нещо е било укоримо, разбира се, че никога нямаше да направя такава стъпка", обяви Цветанов и посочи, че от близо година обитава новото си жилище и досега не било станало дума за него. Всичко се е случило точно преди изборите. Според него, че темата се преекспонира и няма как два месеца преди изборите да се обясни, че опозицията ще се занимава само с това. "Ситуацията е такава: имаме предизборен период и в момента понеже всичко се обърна в говоренето за това, което съм направил аз и други български граждани, нека да попитаме това не допринесе ли за отместване на темите от европейските избори по европейските политики", каза той.

Зам.-председателят на ГЕРБ каза, че по никакъв начин не е облагодетелствал фирма "Артекс". "В ГЕРБ сме единствената партия, в която постовете нямат значение," каза Цветанов и посочи, че фирмата е от 25 г. на пазара и е "един висок стандарт" в строителството в София и нямало как той да е подпомагал фирмата през всички тези години.

Според Цветанов вероятна причина за подобна атака са неговите политически позиции по различни теми, влизащи в противоречие с интересите на руската страна. Той напомни подкрепата си за превъоръжаването на българските ВВС с изтребители F-16, както и позицията си по случая с отравянето на бившия агент Сергей Скрипал в Солсбъри.

Разкритията за апартаментите на Цветанов тръгнаха от разследване на "Свободна Европа". През 2018 г. Цветанов и съпругата му Десислава са станали собственици на суперлуксозен апартамент от 239 кв. м в столичния квартал "Изток" , снабден с личен ВИП асансьор, установи разследване на "Свободна Европа". Жилището е придобито при заменка на скандално ниски цени, като по изчисления на медията реалната цена би следвало да е в пъти по-висока. Допълнителна проверка на "Сега" разкри истинска имотна въртележка около апартамента и потвърди съмненията за занижената му стойност.

Цветанов още веднъж се закле във вярност на лидера на партията Бойко Борисов. "Знаем кой е първият и всички останали работим по хоризонтала, за да може вертикалът да е добре. С премиера имаме изключително коректни отношения. Аз никога не предавам", обясни той.