Медия без
политическа реклама

Ядосаният Борисов призна: ГЕРБ понесе тежък удар

Видимо ядосан и раздразнен от скандала "апартаментгейт" и последвалото напускане на парламента от Цветан Цветанов, лидерът на ГЕРБ и премиер Бойко Борисов призна, че ГЕРБ е понесъл изключително тежък удар. Той все пак увери, че вярва на заместника си, който в четвъртък официално депозира оставката си и си тръгна от Народното събрание. На изпроводяк, след като предаде щафетата на Даниела Дариткова като председател на парламентарната група, Цветанов обяви, че колегите са го изненадали и са му подарили маратонки. Посланието им било: "Казаха ми, че в момента в свободата, която имам, е много по-добре да бягам в този политически маратон".

Не с такъв патос обаче беше Борисов. "Ако мислите, че на партията, на групата, на нас ни е хубаво или това е малко, да й свалиш шефа на парламентарната група, на комисиите и да го извадиш от парламента! Нали са гласували за него два избирателни района. Знаете ли колко хора са ми се обадили да кажат: "Не го прави, пази си като Корнелия хората", коментира Борисов в четвъртък, след като бе подписано споразумение между ГЕРБ и СДС за общо явяване на евроизборите. "Тежко" било и решението да се раздели с Цецка Цачева, която също подаде оставка като правосъден министър заради "апартаментгейт".

"По-тежки санкции от тези не мога да си представя, но те показват как трябва да се действа. Има грешка, има и прошка", допълни Борисов. Според него само времето ще докаже дали Цветанов и Цачева са "били виновни или не". "Това е мое право, така съм преценил и направил", каза лидерът на ГЕРБ за подадените оставки. Посочи, че като има подобен скандал, трябва да се понесе отговорност. "Ние я понесохме на всички нива", каза Борисов. След което призна,че "остава много неприятно впечатление в обществото". 

Борисов определи като "100% фалшива новина" информации, че атаката срещу Цветанов е от "приятелски огън". През цялото време съм си говорил с колегите, всички сме страдали от този скандал, каза той. И посочи, че "дали колегата Цветанов остава в ГЕРБ, е работа на структурите и те си го искат. Партия ГЕРБ припознава Цветанов като един от важните хора".

"Създадохме ГЕРБ, за да бъдем различни. Дори и за съмнения, дори само за морално усещане, че нещо не е наред, взимаме мерки", декларира Борисов. "Винаги съм се плашил от приятели и съм казвал, че нямам приятели", коментира още премиерът. "Освен мен", репликира го Владимир Кисьов от СДС, който седеше до него. "Затова и си направи отвод", отвърна му Борисов, визирайки оттеглянето му от евролистата.

Относно поемането на председателското място в ПГ от Даниела Дариткова Борисов обясни решението си, че тя е "човек с качества и най-вече може да контролира групата в добрия смисъл на думата". От своя страна Дариткова, която е смятана за приближена на Цветанов, коментира, че "в тази кризисна ситуация смятам, че това е едно предложение, което е наситено с големи отговорности. Приемам го със съзнание за оценката, от друга страна - като предизвикателство". 

Напускането на Цветанов стана повод за остри нападки и взаимни обвинения за липса на морал между БСП и ГЕРБ. От левицата обявиха, че оставката му е "политически фалш" и "служи за осигуряване на комфорт на Бойко Борисов като премиер до следващия скандал". Заради това червените поискаха оставката на кабинета и предсрочни избори. "Цветан Цветанов напуска парламента, за да остане във властта. Това не е морален акт, нито е осъзната отговорност. Това е прозрачен трик за запазване на влияние", коментира Крум Зарков, зам.- председател на ПГ на БСП.

В отговор ГЕРБ разпространиха декларация, в която заявяват, че "БСП все още не могат да излязат от тежката си фиксация в Цветан Цветанов, която тема ГЕРБ затвори морално още вчера". "Какъв е моралният прочит на издигането за водач на листата за евродепутати на БСП на Елена Йончева, която е с повдигнато обвинение за пране на пари в особено големи размери? Как БСП ще обясни на българите, които загубиха спестяванията си при фалита на КТБ, че водач на листата им е човек, който е имал обща офшорна фирма с Цветан Василев?", питат още от ГЕРБ. Според тях "вследствие на едноличното управление на лидера на БСП и нежеланието й да чуе гласа на червените структури Корнелия Нинова е на път да създаде поредния грозен прецедент - веднага след като бъде избрана за евродепутат, Елена Йончева да стане първата, на която ще бъде свален имунитетът в Брюксел".

НОВА КОАЛИЦИЯ

Бившият председател на парламента и едно от "знаковите" лица на СДС Александър Йорданов ще бъде на шесто място в общата евролиста на ГЕРБ и синята партия. Това стана ясно в четвъртък, след като лидерите на двете партии - Бойко Борисов и Румен Христов, подписаха споразумение за съвместно явяване на евроизборите на 26 май. Сините получават две места в листата на ГЕРБ за вота. Едното е избираемото шесто място, а другото символично ще е последното и на него ще бъде секретарят на СДС Илия Лазаров, "за да бута листата".