Quantcast
Антикорупционните чиновници тръгват "на училище" | СЕГА
facebook
twitter

България

Антикорупционните чиновници тръгват "на училище"

КПКОНПИ ще даде близо 400 000 лева за курсове и семинари на служителите си
597
 БГНЕС архив
Шефовете на Антикорупционната комисия готвят редица обучения за служителите си.

Антикорупционната комисия (КПКОНПИ) планира да похарчи близо 400 000 лева за обучение на служителите си, става ясно от публикувани три обществени поръчки на мегаоргана. Парите са по оперативна програма "Добро управление".

В рамките на първия курс експертите на комисията ще научат как да разследват корупционни престъпления от високопоставени служители и по какъв начин да опазват и обезпечават имущество. Ще им бъде изнесен и урок как се защитават свидетели и податели на сигнали. В обучението, което ще се проведе в централата на КПКОНПИ, ще бъдат включени 135-има служители на КПКОНПИ. Предвидената сума за семинара е 124 457 без ДДС.

Втората обществена поръчка е за повишаване на експертизата в КПКОНПИ в областта на разследването в интерактивна среда. Служителите ще бъдат запознати с техниките и средствата за установяването и анализирането на криптовалути и дигитални стоки. Ще бъдат посветени и в "киберанализа" и "киберразузнаването". Друга тема на обучението ще бъде нормативната рамка на законодателството и юриспруденцията, което означава теорията и философията на правото. 45-има курсисти ще научат каква е практиката  за противодействие на корупцията и за отнемане на незаконно придобитото имущество в други държави от ЕС и какви са международните документи и стандарти в областта на гражданската конфискация. Двудневният семинар ще струва 118 235 лв. без ДДС. 

Най-дългото обучение на чиновници от КПКОНПИ ще е на тема "Оценяване на движимо и недвижимо имущество и търговски предприятия". Уроците им ще продължат три месеца, през които те ще научат да правят експертни оценки на недвижими имоти, земеделски земи и гори, превозни средства и дружества. В семинара ще участват между 25 и 40 служители на КПКОНПИ в зависимост от различните теми. Разходите ще са 72 хил. лева.

 

ДЕФИЦИТ

Ръководството на КПКОНПИ редовно се оплаква, че има недостиг на кадри, особено в териториалните звена на комисията. Според шефа на органа Пламен Георгиев това се дължи на строгия контрол при подбора на нови служители. Те правили "тест за интегритет" и не трябвало да имат "никакви тъмни петна". "Не искам да мисля за корупция в Антикорупционната комисия, това е абсурдно", категоричен бе Георгиев. В момента той е в отпуск, защото се оказа поредният замесен в скандала с имотните придобивки на властта. 

Още

Правителството утвърди религиозните празници извън православните

18.12.2019

8199
МВР и Столичният инспекторат иззели 4 камиона с отпадъци за изгаряне

18.12.2019

4382
Пожар унищожи към 3000 прасета в Добруджа

18.12.2019

2003