facebook
twitter

България

Депутати осъдиха МФ да каже колко е събрано по закона "Пеевски"

630
Снимка: Архив
Мартин Димитров и Петър Славов

Бившите депутати от Реформаторския блок Петър Славов и Мартин Димитров осъдиха Министерството на финансите за отказа му да предостави публична информация колко пари е събрала държавата след приемането на промени в закона за банковата несъстоятелност (ЗБН), известни и като закона "Пеевски". Измененията бяха приети в началото на 2018 г. по предложение на депутатите от ДПС Делян Пеевски и Йордан Цонев. Като аргумент за гласуването по онова време на нормативния акт бе обявено, че по този начин щели да бъдат възстановени поне 1.4 млрд. лв. от фалита на КТБ.

С Мартин Димитров осъдихме МФ заради отказа им да оповестят пред обществото колко пари събраха от КТБ след приемането на т.нар. закон "Пеевски", защото имаше големи обещания как ще съберат едни допълнителни милиарди, а 1 г. след приемането на този закон нещата (за обществения интерес) изглеждат зле и събираемостта на източеното е под 10 на сто от активите преди фалита на банката, написа във Фейсбук Петър Славов.  

Той и Димитров питали финансовото министерство на два пъти колко пари са събрали. Първия път финансовото министерство отговорило, че не разполага с данните във вида, параметрите и периодите, в който двамата са ги поискали. Съдът посочва обаче, че информацията е налична именно в МФ. Сред шестте въпроса на бившите депутати е и по какви критерии се преценява спрямо кои субекти и кои сделки приоритетно да се приложат новите правомощия на синдиците.

Съдебното решение не е окончателно и подлежи на обжалване пред ВАС. "Ако министерството реши да обжалва пак, това със сигурност означава, че има нещо за криене", коментира Димитров. "МФ трябва да отговори къде са тези 1.4 млрд. лв., които се обещаваше да бъдат събрани със закона, защото иначе ще изглежда като закон за уреждане на конкретни казуси", допълва Славов.

Все още няма коментари

Още

Поетът Недялко Йорданов се оплака от прокурорски тормоз (видео)

15.11.2019

1873 16
ВМРО: Предложението за болничните е на финансовия министър

15.11.2019

689 3
Статуята на Пенчо Славейков остана без бастун

15.11.2019

211 7

Влез или се регистрирай за да коментираш

×