facebook
twitter

България

Имот на Баневи за 6 млн. лв. се продава заради дълг от 15 хил. лв.

400
 Специализирана прокуратура
Специализираната прокуратура разпространи снимки на имението на Баневи в кв. "Бояна".

Подсъдимите за данъчни измами и пране на пари Николай и Евгения Баневи могат да останат без луксозното си имение в "Бояна" заради дълг от 15 хил. лева. Имотът е обявен за продан от частен съдебен изпълнител с начална тръжна цена от 5 788 107 лв., съобщи Медиапул в четвъртък, като се позовава на Регистъра на публичните продажби.

Къщата с разгъната застроена площ 2869 кв.м се намира близо до Националния филмов център в столичния квартал "Бояна". Тя е притежание на фирмата "Партнърс Комерс" с едноличен собственик сейшелската офшорка "Юниуърлд Инкорпорейтид", чийто управител е синът на Банев - Николай.

Луксозното имение стана известно на публиката през октомври 2018 г., когато спецпрокуратурата показа снимки и видео от него. Причината беше образуваното досъдебно производство срещу Баневи. В началото на 2019 г. в медийни публикации се появи информацията, че заради издаден от Софийския градски съд изпълнителен лист за вземане от 102 хил. лв. частни съдебни изпълнители са влезли с полиция в резиденцията.

Продажбата на къщата е свързана със спор за заем от 15 000 лв. Той е бил отпуснат от фирмата "М.Плод.Б" на "Партнър Комерс" на три пъти по 5000 лева за една година. Според договора обаче, ако дългът бъде просрочен, се дължи неустойка в размер на 75 000 лв. В средата на юни 2018 г. съдът решава, че "Партнърс Комерс" дължи 90 хил. лв., а заедно с арбитражната такса, адвокатските хонорари, разноските и лихвата сумата достига 102-103 хил. лв., пише "Капитал".

Адвокатът на Баневи, които са в ареста от 6 декември, коментира пред "Дневник", че сега научава за обявения търг, който ще се проведе на 23 април в Софийския районен съд. Продава се единствено сградата без обзавеждането.

"КОЛЕГИ"

Заради задължения от 643 хил. лв. към държавната хазна бяха запорирани имоти и на друга известна двойка, попаднала под ударите на прокуратурата. Ветко и Маринела Арабаджиеви получиха запор от НАП върху поземлени имоти, сгради, магазини, банкови сметки и вещи в трезори на обща стойност 16.116 млн. лв. В края на януари Апелативният съд в Пловдив отмени запорите поради свръхобезпечение.

Все още няма коментари

Още

След продажба не може да има претенция за запазена част
Любимо на премиера ловно стопанство засекрети на кого продава имоти

12.05.2020

МАРТИН ГЕОРГИЕВ

5084 5
Държавата пое нов дълг от 200 млн. лв. при по-висока лихва

13.04.2020

820 3

Влез или се регистрирай за да коментираш

×