facebook
twitter

Култура

Откриха експозиция за Панчо Владигеров

103
Панчо Владигеров

Държавният културен институт къща музей "Панчо Владигеров" и Европейският музикален фестивал 2019 представят изложбата "Владигеров в музикалния калейдоскоп на ХХ век. Посоки, връзки, отражения".
Тя е разположена във фоайето на зала "България" и бе открита вчера. В нея са събрани свидетелства и архивни материали от фонда на музея - снимки, ръкописи, програми, афиши, писма и лична кореспонденция, запечатали активните творчески и лични контакти на Панчо Владигеров. Те са израз и на високата оценка на водещи музиканти и интелектуалци за таланта на композитора и неговото ярко присъствие в европейската музикална култура на миналия век. Идейната концепция е на директорката на музея Надя Сотирова и нейните млади сътрудници д-р Александър Лиалиос и Вероника Петрова, а художественото оформление е осъществено от д-р Стоян Бунджулов.
Експозицията, която се реализира по повод 120-годишнината от рождението на твореца, е опит за представянето му в контекста на музикалното изкуство и музикалните традиции на миналия век, в обкръжението на най-ярките имена в европейската и световната музикална култура - композиторите Рихард Щраус, Золтан Кодай, Бела Барток, Дмитрий Шостакович, Джордже Енеску, Арам Хачатурян; диригентите Бруно Валтер, Исай Дубровен, Херберт фон Караян, Едуард Мьорике, Джордже Джорджеску, Саша Попов, Евгений Светланов; пианистите Алексис Вайсенберг, Дино Липати, Святослав Рихтер; цигуларите Макс Розен, Густав Хавеман, Бронислав Хуберман, Давид Ойстрах, Леонид Коган; певци и музикални продуценти, както и други представители на интелектуалния елит на Европа през миналия век. На събитието бе валидирана и пощенска марка, посветена на годишнината от рождението на композитора.

Ключови думи:

Панчо Владигеров
Все още няма коментари

Още

Куркински: Срамота е хора на изкуството да казват "няма пари"

18.12.2019

2331 10
Теодор Ушев с нов шанс за "Оскар" (видео)

17.12.2019

Обновена

1202 2
Почина френската актриса Ана Карина

15.12.2019

1745 6

Влез или се регистрирай за да коментираш