Медия без
политическа реклама

Пореден строеж изкарва „Младост” на протест

Проект за 12-етажен хотел е получил зелена светлина, след като беше спрян от Десислава Иванчева

19 Март 2019ЕМИЛ ВАСИЛЕВ
Хотелът и жилищната сграда са разрешени в зелената площ на кръстовището на бул. "Йерусалим" и "Андрей Сахаров".

Жители на столичния район „Младост” ще протестират срещу поредно решение на Столичната община да разреши мащабно застрояване на зелена площ в междублоково пространство в района. Обитателите на блокове 73, 74 и 75 се организират да изразят недоволство от проекта за изграждане на 12-етажен хотел и жилищна сграда непосредствено пред домовете им и до спирката на метрото на пазара в „Младост”.

Протестът ще се състои пред блоковете в четвъртък от 18.30 ч. „Проектът ще унищожи десетки паркоместа, а новите сгради ще генерират още нови автомобили. Паркирането ще стане невъзможно навсякъде наоколо. Дори и към момента проблемът с местата за паркиране е факт. Новите сгради ще се издигат точно пред прозорците ни, а планът ще унищожи и около 20 иглолистни дървета - малко от останалите неизсечени за сметка на нови строежи! Това е основен проблем и за замърсяването на въздуха”, написаха от сдружението „За Зелен Младост”. „Помогнете на нас, помогнете на себе си, помогнете на града ни! Нека покажем ясно, че сме против насилието над жизненото ни пространство, здравето ни и правото ни на достойно пребиваване в столицата. Нека се съберем максимално много хора, за да могат и в общината да ни чуят", се казва в призива във „Фейсбук”.

Намиращата се под домашен арест бивш кмет на „Младост” Десислава Иванчева поясни в профила си, че в периода на нейното управление проектът пред бл. 73 е бил спрян, тъй като са били намерени нередности в устройствения план. „Така нареченият "заместник" в „Младост” обаче е продал общинската земя в парцелите, за да уреди сметките по регулация и по този начин вече строежите имат зелена светлина”, съобщи тя. „Продължава облагодетелстването на малцина инвеститори за сметка на здравето и живота на жителите на София. Това, което сътвориха в Банско и Слънчев бряг, ще се случи и със София, ако не го спрем”, коментира Иванчева.

Инвеститорските апетити за строене в „Младост” видимо се засилват през последните месеци. За кратко след отстраняването на Иванчева разрешение за проектиране на нови сгради бяха издадени до Окръжна болница, в близост до ХМС и в „Младост 4”. "За Зелен Младост” твърдят, че само в района около блокове 73, 74 и 75, които се готвят за протести, вече е планиран строежът на десет сгради.

Всичко това се случва, въпреки че главният архитект на София Здравко Здравков обяви в интервю преди дни, че занапред разрешения за строеж ще се издават само след компютърен анализ дали новото строителство не би довело до увеличаване на трафика. Изискването трябвало да залегне с приемането на наредба за транспортния анализ, която щяла да е готова до края на март. Ако моделът покаже, че някой голям обект ще предизвика сериозни задръствания, ще се правят корекции на проекта, включително и промяна на функциите на сградата, похвали се главният архитект пред „24 часа”.

 

Жажда за прозрачност

Независимият общински съветник в София Войслав Тодоров и представителите на ДСБ Иво Божков и Марта Георгиева са внесли проект за изменение на правилника за дейността на Столичния общински съвет. Те предлагат на сайта на общината да се качват не само приетите решения и доклади, но и направените предложения и зададените въпроси. „По този начин се дава възможност на граждани и граждански организации информирано да участват в обсъжданията”, пише в мотивите. Вносителите предлагат още и да се публикува всеки общински съветник как е гласувал, както и да се показва вотът на политическата му група.

Още по темата