Медия без
политическа реклама

САЩ отказват визи на членове на Международния Наказателен съд в Хага

Сединените щати обявиха, че ще откажат визи на членове на Международния наказателен съд /МНС/, участващи в разследването на действията на американските войски в Афганистан или други страни, предава Нова тв. 

Държавният секретар Майк Помпео каза, че Вашингтон е готов да предприеме по-нататъшни стъпки, включително икономически санкции, ако съдът за военни престъпления продължи да разследва американски или съюзнически военен персонал.

"МНС атакува върховенството на закона на Америка", каза Помпео. "Не е твърде късно съдът да смени курса и настояваме да го направи незабавно."

Съединените щати никога не са се присъединявали към МНС, където прокурор Фату Бенсуда поиска от съдиите разрешение за разследване на предполагаеми военни престъпления в Афганистан през ноември 2017 г..

Съобщението на Помпео за визови ограничения беше първото конкретно действие, предприето от САЩ срещу МНС, откакто Белият дом заплаши с репресии базирания в Хага международен орган през септември миналата година.

"Аз обявявам политика на американски визови ограничения за онези лица, които са пряко отговорни за всяко разследване от страна на МНС на американския персонал", каза държавният секретар.

Това ще включва всеки, който предприема или е предприел действия, за да поиска или да продължи разследване, каза той.

"Ако сте отговорни за предложеното МНС разследване на американски персонал във връзка със ситуацията в Афганистан, не трябва да приемате, че все още имате, ще получите виза или ще ви бъде разрешено да влезете в Съединените щати," добави Помпео.

Държавният секретар заяви, че визите могат да бъдат отказани и на персонал на МНС, участващ в провеждането на проучвания на съюзници на САЩ, особено на Израел.

"Тези визови ограничения могат да бъдат използвани и за възпиране на усилията на МНС да преследва съюзнически персонал, включително израелци, без съгласието на тези съюзници", каза той.

Помпео заяви, че "прилагането" на политиката вече е започнало, но не може да предостави никакви подробности, позовавайки се на поверителността около заявленията за визи.

"Тези визови ограничения няма да бъдат краят на нашите усилия," каза Помпео. "Готови сме да предприемем допълнителни стъпки, включително икономически санкции, ако МНС не промени курса на действията си."

Държавният секретар заяви, че САЩ са отказали да се присъединят към МНС "поради широките и безотчетни правомощия на прокурорите" и заплахата, която представлявата за американския национален суверенитет.

"Ние сме решени да защитим американския и съюзническия цивилен персонал от страх от несправедливо преследване за действия, предприети в защита на нашата велика нация", каза той.

"Страхувахме се, че съдът може в крайна сметка да предприеме политически мотивирани преследвания на американци", каза той, "и нашите страхове бяха оправдани."

Помпео каза, че правителството на САЩ е длъжно да защитава своите граждани и вече са въведени процедури, занимаващи се с членове на американските въоръжени сили, имащи неправомерно поведение.

"Правителството на САЩ, когато е възможно, предприема правни действия срещу отговорните за международните престъпления", добави той, като отбеляза, че то подкрепя съдебното преследване на военни престъпления в Руанда, бивша Югославия и другаде.

МНС и организациите за човешки права реагираха бързо на забележките на Помпео. "МНС, като съд, ще продължи да извършва необезпокоявано своята независима работа, в съответствие с мандата си и принципа на върховенството на закона," казаха от МНС, цитирани от Нова тв.

Директорът на международната правосъдна програма на Хюман Райтс Уоч Ричард Дикър заяви, че ходът на САЩ "е чист опит да се тормозят съдии и да се пречи на правосъдието за жертвите в Афганистан" и "явно презрение към върховенството на закона“.

МНС е създаден през 2002 г. и към него до момента са се присъединили 123 държави, но членството в МНС никога не е било ратифицирано от Сената на САЩ, а администрацията на президента Доналд Тръмп "Америка на първо място" е негов особено силен противник.

Джон Болтън остро осъди МНС в едно от първите си изказвания, след като през септември стана съветник по националната сигурност на Тръмп.