Медия без
политическа реклама

СМЧ, или дано да ти умрат връзките

По времето на Иван Костов всички бяхме братовчеди, вече сме братовчеди инвалиди и братовчеди миньори, което доведе до възраждането на лафа от времето на соца "силно мой човек" или СМЧ. Помните ли кое беше най-голямото проклятие преди 1989 г.? Да ти умрат връзките! Ренесансът на СМЧ е ренесанс на нравите отпреди повече от 30 години, когато уреждането на силно мой човек ставаше срещу услуги за силно твой човек.

ГДБОП и прокуратурата шумно арестуваха лекари от телкови комисии и средна ръка служители в НОИ.  Шефът на ГДБОП Ивайло Спиридонов и зам. главният прокурор Иван Гешев не спират с бомбастичните си изявления, че става дума за масови случаи, за стотици и дори хиляди измами, както и за източване на държавния бюджет с милиони и дори милиарди левове.

 Гешев обяви: "Не можем да решим нито проблемите с ТЕЛК-овете, нито с източването на НОИ. Но можем да посочим проблемите, да създадем някакво усещане, че има справедливост, и тези хора да не бъдат безскрупулни. А там изтичат стотици милиони.

 

Ние сме бедна държава, но явно се краде много

 

От своя страна, Спиридонов заяви, че раздаването на инвалидни пенсии през ТЕЛК чрез измама позволяват да се "източват огромни средства от фондове на държавата, които са за подпомагане на хора с увреждания“. 

След тези тежки обобщения  държавната машина си го изкара само на един шеф на ТЕЛК-Ловеч, на ръководителя на клон на НОИ в Силистра и на четири-пет лекари във Варна и Добрич, които бяха колкото бързо арестувани, толкова и бързо пуснати. Тук е достатъчно да си припомним, че неясно къде бяха същите тези служби и прокуратури, когато  митничарят  Вучката се оказа хем с ТЕЛК заради исхемична болест, хем на терена на мач с премиера. Или пък как "слепи" и освидетелствани карат "инвалидни" мерцедеси, как цели махали "страдат" от епилепсия или астма, и т.н.

Щом във Варна и Ловеч са се раздавали инвалидни пенсии и други свързани с това екстри, а в Силистра някакъв осигурителен шеф и неговите подчинени са правели възможно да има хора с по-високи пенсии чрез документна измама и дори чрез откровена лъжа и

 

създаване дори на цели "миньорски" досиета, то

 

вероятно навсякъде е същото. За размерите в столицата и по-големите градове пък може само да се досещаме.

И тук се натрапват куп въпросителни. Как става така, че се създават фалшиви трудови досиета и се раздават неправомерно по-високи пенсии, когато системата предвижда поне трима души да контролират и инспектират трудовия стаж на едно лице? Работят ли изобщо контролните механизми на НОИ? По каква причина сред обвиняемите не са всички по веригата, която очевидно включва десетки служители?

Идва и въпросът защо десетките, стотиците, хилядите, а най-вероятно десетките хиляди души, които са получили чрез измами пенсии с яснота съзнание, че това е престъпление, не са закачани ? 

Те ползват напълно нечестно екстри - оказват се на практика невъзможни за уволняване, включително и докато са в държавната и общинска администрация, прибавят към заплатата си и инвалидна пенсия, ползват данъчни облекчения, паркират скъпите си коли на удобните места за инвалиди, получават безплатна винетка и дори предимство за детската градина на детето си и още куп неща.

 

Те определено влизат в рамките на Наказателния кодекс

 

И би следвало безпроблемно да бъдат обвинени и съдени - било за измама, за деклариране на неверни обстоятелства пред държавен орган или пък за подкуп.

Ако някой пропусне да декларира или излъже за някакъв доход и не плати примерно 1000 лв. данъци, ще бъде съден както заради налозите, така и че е посочил неверни данни в официален документ. Но ако  излъже, че е имал трудов стаж като миньор, а не е помирсвал мина, ако благодарение на това се пенсионира на 50 години и започне да получава по 900 лв. пенсия, той е просто "жертва" на осигурителната система.

И никой не го закача. Защо? На прокуратурата и на службите им е удобно да правят фойерверки с някой и друг шеф на клон или лекар от ТЕЛК, а на практика отговорните шефове, както и мамещите граждани да не бъдат закачани, да не би да стане прекалено шумно.

Ако някой  даде 20 лв. на катаджия, може да се озове и в ареста. Но ако стотици граждани дават по 1000 лв., за да измамят системата, за да започнат да получават инвалидни пенсии и да се възползват от всевъзможни екстри срещу фалшиви документи, това не е подкуп. На какво точно основание?  Защото подкупът и за катаджията, и за чиновника, и за лекаря си е все подкуп. И за това се предвижда затвор.

Докато не започнат да се наказват, и то по НК хората, които мамят, подписват неверни декларации, фабрикуват документи или се възползват от такива, плащат подкупи на всевъзможни лекари, чиновници, експерти, нито ще има някаква превенция, нито нещо ще се промени.