facebook
twitter

Вие сте тук

4 постове / 0 нови
Последно съобщение
СЕГА администратор
"Боинг" приземи стотици самолети

Американската компания "Боинг" приземи всичките си 371 самолета от модела 737 Макс 8 и Макс 9, предадоха агенциите. Причината за това са нови сведения, свързани с тежката авиокатастрофа край Адис Абеба в неделя, при която загинаха 157 души на борда. След анализ на сателитни данни и доказателства от мястото на трагедията авиационните инспектори решиха да забранят временно полетите на Боинг 737 Макс 8. За последните пет месеца това е втора катастрофа с такъв самолет, като първият беше в Индонезия, а паралелите между двата случая дават ясен знак за съществуването на проблем. Това се казва в становището на комисията, наложила забраната. Междувременно стана ясно, че черните кутии на самолета, разбил се край Адис Абеба, са пристигнали за анализ в Париж.

Преди това все повече пътници започнали да питат с какъв самолет точно летят и дали могат да сменят полета. За в. "Вашингтон пост" директорът на специализирано списание за авиоиндустрията обясни, че "99% от хората не обръщали доскоро внимание на тези неща". Ден след катастрофата обаче "Гардиън" писа, че в авиокомпаниите, използващи Макс 8, са постъпили множество въпроси на пътници с какъв самолет ще бъде полетът им и дали имат право да го отменят на това основание. Тези модели вероятно са извършили 250 000 полета според авиационния експерт Сет Каплан, но два от тях преобърнаха представата какво трябва да се знае за полетите. До момента на приземяването им само 54 компании в света използваха самолети "Боинг 737 Макс". Сред европейските е "Норуиджън еърлайнс", която ги приземи ден след инцидента. От големите оператори "Райънеър" очаква доставка на близо 200 поръчани самолета - част от тях тази пролет, а другите догодина. Американският превозвач "Саутуест еърлайнс", най-големият нискобюджетен в света, също е сред тях, както и "Америкън еърлайнс". Освен "Норуиджън еърлайнс" няколко компании в Европа имат подобни самолети - сред тях полската "ЛОТ Еърлайнс", "Еър Итали", чешката "Смартуингс", базираната в Германия TUI Group. "Търкиш еърлайнс" има 11.

Към статията във в. СЕГА
amigov
снимка на amigov
Предсказах това вчера , не беше трудно. Към момента двете черни кутии са натоварени и изпратени в Париж. Етиопците проявяват шокиращо недоверие към американските следователи и Боинг , опасяват се от манипулиране на изводите от черните кутии. В ЕС само французите имат необходимата техника да разчетат записите. Експерти казват че след оповестяване на резултатите и посочване на причините за катастрофата , на Боинг ще са необходими между 3-6 месеца да пренапише софтуера и да го имплантира в приземените машини. Но от кога ще започне това , в момента никой не знае. Между впрочем се появиха първи слухове за откази на компании от предварително договорени 737 8 Макс , например индонезийската Гаруда иска да отмени покупката на 20 самолета. Вероятно ще последват и други. С особен интерес ще наблюдаваме някои водещи лоукост оператори , като Райнер , които са поръчали огромни количества. О´Лири e поръчал 200 машини , от които първите трябваше да пристигнат още тази пролет... Това със сигурност няма да стане , но дали ще има откази ? Все повече пилоти започват да си отварят устите и да се жалват от случаи на "криминално поведение" на софтуера на Макс. Следващите месеци екипа на Боинг ще има много , много работа...
Гого

За тези дето четат английски, ето най-добрия анализ, детто намерих на НЕТа:

https://www.cbc.ca/news/business/boeing-737-business-impact-1.5054535

Всичко е борба за печалби и необосновани "подобрения" и "автоматики".

А на пилотите отдавна е било известно, че този модел е капризаен при излитане, ако решиш да излиташ на автопилот, след като отделиш самолета от пистата!

Решението за "приземяване" на този модел е взето след като пилотите са почнали да отказват да летят с него.

Очаквам акциите на Боинг да паднат още 50 долара в близко време.

Justinian2
снимка на Justinian2

Добър анализ наистина , по-скоро обобщение на всичко известно до момента. Проблемите на самолета по принцип са ясни. Нови двигатели върху стар  планер ( да се икономисат пари за нова разработка ) , промяна на летните характеристики поради горното , и за капак - компенсация на по-капризното летене с нови и допълнителни софтуери... Но ако се върнем на конкретната причина за падането на етиопския Макс , недвусмислено се прокрадва недостатъчната подготовка на пилотите. Очевидно в програмите за обучение на летците на този модел е имало "първа" и "втора" категория обучавани. Пилотите от Северна Америка и Европа са били по-наясно с нововъведенията , и макар да не са им харесвали , са стискали зъби и са летяли. И са летяли без проблеми , защото от пускането му в експлоатация през 2017 година , до сега , тези самолети са извършили към 200 000 полета , без аварии и катстрофи... Много сложно става за Боинг. Дали да акцентират върху проблемите със софтуера , и съответно да предложат неговото подобрение + подобрена подготовка на пилотите по целия свят... ? Или да не рискуват нови катастрофи и изцяло да преработят конструкцията , сиреч да спрат Макс и да създадат нов самолет ?