Quantcast

Медия без
политическа реклама

Само 9 дребни риби са в затвора за корупция

Повечето осъдени са шофьори, подхвърлили дребни суми, за да не бъдат глобени за нарушения

Архив СЕГА
В затвора няма представители от високите етажи на властта.

Едва 9 души, осъдени за корупция, лежат в момента в затворите в страната. Всички те са дребни риби - повечето са шофьори, които са се опитали да подкупят проверяващите ги полицаи, за да не им бъде съставен акт за нарушение. Сумите, които са се опитали да дадат, не са големи - между 10 и 50 лв. Тази картина разбива на пух и прах мита, че у нас се преследва корупцията по високите етажи на властта. 

Най-сериозните случаи са два - на служители от фонд "Земеделие", подкупвали земеделски производители, както и казус с надзирател и частен охранител, които вземали пари от затворници, за да им осигурят привилегировано отношение. Това става ясно от справка, получена от "Сега" по Закона за достъп до обществената информация от Главна дирекция "Изпълнение на наказанията" към правосъдното министерство. "Сега" потърси и информация за ефективно осъдени за длъжностни престъпления, за които прокуратурата най-често обвинява т.нар. бели якички, но въпреки шумните акции и хвалбите на държавното обвинение през годините от отговорите на затворническата администрация става ясно, че такива няма.

Колкото и ласкателен за България да беше последният доклад на Брюксел, в него все пак се казваше, че "ключов проблем, подчертан в поредицата доклади по Механизма за сътрудничество и проверка, е липсата на последователни резултати в България, що се отнася до присъди по дела за корупция по високите етажи на властта". Миналата седмица представители на Еврокомисията бяха на поредната си мисия тук.

Един от осъдените лежи в затвора, защото се опитал да подкупи полицай с откраднатото от него колело. Идеята била, че като даде крадения велосипед, полицаят няма да докладва за кражбата и да го задържи. Затова е осъден от Окръжния съд в Бургас на година и половина затвор и глоба от 1500 лв. Колелото е отнето в полза на държавата. Крадецът е осъждан много пъти, включително и за кражба на велосипед, става ясно от мотивите на съда.

Пак бургаският съд праща в затвора за половин година мъж, който дал 20 лева на двама полицаи, за да не бъде глобен за това, че няма книжка и че в колата му има повече пътници, отколкото е разрешено да се возят. Осъденият е глобен и с 200 лв.

Варненският окръжен съд е произнесъл присъда заради подкуп от 50 лв. Осъденият се опитал да даде на двама гранични полицаи пари, след като го спрели за проверка. Той шофирал, въпреки че не бил правоспособен водач, и освен това колата нямала "Гражданска отговорност". Присъдата е една година затвор. 

Окръжният съд в Пловдив е осъдил на 2 години и половина затвор друг неправоспособен водач за подкуп от 10 лв. Той се опитал да даде парите на полицаи, тъй като освен без книжка шофирал с 1.77 промила алкохол в кръвта. 

Двама служители на фонд "Земеделие" са осъдени на 3.8 г. и 3.4 г. зад решетките заради поискани и получени подкупи. Тяхна колежка е осъдена условно, тъй като според съда има най-малко участие в престъпната схема. Тримата дебнели земеделски производители, които въпреки забраната горят стърнища. После ги заплашвали с огромни глоби и спиране на субсидиите, ако не им дадат определени суми. Така всеки от тях прибрал по над 23 хил. лв.

Другите дребни риби са един надзирател и бивш затворник, служител в частна охранителна фирма. Те са осъдени ефективно от Окръжния съд във Враца на 4 години и половина и на 3 години. Надзирателят бил началник група "Социална дейност и възпитателна работа" и имал власт да осигурява работа на затворниците, което пък им гарантира намаляване на присъдите. Бившият лишен от свобода му помагал при получаването на подкупите от роднини на затворници - между 3000 и 6000 лв. 

 

ГОЛЯМО НИЩО

Прокуратурата е била сезирана за корупция едва 6 пъти от антикорупционната комисия, пише в годишния доклад на КПКОНПИ за 2018 г. Скромният резултат е следствие от проверка на 701 сигнала, по които са извършени проверки и са проведени разпити. Специализираният наказателен съд твърди в годишния си доклад, че от приключилите 6 корупционни дела там през м. г. има 3 осъдителни и 3 оправдателни присъди. Осъдените били зам.-министър и служители на държавна агенция. Тези присъди вероятно са някъде по инстанциите, защото такива лица в затвора няма. 

Ключови думи:

корупция, присъди, ЕК

Още по темата