Медия без
политическа реклама

Новият Ford Focus разпознава дупките на пътя

14 Март 2019
Форд

Новата генерация на Ford Focus вече е на пазарите в Европа, като в оборудването й вече може да бъде включена и система за разпознаване на дупките по пътя. Досега тя се предлагаше на три други модела на американския производител - Mondeo, Galaxy и S-MAX, но вече е достъпна и за Focus.

Целта на новата технология е да направи пътуването по лошите пътища по-меко и безопасно. Системата ще се предлага като опция за модела и включва адаптивни амортисьори и 12 сензора, които могат да идентифицират дупките на пътя, преди автомобилът да достигне в опасна близост до тях. Ако разпознае подобно препятствие, системата втвърдява съответния амортисьор, като по този начин колелото не влиза толкова дълбоко в дупката и я преминава с по-малко удари.

Цената на системата е около 740 евро, като тя може да се монтира на всички модификации на новия Focus.

Самия модел е оборудван с бензинови и дизелови двигатели. Бензиновите са 3-цилиндров, еднолитров EcoBoost с мощност 85, 100, 125 и 140 к.с., както и 1,5-литров, 4-цилиндров с мощност 150 и 185 к.с. Дизеловите двигатели EcoBlue на свой ред имат работен обем 1,5 литра, като развиват мощност 95 и 120 к.с., или 2,0 литра с мощност 150 к.с.

Всички мотори работят в съчетание с 6-степенна механична и 8-степенна автоматична скоростна кутия. Последната дебютира при модела Focus, като предишното поколение беше оборудвано с автомат с 6 предавки.

Ключови думи:

автомобили, Ford