Медия без
политическа реклама

Защо бъбречните болести са наричани "тихият убиец"

В ранните етапи те протичат без симптоми. Затова е важно ежегодното изследване на урина

Pixabay

През седмицата беше отбелязан Световният ден на бъбреците, а инициативата цели да насочи вниманието както към факта, че все повече хора имат бъбречни проблеми, така и към това, че този вид заболявания често се наричат "тихият убиец" заради липсата на симптоми в по-ранните етапи на болестта - именно когато лечението би било далеч по-успешно. 

Смята се, че над 10 на сто от хората у нас имат хронични бъбречни заболявания, като немалка част от тях не го знаят. Те обикновено се проявяват през най-активните години - от 25 до 45-годишна възраст, имат продължително, неотклонно влошаващо се протичане и са една от най-честите причини за загубена работоспособност. Според данни на Световната здравна организация болестите на бъбреците заемат второ място, след травматизма, при причините за смъртност под 40-годишна възраст.

За едно денонощие през бъбреците преминава една четвърт от обема на цялата циркулираща в тялото кръв. В тях има филтри - нефрони, „отпадъците” се събират във вид на урина и се изхвърлят, а пречистената кръв постъпва в артериите. Бъбречната недостатъчност е състоянието, при което бъбреците не могат ефективно да премахват токсините и отпадъчните продукти от кръвта. Обикновено това е в резултат от друго заболяване или травма. Ранните симптоми на бъбречната недостатъчност обикновено са много леки и едва доловими, затова е лесно да бъдат пропуснати. Но без лечение състоянието може да прогресира и да достигне тежки форми като пълна загуба на бъбречните функции. Бъбречната недостатъчност може да се появи внезапно или да прогресира бавно. Появата на симптомите обикновено сочи, че състоянието е прогресирало и органът вече е значително увреден, което се отразява върху други заболявания като сърдечносъдовите проблеми. Има обаче знаци, че нещо се случва и е важно те да не бъдат неглижирани.

Симптоми на бъбречната недостатъчност

* Промяна в навиците за уриниране, в цвета и вида на урината или в честотата на ходене до тоалетната са сред най-честите проявления на бъбречната недостатъчност. Това се получава вследствие на увредените бъбречни функции, които не могат да поддържат нормален баланс на водата и електролитите в тялото, нито да го прочистват от отпадните продукти. Може да се наблюдава понижен или повишен обем на урината, необикновено бледо или тъмно оцветяване или дори напрежение и трудност при уриниране. Възможно е също урината да изглежда пенеста поради присъствието на протеини в нея, а също и да съдържа кръв. Уринирането през нощта и честата необходимост от уриниране също са симптоми на проблем с бъбреците.

* Гадене, повръщане и/или диария. Бъбречната недостатъчност обикновено води до повишаването на уреята в кръвта, което допринася за усещането за гадене и повръщане, може да доведе дори до диария и дехидратация.

* Загуба на апетит и отслабване. Натрупването на токсините и отпадъчните продукти в тялото може да доведе до загуба на апетита и в резултат на това – до отслабване.

* Подуване. Бъбречната недостатъчност може да причини и натрупване на излишни течности в различни части на тялото като лицето, ръцете, стъпалата, глезените и краката, поради което те ще изглеждат подути. Това е един от основните и най-забележими симптоми на състоянието.

* Кожни обриви и сърбежи. Прекомерното натрупване на фосфати в кръвта, а оттам и в кожата и мускулите, може да доведе и до силен сърбеж и кожни обриви.

* Странен вкус в устата. Лошият дъх или вкусът на желязо в устата могат да сочат за наличие на проблем с бъбреците.

* Болки в гърба. Възможни са умерена до силна болка в гърба вследствие на бъбречната недостатъчност. Болката като цяло се дължи на застигнатите от възпалението бъбреци, но е възможно причината да се крие и в пълни с течност кисти вследствие на поликистоза на бъбреците.

* Мускулни крампи и увреда на костите. Прекомерното натрупване на фосфати и ниските нива на калций в кръвта заради отказа на бъбреците могат да доведат до мускулни крампи и увреда на костите. Счупените кости зарастват по-бавно. Излишният калий в кръвта пък може да доведе до мускулна парализа и абнормни сърдечни ритми.

* Недостиг на въздух, липса на концентрация и замаяност. Бъбречната недостатъчност води до намалено производство на хормона еритропоетин, което, от своя страна, води до пониженото производство на червени кръвни телца. Това ограничава способността на кръвта да пренася кислород и в резултат може да се появят ниско кръвно налягане, замаяност, липса на концентрация, проблеми с паметта и цялостно усещане за слабост и умора. Натрупването на излишни течности в белите дробове може да доведе и до недостиг на въздух и силна умора.
 

Правила за предпазване на бъбреците 

* Физическа активност. Движението помага да се намали кръвното налягане, а така се ограничава рискът от развитие на хронично бъбречно заболяване. Ходене, тичане или каране на колело - всичко е подходящо.
* Редовно следене на кръвната захар. Повече от половината болни с диабет развиват и бъбречно увреждане. Необходимо е диабетиците редовно да изследват бъбречната си функция.
* Нормално кръвно налягане. Хипертонията може да порази бъбреците.
* Здравословно хранене и поддържане на оптимално тегло. От особена важност е да се внимава със солта - препоръчителното дневно количество е 5-6 г, или около 1 чаена лъжичка. Това става по-лесно, ако се ядат домашно приготвени храни, при които човек сам контролира количеството сол.
* Цигарите са рисков фактор за бъбречни увреждания.
* Внимателно с лекарствата!
* Ежегодно изследване на урината.