Медия без
политическа реклама

Защо колчетата на синя зона в София са по-нетрайни от лалетата

Фирми от свързани лица усвояват ударно пари с непрекъсната подмяна на знаци в зоните за платено паркиране

01 Апр. 2019ТАНЯ ПЕТРОВА
Илияна Кирилова

Благо нещо са периодично повтарящите се договори за комунално строителство и услуги. Засаждане и изкореняване на цветчета, чистота, текущи ремонти на улици. Много на брой дейности, които в разградената ни държава няма кой да контролира. Ако общината е богата, в това има много пари. При тези обществени поръчки опит за истинска конкуренция по правило се появява в началото. После парчетата се разпределят и процедурите тръгват от гладко по-гладко, с дежурни победители и дежурно безхаберие при изразходването на обществен ресурс.

Поредното ювелирно изпълнение в тази дисциплина е на Центъра за градска мобилност - общинската фирма, на която е възложена организацията на обществения транспорт и поддържането на зоните за платено паркиране. ЦГМ е едно от печелившите дружества на София - с 12 млн. лв. печалба за 2017 г., с постоянно нарастващи постъпления от набъбващите синя и зелена зона за платено паркиране.

Върху платените паркинги пораства все по-апетитен бизнес - за поддържането на зоните с нови колчета, знаково стопанство и пътна маркировка. София плаща все повече и повече за тези дейности, а както е тръгнало, колчетата ще започнат да се изкореняват по-често и от софийските лалета. Така излиза, че столичани плащат милиони за постоянно разбиване на и бездруго разбитите тротоари с цел подмяна на нови колчета с още по-нови.

 

Кой яде баницата,

 

платена с парите на шофьорите в града, срещу които така и не се появиха достъпни обществени паркинги?

Проследяването на поръчките на ЦГМ за поддържане на зоните е повече от любопитно. Първата поръчка за изработка и монтаж на пътни знаци, табели, стълбове и стълбчета, както и полагане на маркировка, е от март 2014 г. с прогнозна стойност от 1.3 млн. лв. без ДДС. Сумата не е малка и логично поражда интерес. Получени са 3 оферти, но печелившият е един - "Системни комуникации" ООД. На този етап ЦГМ не счита за нужно да разделя поръчката на обособени позиции, така че различни фирми да получават различни зони от града, и целият договор отива при един изпълнител.

Кои са тези "Системни комуникации" и защо печелят поръчка за изработка на знаци и колчета, след като явно се занимават с по-различна основна дейност (изграждане и експлоатация на мрежи и телекомуникационни съоръжения, създаване, използване и експлоатация на бази данни). Проверка във фирмените регистри показва, че фирмата е работила и по други договори в синя зона, а през 2016 г. е преобразувана в "Сиском инженеринг" и в момента е сред едно от дружествата, държащи информационните табла по спирките на градския транспорт. Според публикация на "Капитал" около фирмата има съмнения за връзки на управителя й Николай Димитров с шефа на ЦГМ по това време Симеон Арнаудов. Дружеството, което не се занимава с производство на табели и антипаркинг стълбчета, логично е прехвърлило почти всички дейности по този договор на подизпълнител. От наличната информация в АОП става ясно, че подизпълнителят - непосочен публично, е получил 854 470 лв. по поръчката, като е поел почти всички дейности по договора без монтажа на знаците и колчетата.

Съществен детайл от тази първа поръчка е срокът за изпълнение - 24 месеца. Срокът е спазен, като финансовият ресурс от 1.3 млн. лв. без ДДС се е оказал достатъчен за изпълнение на всички дейности в рамките на 2 г. 24-месечният срок ще бъде спазен и при втория договор за изработка и монтаж на колчета и знаци - сключен на 12 декември 2016 г. със сдружение "Мобилност" (обединение между "Виалукс България", "Енвайро Клийн" и ямболската "Микони", единствена с опит в производството на пътни знаци). И тази поръчка поражда интерес сред три компании, като двете загубили яростно обжалват - "ПСТГруп" и "Трафик Пътна сигнализация". Двете фирми оспорват поръчката с основен аргумент силно дъмпингови цени на избрания изпълнител по отделни дейности, като при някои цени разликите стигат до 3 пъти, но не успяват да убедят КЗК в правотата си. Комисията отхвърля жалбите с аргумента, че крайната цена на спечелилия не се отличава с над 20% от другите оферти - законовият праг по това време, отвъд който следва да има проверка.

Уви, така договорената крайна цена от 1.3 млн. без ДДС съвсем не е окончателна. Договорът е анексиран за 585 000 лв. с аргумент

 

неочаквано разширение

 

на зелена зона, за което нито възложителят, нито изпълнителят е можел да знае. Разширенията на зоните се правят по решение на Столичния общински съвет и така изпълнителят в крайна сметка получава 1.809 368 без ДДС за извършените дейности. Какво точно е извършено срещу допълнителната сума за "усвояването" на новите 4854 места в зоната, знаят само възложител и изпълнител, но апетитът явно идва с яденето. Броени месеци по-късно съдружниците "Виалукс България" и "Енвайро Клийн" ще се разделят като състезатели в поредния трети конкурс за зоните, а оферираните от тях единични цени няма да имат нищо общо с подадените по предходната поръчка.

В този трети конкурс на теория хляб би следвало да има за повече фирми - на фона на редовния интерес от 3 дружества към поръчката ЦГМ я разделя на три подзони. Тази делба обаче е мнима - 

 

лъсва синджир от свързани лица,

 

напук на ограничението кандидатите да могат да се явяват само за една обособена позиция. Притеснително е и друго - светкавичното изпълнение на новите договори и нуждата от заделяне на нови милиони далеч по-рано от предвиденото. Бдителни граждани успяват да заснемат в кадри това, което може да се подозира - че ЦГМ пилее пари за подмяна на нови колчета с още по-нови без никаква нужда.

1.8 млн. лв. без ДДС, поделени в три позиции - по 600 000 лв. всяка.  Такива са параметрите на третата поръчка за същите дейности, обявена от ЦГМ на 18 януари 2018 г. В края на април договорите са подписани - сдружение "Градска мобилност"  (с участници "Виалукс-България" и "ИНМАТ София") вземат подзона 1 с райони "Възраждане", "Сердика" и части от "Средец"; "Трафик Пътна сигнализация" поема поддръжката на подзона 2 ("Красно село", "Триадица" и "Лозенец"), а "Енвайро клийн" взима "Оборище" и останалата част от "Средец".

Кой кой е при тази трета поръчка? Проверка във фирмените регистри показва, че класираната за трета подзона "Енвайро Клийн" е регистрирана на същия адрес като "ИНМАТ София". Двете ЕООД-та формално имат различни собственици - съответно Симеон Сотиров и Йордан Кълвачев, но според източници на "Сега" зад фирмите стои друго лице - Иван Иванов, бивш кадър на "ПСТ Холдинг". Фирмата на Иван Иванов "Актив Билдинг Инк" е регистрирана на първия етаж на същата сграда, а телефонът за контакти, предоставен пред АОП по сключвани различни договори, през годините се появява като телефон за контакти в обществени поръчки и на "ИНМАТ София", и на "Енвайро Клийн".

Поръчката поражда и други въпроси. Нито от обявлението, нито от договорите става ясно колко точно паркоместа има във включените подзони, за да се прецени какъв процент е предвиден за обновяване и поддръжка. И за трите подзони са предвидени еднакви количества за изработка на всички детайли - пътни знаци, антипаркинг стълбчета, еднаква е и квадратурата за боята. И по трите договора срокът за изпълнение е 24 месеца. Точно толкова е и гаранционният срок, даден от изпълнителите за изпълнените монтажни работи. 24 месеца е гаранционният срок за черно-белите антипаркинг стълбчета, толкова е и за поцинкованите с отразително фолио. За знаците в зависимост от вида фолио минималният гаранционен срок е 5 г. Само при хоризонталната пътна маркировка в зони с много интензивно движение е даден по-къс срок - съответно 12 и 18 месеца.

Сроковете са важни, защото гаранции би следвало да текат и по вече приключилия договор за поддръжка. Той е финализиран на 4 април 2018 г. и би следвало голяма част от монтираните знаци и колчета да са в гаранция (освен ако не приемем, че цялата работа е свършена в самото начало на договора). Но кой и откъде да разбере кое колче е в гаранция и кое не? И защо да се интересува, ако има пари за купуването на нови? 

Скоро граждани забелязват, че работници изтръгват чисто нови колчета, за да ги подменят с по-нови. През юни 2018 г. Паскал Дичев подава сигнал за

 

подмяна на стотици нови колчета с още по-нови

 

Според репортаж на БНТ хората от ул. "Полк. Борис Дрангов" 8 направо отказват подмяната, защото сами са си оправяли тротоара и не желаят плочките да се разбиват. "Вие знаете ли защо разрушавате тези работещи, здрави колчета", обръща се в репортажа към работниците Паскал.

Отговорът на Центъра за градска мобилност е трогателен. Румяна Миланова, член на УС на дружеството, обяснява, че всъщност се слага нов модел колчета, защото старият ставал опасен при амортизация и от него стърчали пластмаси. Минавайки покрай такова колче, столичанка си била закачила сандала, контузила се и дори осъдила ЦГМ. На всичкото отгоре при дъжд същите тези колчета се пълнели с вода и корозирали. Всичко това щеше да е много мило, ако и в новата обществена поръчка ЦГМ не беше възложило на трите фирми доставка и монтаж на същия този опасен вид пластмасови колчета.

И в трите позиции на новата поръчка са предвидени черно-бели антипаркинг стълбчета в две разновидности - с пети за монтаж с дюбели и такива без пети. Повторно поръчаните черно-бели стълбчета са 3000. В техническата спецификация се уточнява, че тези стълбчета ще се изработват от стоманена тръба с цинково покритие и с пластмасови ленти за обличане, като ще са занитени с пластмасови капачки. Занитени с капачки би следвало да са били и вече сложените черно-бели антипаркинг стълбчета по предходната поръчка, които се пълнели с вода. На заснетия видеоматериал по сигнала на Паскал Дичев се вижда, че работници сменят нови черно-бели колчета с поцинковани такива със светлоотразително фолио - друг вид колчета, заявен за доставка и по двете поръчки.

И новите договори са сполетени от неочаквано събитие - поредно разширение на зелена зона. С решение на СОС от 26 юли 2018 г. зелена зона се разширява с 5500 места - 1500 във "Възраждане" (подзона 1), 2900 в район "Красно село" и "Лозенец" (подзона 2) и 1100 в "Оборище" (подзона 3). Самото разширение на зоната влиза в сила от 1 ноември, като дотогава се очаква, че фирмите изпълнителки следва да са "усвоили" новите места със знаци и маркировка. Това се случва и договорите на компаниите са анексирани със завишаване на цените, но анексите будят много въпроси.

Първият анекс е сключен с "Енвайро Клийн" (подзона 3) на базата на споразумение от 10 октомври, като с него максималната стойност на поръчката е завишена от 600 000 на 690 000 лв. без ДДС. С второ споразумение от 31 октомври сумата за втори път нараства - от 690 000 на 780 000 лв. И в двата случая завишението се аргументира с разширението на зоната. Двукратно е анексиран и договорът със сдружение "Градска мобилност" (подзона 1), като и тук максималната сума първо е завишена на 690 000 лв., а 6 дни по-късно - на 780 000 лв. Договорът с "Трафик Пътна сигнализация" е актуализиран трикратно (на 690 000, на 780 000 лв. и още веднъж - на 870 000 лв.).

Грубата сметка показва, че тези анекси са довели до големи разлики в средната цена на обособяването на паркоместата. За подзона 1 (увеличение в договора от 180 000 лв.) средният разход за 1 паркомясто излиза 120 лв., за подзона 2 (увеличение от 270 000 лв.) цената е 93 лв., а за подзона 3 (увеличение в договора от 180 000 лв.) на 1 паркомясто се пада среден разход от 163 лв.

Най-нелепото около така анексираните договори е скоропостижното им приключване. Предвидените да важат 24 месеца договори, сключени през април 2018 г., приключват светкавично през ноември и декември 2018 г. Договорът за подзона 1 със сдружение "Градска мобилност" приключва на 27 ноември 2018 г. (с окончателно платена сума от 779 744.9 лв. без ДДС), този за подзона 2 с "Трафик Пътна сигнализация" свършва на 26.11.2018 г. с окончателно плащане на 869 997 лв. без ДДС, "Енвайро Клийни" с подзона 3 отчита дейностите за изпълнени към 19.12.2018 г. с цена 779 837 лв. Окончателната равносметка по обществената поръчка с трите подзони е платени 2 429 578 лв. при прогнозна стойност от 1.8 млн. лв.

Тази усърдност и изпълнение на двугодишни договори в рамките на няколко месеца, разбира се, формално не е в нарушение на правилата. Договорите и на трите фирми предвидливо предвиждат, че срокът за изпълнение изтича или след 24 месеца, или при достигане на заложеното максимално финансиране - в зависимост от това кое събитие настъпва първо. В случая изпълнението настъпва бързо и сега ЦГМ е насред обявена нова процедура за нови колчета и нови милиони, докато току-що монтираните "стари" съоръжения са със сигурност в гаранционен срок. Новата поръчка е обявена на 27 февруари, зоните са същите, като прогнозната стойност и за трите е една и съща - 539 000 лв. Как е постигната тази прогнозна стойност, е мистерия, защото преглед на количествените сметки показва, че количествата са абсолютно същите като предходната година, с добавени няколко нови позиции, тоест стойността би следвало да се вдига спрямо старата прогноза от 600 000 лв. Предстои да видим кои ще са изпълнители и колко бързо ще бъде опоскано и това парче от баницата.

ОТГОВОРЪТ НА ЦГМ

Центърът за градска мобилност върна отговор на част от поставените от в. "Сега" въпроси. Оттам не коментират гаранционните срокове на монтираните през 2018 г. колчета и знаци и не отговарят на въпроса защо ще има ново подменяне при неизтекли гаранции. Не става ясно и каква част от знаците и колчетата в зоните са били подменени при поръчката от 2018 г. и съответно каква част следва да бъде подменена при предстоящата поръчка през 2019. ОТ ЦГМ обаче твърдят, че поръчката през 2019 г. е задължителна, защото през 2018 г. гласуваното от СОС разширение не било подсигурено 100%. В подзона 2 проектът за разширение на зоната бил изпълнен 60%, в подзона 1 - 75%, а подзона 3 - 85%. Ресурсът не стигнал, твърди ЦГМ, без да споменава анексирането на договорите.

Стойността на самите анекси пък не следвало да се обвързва с броя паркоместа, защото нямало връзка между броя места, броя колчета и съответната маркировка и пътни знаци. От ЦГМ дават пример с ул. "Св. Наум", на която нямало паркоместа, но пък били монтирани антипаркинг стълбчета против вандалско паркиране по тротоара. Тази логика може да важи при антипаркинг стълбчетата, но не важи за пътната маркировка и поставянето на знаци. От ЦГМ не дават задоволително обяснение и на по-ниската прогнозна стойност на договорите при поръчката през 2019 г. при завишен обем от дейности. Стойностите били такива, защото изпълнението на голяма част от проектите за изпълнение на зелена зона било приключило и след окончателното им довършване щяло да има само поддръжка. На въпроса какви са гаранциите, че и новата поръчка няма да бъде изпълнена предсрочно и няма да се наложи обявяването на нова срещу нови милиони, от ЦГМ отговарят, че не става въпрос за предсрочно изпълнение на поръчки, а за възможности за взимане на гъвкави решения съобразно нуждите на града, предложенията на районните кметове и вземаните от СОС решения. При тази схема на работа пунктуалното планиране на необходимия ресурс не е възможно, твърди ЦГМ. 

Още по темата