Медия без
политическа реклама

Има сделка между ГЕРБ и ДПС за данъчната амнистия на мюфтийството

Има сделка между ГЕРБ и ДПС за опрощаване на задълженията към държавата на Главното мюфтийство, които са над 8 млн. лв. Стенограма от парламента опровергава яростното отричане на управляващите, че има договорка.

Финансовият министър Владислав Горанов, който се опита да неглижира сумата, защото не била "толкова голяма на фона на 40-те млрд. лв. приходи", е в дъното на предложението парите да бъдат опростени. Това става ясно от протокола от заседанието на комисията по вероизповеданията на 19 декември м.г., публикуван на сайта на Народното събрание. Тогава при обсъждането на промените в Закона за вероизповеданията председателят й Красимир Велчев (ГЕРБ) два пъти заявява пред депутатите, че има взето "политическо решение" за приемането на текстовете за опрощаването на задълженията на изповеданията към държавата. Всъщност основният длъжник е мюфтийството с над 8 млн. лв. 

Поправките са предложени от Цветан Цветанов (ГЕРБ) и Мустафа Карадайъ (ДПС), не са подкрепени от работната група по измененията на законопроекта и са внесени в последния  момент. Зам.-председателят на ДПС Йордан Цонев, който не е член на комисията, но присъства, за да защити поправките като вносител, обяснява, че предложението е "изготвено от Министерството на финансите по разпореждане на финансовия министър". Който иска да ползва данъчната амнистия, трябва да предприеме активни действия, тоест да подаде искане. "Пояснявам това, защото въпросът е фискален и той е решен от министъра на финансите. Ако искат, ползват тази данъчна амнистия, ако не искат, не я ползват – тяхна воля", казва Цонев.

Искрен Веселинов от "Обединени патриоти" пита кои са вероизповеданията със задължения към държавата и каква е сумата. "Всъщност разбрах, че е политическо решение, не разбрах на коя политическа сила, кой какво получава, тоест какво ще си спестите да плати на фиска!" Красимир Велчев му отговаря, че подобна информация не са му давали. 

Представителят на БПЦ - митрополит Гавриил, заявява пред депутатите, че църквата няма дългове. Велчев отново заявява, че решението е политическо. Следва гласуване на предложението, което не е прието от комисията - 5-има са за, петима се въздържат. Миналия петък в пленарна зала обаче предложението бе одобрено на първо четене с гласовете на ГЕРБ и ДПС. Тогава "Обединени патриоти" и "Воля" гласуваха срещу него, а БСП ги нямаше в залата.

В понеделник управляващите продължиха да се крият и да не дават обяснения, въпреки че на среща при премиера Бойко Борисов бяха поканени главният мюфтия Мустафа Хаджи и патриарх Неофит. Целта на срещата явно беше да се демонстрира, че двете най-големи религиозни организации подкрепят промяната в Закона за вероизповеданията.

На излизане се показаха само двамата духовни глави. Мюфтията безцеремонно заяви, че не се занимавал със счетоводни въпроси, а неплатените осигуровки на имамите били проблем на счетоводството. Задълженията и лихвите по тях се трупали още от 2005 г., защото приходите от имотите не били достатъчни, за да се плащат данъци и осигуровки.

Николай Панков – приближен на Недим Генджев, който оглавява алтернативното мюсюлманско вероизповедание, обяви пред bTV, че мюфтийството разполага с 4700 имота, които му носят около 30 млн. лв. годишно от наеми и ренти. Повечето от тези имоти обаче се ползвали от активисти на ДПС, а парите се взимали на ръка. „ДПС си е взело мюфтийството на концесия“, заключи Панков.

 

СКРИТ

Борисов не се показа пред медиите, за да отговаря на неудобните въпроси срещу какво предоставя тази нахална привилегия на мюфтийството и каква е цената на сделката. Правителствената пресслужба отново го цитира, че „за вероизповеданията на България трябва да плаща българската държава, а не други държави“, което е абсурд, тъй като, ако чужди държави финансират вероизповедания у нас и това противоречи на закона, е работа на ДАНС да ги разкрие и предаде на прокуратурата. 

 

НАРУШЕНИЕ

Главното мюфтийство се помещава в сграда, която е дарена за вечни времена за съвсем други нужди. Използването й е в нарушение на волята на дарителя – Димитър Станишев, който я оставя на просветното министерство, за да се сформира дарителски фонд, който да подпомага със стипендии бедни ученици и студенти от Македония и Западните покрайнини, съобщи БГНЕС. Триетажната къща е архитектурен шедьовър в центъра на София. Имотът е придобит от общинското дружество "Софийски имоти", което през 2001 г. го препродава на Главното мюфтийство за 544 920 лв. Справките показват, че няколко пъти сградата е била ипотекирана, залагана и под възбрана заради действия на собственика.