Медия без
политическа реклама

Джошуа Бел се завръща в зала "България"

Не на шега виртуозът ще гостува на 1 април

Джошуа Бел

1 април

 

Датата не е шега, а събитието съвсем - носителят на "Грами" и една от най-големите звезди в класическата музика ще гостува отново на сцената на зала "България". Цигуларят виртуоз е един от специалните гости в юбилейния 90-и сезон на Софийската филхармония, като гостуването му е финансирано по програма "Култура" на Столичната община. 
Под диригентството на маестро Найден Тодоров той ще изпълни Концерт за цигулка на Антонин Дворжак. Програмата на концерта включва още Симфоничната поема "Дон Жуан" на Рихард Щраус и "Ферметюра" на Иван Ерьод.

Бел дебютира едва 14-годишен с Оркестъра на Филаделфия под диригентството на Рикардо Мути, а на 17 стъпва за първи път на сцената на "Карнеги хол". Оттогава е свирил с всички известни световни оркестри на шест континента и продължава с ангажиментите си като солист и камерен изпълнител. Сътрудничи с артисти като Рене Флеминг, Чик Къриа, Реджина Спектър, Уинтън Марсалис, Крис Боти, Франки Морено, Джош Гробан, Стинг и много други. През 2011 г. Джошуа Бел поема поста музикален директор на Академията "Сейнт Мартин ин дъ фийлдс" на мястото на сър Невил Маринър, който създава оркестъра през 1958 г. Има издадени над 40 диска, с които е печелил наградите "Грами", "Меркюри", "Грамофон" и "Ехо Класик".

Джошуа Бел е обявен за "Инструменталист на годината" от "Музикална Америка" (2010), "Глобален млад лидер" от Световния икономически форум (2007), номиниран е за пет награди "Грами" и получава наградата "Ейвъри Фишър" за 2007 г. През 2000 г. е обявен за "Жива легенда на щата Индиана" и за един от "Петдесетте най-красиви мъже" на списание "Пийпъл". На 27 май т.г. Бел ще получи и наградата на Музикалния фестивал в Дрезден за своята ангажираност към музикалното образование и поощряването на нови дарования.

Билети на цени от 50 до 100 лв. могат да се намерят на касата на зала "България", eventim.bg, epaygo.bg и ticketsbg.com.

Още по темата