facebook
twitter

Култура

Четирима млади творци полагат едно "Различно начало"

Никола Божков, Александър Василев, Кристиян Караиванов и Ралица Ананиева дебютират в дървопластиката
167
 Галерия
Ралица Ананиева очаква от зрителя да открие своя герой.

До 4 април
Галерия "Сезони"

Четирима млади творци от нова генерация с актуално звучене, ясно дефиниран стил и модерно мислене, концептуални идеи и вдъхновение ще покажат утре авторски дървопластики в столичната галерия „Сезони“. Изявата на дебютантите е в рамките на традицията на художествения салон да предоставя пространството си за изгряващи таланти, които са залог за продължаване на най-новите тенденции в българското изобразително изкуство. Всеки от карето артисти, чиито творби ще останат в галерията до 4 април, е с различен темперамент, търсения и прозрения. Общото между тях е вече узрялото усещане за баланс, за равновесие между материалното и духовното, между личното и професионалното. Другото, което ги свързва, е, че са възпитаници на доц. Роберт Цанев в Националната художествена академия, специалност "Резба". Доц. Цанев е син на прочутия резбар и скулптор проф. Кънчо Цанев и дълги години завежда секцията "Дърворезба" в Съюза на българските художници. Експозицията е първата по-мащабна изява на неговите най-талантливи възпитаници.
Търсенията на Никола Божков са свързани с изследвания и експерименти върху анаморфозата и възможностите, които дава перспективата като метод за изразяване. Анаморфозата е вид конкретна проекция или перспектива, която изисква наблюдателят да използва специални устройства или да заема конкретна гледна точка, за да улови търсеното изображение. В диалога между него и творбата се провокира активната намеса на гледащия, за да се улови различният ракурс, от който да види, че “това, което е, не е това, което е”.
В творбите си Ралица Ананиева представя своя свят, в който понятията за образ са диаметрално различни от действителността. "Моят свят е изпълнен с фантазни образи и причудливи форми  - казва авторката, - с една дума, цветен във всяка една посока. Динамиката, която представям в своята геометрия, притежава енергетика и същевременно спокойствие в правите и категорични линии, които сами се разпределят в полето, създадено и формирано в чистата форма. Чрез моите абстрактни визии давам възможност на зрителя да се докосне до света на моята приказка и да избере от там своя герой".
Александър Василев освен като художник се развива и като лютиер. През годините, прекарани в Художествената академия, се омагьосва от възможностите на дървото и започва да експериментира с него във всякакви посоки. Една от тях е акустиката, която този материал създава.  "Моите произведения са продукт на самопровокации и стремеж към неща, които не мога", казва той.
Творбите на Кристиян Караиванов пък са пряко свързани с кинетиката като модерно изкуство на XXI век. Чрез тях наблюдаващият  става участник в трансформацията. Целта на произведенията е да провокират усещане у зрителя, сякаш не е сам в стаята; да създават различно възприятие на живота и движението. "Основната ми цел  е да накарам публиката да чувства, освен да мисли", коментира художникът.

 

Все още няма коментари

Още

Куркински: Срамота е хора на изкуството да казват "няма пари"

18.12.2019

2146 10
Теодор Ушев с нов шанс за "Оскар" (видео)

17.12.2019

Обновена

1157 2
Почина френската актриса Ана Карина

15.12.2019

1700 6

Влез или се регистрирай за да коментираш