Медия без
политическа реклама

Схема СМЧ - "Силно мой човек", действа в НОИ

Шестима ще бъдат привлечени под отговорност за измамите в Силистра

09 Март 2019Обновена
Илияна Кирилова

За разкритата схема за източване на НОИ-Силистра, ще бъдат привлечени шестима души, като обвиненията ще са за участие в организирана престъпна група, като се очаква да бъдат събрани достатъчно доказателства и за длъжностно престъпление. Това заяви пред БНТ зам. главният прокурор Иван Гешев по повод вчерашната акция на прокуратурата в София и Силистра, свързана с разследване на източване на НОИ.

"Трудността в този случай е, че става въпрос за анализ на много документи, а това става много трудно за три дни“, обясни Гешев.

Механизмът на измамите бил създаване на фалшиви документи за несъществуващ трудов стаж, за да се получи максимална пенсия. Така били получавани документи за стаж в минната индустрия, например. Таксата за това била 10 000 лв., като дебитната карта, по която били превеждани парите, оставала при групата, докато не се натрупа дължимата сума, след което била връщана на държателя си.

"Това минава през съответния клон на НОИ. Шефът на този клон е запознат с тази схема и е участвал в групата“, каза зам.главният прокурор.

Фалшифицираните пенсионни досиета били маркирани с абревиатура за „силно мой човек“, за да бъдат придвижени бързо, разкри той.

Установено е каква е била ролята на шефа на НОИ-Силистра. "Той по телефона е диктувал на началничката на отдел "Отпускане на пенсии" лични дании, на лица, които са искали да получават пенсии, които не им се е следвало. Тя записвала на бележка абривиатурата "СМЧ - Пенчев" - тоест "силно мой човек - Пенчев". С тези отбелязвания служителите знаели, че това са близки до директора хора. По този начин самите пенсионни досиета се изготвяли по-бързо и безпроблемно. Не се извършвали нужните проверки", каза Сийка Милева, говорител на Специализираната прокуратура.

Още по темата