Медия без
политическа реклама

Регионалното министерство се похвали, че е изхвърлило химикалките

Строителните разрешителни обаче продължават да създават "планини от хартия"

11 Март 2019АЛИСА ИВАНОВА
МИХАЕЛА КАТЕРИНСКА
Арх. Борислав Игнатов коментира, че България се "слави" с най-тромавите процедури в ЕС за разрешаване на строителство. Световното изследване "Да правиш бизнес" година след година показва същото.

Електронна система за обработване на строителните книжа и за издаване разрешителни най-сетне може да стане реалност - тази или идната година. Това обеща зам.-министърът на регионалното развитие Валентин Йовев по време на Кръгла маса, организирана от Камарата на архитектите в България (КАБ) и Камарата на инженерите в инвестиционното проектиране (КИИП) миналата седмица.

Йовев каза, че има много причини за закъснението, но призна, че един от проблемите е съпротивата на чиновниците срещу преминаване от хартиена бюрокрация към изцяло компютърна обработка на документите. 

Макар че общуването на МРРБ с фирми и граждани остава на ниво ХХ век, самото министерство вече е казало "сбогом" на химикалките. Зам.-министърът се похвали, че от Нова година дирекциите и отделите в МРРБ са свързани в е-система, комуникацията е изцяло електронна и всички работели с електронен подпис.

От Камарата на архитектите пък предложиха да помогнат на държавата и да разработят единна мрежа, за да може по-бързо централната администрация и общините да започнат да общуват по строителни въпроси по електронен път. Това би разрешило всички проблеми на "хартиените планини" по общините и бавните процедури, смятат от КАБ. Архитектите многократно повдигат темата през годините, но напредък с електронизацията няма. 

Камарата от години настоява и за изцяло нов строителен кодекс, който да замени стария и многократно преправян Закон за устройство на територията, да облекчи процедурите и да премахне ненужната бюрокрация. "В България издаването на разрешение за строеж е сред най-сложните в Европа, като изискванията са почти еднакво тежки за малка къща, за мол и за летище", коментира председателят на камара арх. Борислав Игнатов.

Зам.-министър Йовев отчете, че била създадена междуведомствена група с участието на КАБ, Дирекцията за национален строителен контрол (ДНСК), камарите на инженерите и строителите със задача да подготви ново строително законодателство. Работата на комисията била "в начален етап", но волята и усилията на правителството и на МРРБ за промени в нормативната база, за да се улесни бизнесът, са налице", декларира Йовев.

Но арх. Борислав Игнатов го контрира, че последното заседание на въпросната работна група е било преди повече от година. 

 

ПРОБЛЕМИ

Освен остарелия Закон за устройство на територия (ЗУТ), който е променян около 70-80 пъти от своето създаване, проблеми има в Закона за обществените поръчки (ЗОП), твърди Иван Каралеев, председател на КИИП. Той посочи, че от приемането му през 2016 г. до сега ЗОП е ремонтиран поне 14 пъти.