Медия без
политическа реклама

Потопът в с. Бисер вече струва над 1 млн. лв. на данъкоплатците

Наказателното дело за трагедията буксува заради неоткрит наследник

БГНЕС
Село Бисер потъна под вода на 6 февруари 2012 г. Още няма наказани за това освен данъкоплатците.

Данъкоплатците продължават да са единствените, които са "наказани" заради наводнението в хасковското село Бисер на 6 февруари 2012 г. Докато пострадали от стихията печелят нови дела за обезщетения, наказателният процес за трагедията вече година и половина е без движение.

Проверка на "Сега" в съдебните регистри показва, че на първа инстанция са приключили още няколко от гражданските дела, заведени от пострадалите. Те са успели да осъдят Министерството на отбраната и Община Хасково за общо над 256 хил. лв. компенсации за имуществени и неимуществени вреди. Досега спечелените дела бяха за над 850 хил. лв. Така общата сметка дотук е над 1.1 млн. лв. На пострадалите освен пари за унищожените им имоти и покъщнина, им се присъждат и обезщетения за претърпените негативни емоции - страх и стрес от загубата на дома и поминъка.

Предстои Софийският градски съд да се произнесе по още над 10 дела по казуса, които са насрочени за следващите месеци. Затова може да се предположи, че сметката ще продължава да набъбва. По всяко спечелено дело институциите дължат и поне по 2000 лв. адвокатски хонорари, както и таксите за воденето на процесите, което също увеличава дължимото от данъкоплатците.

Потопът в хасковското с. Бисер беше предизвикан от скъсване на язовирна стена. Осем души се удавиха, а приливната вълна повреди повечето постройки в селото и унищожи покъщнината. През 2017 г., преди да изтече давността за търсене на обезщетения, в Софийския градски съд бяха заведени над 30 дела. Практиката на съдиите е различна. Някои отхвърлят исковете срещу министерството, като приемат, че то не е собственик на язовира и че не е доказано, че съоръжението му е предоставено за ползване. Според други съдии обаче и МО носи отговорност за трагедията.

В решенията се казва, че има много доказателства, че тежкото състояние на язовир "Иваново" и на стената му е било известно на общината и на министерството няколко години преди трагедията. Те обаче са бездействали. Припомня се, че и общината, и министерството са отричали своята собственост върху язовира. В такъв случай законът вменява поддръжката му на областната управа, която също е бездействала. Това обаче не изключва отговорността на общината и на МО. В едно от последните спечелени дела, солидарно с МО, е осъдена и областната управа. 

През 2017 г. прокуратурата повдигна обвинение на Ирена Узунова - бивш областен управител на Хасково. На 19 юли 2017 г. обвинителният акт срещу нея беше внесен в Районния съд в Харманли, но след три месеца съдът го върна на прокуратурата заради пропуски. Делото още не е внесено обратно в съда и е спряно, потвърди пред в. "Сега" говорителят на районната прокуратура в Пловдив Атанас Илиев. Причината е, че не могат да бъдат изпълнени указанията на съда. Процесът беше върнат, защото двама от наследниците на загиналите са в чужбина и не са били открити, за да им бъдат разяснени лично правата. Прокуратурата все пак успя да издири единия, но вторият все още е в неизвестност. За него се знае единствено, че е в САЩ.

Още по темата