facebook
twitter

Икономика

Парламентът спешно избира нов подуправител на БНБ

Постът на шеф на "Банков надзор" може да стои овакантен не повече от две седмици, смята финансовият министър
703
Изненадващо подуправителят на БНБ с ресор "Банков надзор" Димитър Костов подаде оставка точно когато България очаква покана за влизане в Единния банков съюз и чакалнята за еврозоната.

Народното събрание ще избира нов подуправител на БНБ, отговарящ за банковия надзор, по ускорена процедура. Сегашният шеф на "Банков надзор"  Димитър Костов изненадващо подаде оставка на 1 март  - повече от две години преди края на мандата си. Законът изисква новият титуляр да бъде избран до 3 месеца, като кандидатурата се представя от управителя на БНБ.

Правителството и Народното събрание показват, че искат бързо да попълнят овакантения пост, който е от изключителна важност. В четвъртък бюджетната комисия без никакви дебати одобри процедурните правила за издигане на кандидат. Очаква се още днес регламентът да бъде гласуван и в пленарната зала, след което в срок от 3 дни управителят на БНБ Димитър Радев трябва да обяви кого предлага за този пост. Номинацията  ще бъде обявена на сайта на БНБ и до осем дни трябва да влезе за гласуване в Народното събрание.
Шефът на централната банка Димитър Радев е уверил, че  има готовност да предложи кандидат веднага, информира председателката на бюджетната комисия Менда Стоянова. Неофициално вече се говори, че бъдещият подуправител е Радослав Миленков, който сега ръководи Фонда за гарантиране на влоговете.
Оставката на Димитър Костов бе изненада за широката публика, но според съобщението на централната банка той е искал да се оттегли още миналата година. Забавил е оставката си по молба на управителя Димитър Радев заради задачите, свързани с присъединяването на България към Единния надзорен механизъм и т.нар. чакалня на еврозоната.
Именно заради предстоящото влизане на страната ни във валутния механизъм ЕRМ 2 и Банковия съюз управляващите искат бързо да решат създалата се кадрова криза. В момента тече прегледът на активите на 6 български банки от експерти на Европейската централна банка. Той трябва да приключи през юни, когато се очаква България да получи покана едновременно за Банковия съюз и чакалнята на еврозоната.
"Димитър Костов можеше да почака с оставката си още няколко месеца", коментира преди дни пред журналисти финансовият министър Владислав Горанов. Той подчерта, че постът може да остане вакантен не повече от две седмици, тъй като в момента се работи интензивно с ЕЦБ.

МОТИВИ

От изявлението на Димитър Костов, публикувано на сайта на БНБ, става ясно, че мотивите за оставката са лични и са продиктувани от прекалено интензивната работа около присъединяването на България към Банковия съюз. "Днес, при вече установената много добра работна комуникация с ЕЦБ и Европейския надзорен механизъм в този процес и неговата напреднала фаза, е налице възможността да се оттегля от ръководството на управление „Банков надзор“, посочва Костов.

3

Влез или се регистрирай за да коментираш

Още

Кабинетът прие тарифата за тол таксите

18.12.2019

3074 3
До 250 лева ще е данъкът за стая, наемана от туристи през интернет

18.12.2019

2835 7
КФН отне лиценза на застрахователна компания "Юроамерикан"

17.12.2019

1850 3

Коментари

Тренд Петков

Нали никой не се усъмнява,че оставката му е по лични причини, планирана отдавна, но поради грижата за нас, стадото, не е подадена тогава, нейде назад във времето.......Както и на всички други персони на висши постове, с колосални заплати и привилегии, подали си оставките сами,просто така им е хрумнало....пак от любов към добруването ни, не от друго...Как пък никой не каза друго? Милите ни светци...Само ние си ги имаме. Приказки за идиоти. 

Тренд Петков

И да се допълня....Цитирам .....Изненадващо подуправителят на БНБ с ресор "Банков надзор" Димитър Костов подаде оставка точно когато България очаква покана за влизане в Единния банков съюз и чакалнята за еврозоната.   

Перефразирано, тук трябва да се чете така...Точно защото България очаква покана за влизане в и чакалнята за еврозоната подуправителят на БНБ с ресор "Банков надзор" Димитър Костов беше принуден да подаде оставка..                         

Единственото логическо обяснение, което напълно обяснява тази неочакваност, е че на Боко са му заявили в много прав текст,че еврозона ще види през крив макарон, защото именно  Банков надзор в лицето на Костов е несъвместимо с понятията им за Единен банков съюз

Imko1
снимка на Imko1

Дали Д. Костов не се готви за пост в следващо правителство?...

Влез или се регистрирай за да коментираш

×