Медия без
политическа реклама

Колко струва един български паспорт?

Управляващите очевидно въртят или прикриват мащабен корупционен бизнес с даването на гражданство на чужденци

Снимка: Архив
Шефът на ДАНС Димитър Георгиев даде удивителни обяснения защо службата е допуснала осъдени да стават българи "за заслуги".

Нестихващите скандали с даването на българско гражданство очертават мащабен корупционен бизнес, въртян изцяло от висши държавни служители. При това от много години насам. Цената на българските паспорти скочи драстично с приемането на страната ни в Европейския съюз, а това очевидно е вдигнало чувствително и "мизата" за кандидатите. 

Прокуратурата разкри преди няколко месеца, че ръководството на Държавната агенция за българите в чужбина (ДАБЧ) взема подкупи за издаването на удостоверения за български произход, които се изискват, когато се подават документите за гражданство. След като обявиха, че това е корупцията на века,

 

разследващите доста посмалиха обвиненията си

 

- въпреки първоначалните закани, не откриха връзка между подкупите в агенцията и политици. А бивш шеф на дирекцията „Българско гражданство” в Министерството на правосъдието продължава да твърди, че цяла партия от управляващата коалиция се е издържала от подкупите. В крайна сметка само четирима ще бъдат изправени пред съда за вземане на подкупи - шефът Петър Харалампиев, главният секретар Красимир Томов и двама посредници. 

След това се разбра, че руски олигарси, осъдени и издирвани от Интерпол, са станали почетни българи "за заслуги". Оказа се, че когато се дава гражданство на бандити, спецслужбите научават последни за тяхното минало. Иначе Държавната агенция "Национална сигурност" (ДАНС) удобно си харчи 115 млн. лева годишно. Никой в държавата не разполага с повече информация от нея - тя има всички властови инструменти, очи и уши навсякъде. Шефът й Димитър Георгиев обаче беше принуден

 

да се оправдава като ученик пред депутатите

 

за даденото преди 10 години българско гражданство на руски олигарх, осъден в САЩ за банкови измами и пране на пари. ДАНС е дала положително становище за натурализирането на руския милиардер, близък до Кремъл, въпреки осъдителната му присъда десетилетие по-рано. Вместо да последват оставки и наказания, шефът на ДАНС даде обяснение за наивници - спецслужбата не открила нищо в информационните системи. Въпреки че има редица публикации в чуждестранни медии за това, че руският милиардер е осъждан в Калифорния. Проверка била извършена и в масивите на Интерпол, където руснакът присъства още от 1995 г. Но и оттам не излязло нищо. Според Георгиев отговорността за това е на МВР. В крайна сметка през 2008 г. ДАНС е дала зелена светлина за натурализацията и руснакът не само

 

е получил право да пътува във всички страни, членки на ЕС,

 

но със паспорт се е сдобила и неговата съпруга. 

Бивш военен от Казахстан, издирван от Интерпол за пране на пари, също е получил българско гражданство през 2011 г., съобщи "Свободна Европа". Службите не са възразили срещу натурализацията му, макар че срещу него има досъдебно производство в Казахстан. Случаят много напомня на този с руснака - и двамата са препоръчани за получаване на български паспорти заради особени заслуги, понеже обещали милиони инвестиции в транспорта и информационните технологии. И двете препоръки са направени от бившия министър на транспорта от БСП в правителството на тройната коалиция - Петър Мутафчиев, а МВР и ДАНС казали "да". 

Ако приемем тезата на Димитър Георгиев, че в информационните регистри на ДАНС не фигурира съществена информация като тази на Интерпол, значи в тях има сериозна дупка, която е

 

риск за сигурността. Другият вариант е корупция

 

След тази грозна история се разбра и друго - до Евростат стигат неверни данни за масовото раздаване на гражданство в България. Изкривяването се дължи на факта, че нашият закон се разминава значително със законите в западните държави - от новите българи не се изисква настоящ адрес в България, тоест могат да си живеят в Русия, Македония и където имат домове, а да ползват българския си паспорт за безвизово пътуване из ЕС. Този факт убягва на чиновниците в Брюксел и те си мислят, че у нас почти не се дават паспорти. Всъщност е точно обратното - раздават се с хиляди всяка година. 

 Цялата тази умишлена каша чудесно си кореспондира със заключенията на Европейската комисия по повод икономическата политика в България и останалите страни от ЕС по линия на т.нар. Европейски семестър. „ДАНС и прокуратурата в България не разследват качествено потенциални финансови престъпления в България, свързани с пране на пари от политици. Две трети от сигналите на банките до ДАНС за съмнителни трансакции се отнасят до местни политици, но впоследствие по тези случаи не се стига до правораздаване”, пише в доклада. 

Шенген ли? Демокрация ли?

Ключови думи:

Шенген, гражданство, ДАНС

Още по темата