facebook
twitter

Наблюдател

Поддаде ли се италианската „Лига“ на руския дизелов чар?

Твърди се, че вицепремиерът Салвини е договорил с Кремъл финансиране за евровота срещу отпадане на санкциите, наложени от ЕС. Той обаче отрича
1459
ЕПА/БГНЕС
Италианският вицепремиер и вътрешен министър Матео Салвини не крие пристрастията си към Русия и често ходи в Москва по различни поводи.

Вътрешният министър и вицепремиер на Италия Матео Салвини изчезна за 12 часа по време на официална държавна визита в Москва миналия октомври. Разказите за руски проститутки изглеждаха правдоподобно обяснение за държавника, който не е обвързан. Италианското списание „Еспресо“ обаче твърди, че през това време Салвини е правил нещо доста по-зловещо: може да е договарял тайни сделки с руснаците преди изборите за Европейски парламент. Разследване, което списанието твърди, че е правило няколко месеца, стига до заключението, че руският президент Владимир Путин продава 3 млн. тона дизелово гориво чрез руска компания на италианската държавна фирма „Ени“, в чиито дела Салвини като вътрешен министър може да се намеси. Според „Еспресо“ първата замесена руска компания е „Авангард ойл & газ“, която е странно непрозрачна и се помещава на московския булевард „Новински“, близо до големи фирми като „ЕксънМобил“, „Репсол“, „Шел“, „Гленкор“ и „Самсунг“. Руските печалби ще бъдат върнати в Италия, за да финансират партията „Лигата“ на Салвини и да участват в

 

тъмното изкуство на онлайн манипулациите

 

преди евровота през май.

Изборите са ключови за Салвини, който преориентира в миналото евроскептичната партия „Северна лига“ в проевропейска „Лигата“. Надеждата му е, че ако той и други политически съмишленици в Европа успеят да проникнат  в структурата на ЕС и я контролират отвътре, могат да направят доста неща, сред които и вдигането на наложените на Русия санкции. „Тайни срещи, пътувания, електронна поща, ръкувания и договори с милионери“ според „Еспресо“ са отличителните белези на тази схема. „От едната страна на масата са верни на Салвини хора, а от другата – важни посредници от обкръжението на Путин. Между тях е горивото.“ Според разследващите целта е „тайна подкрепа за партията на Салвини“.

Статията е част от книга, която вече е по книжарниците и се нарича „Черна книга на Лигата“. Тя върви по следите на иззетите над 50 млн. долара от „Лигата“ през миналия юли – обществени средства, за които се твърди, че са присвоени от предишния лидер  на партията Умберто Боси. Това стана след серия от обвинения и подозрителни бизнес сделки в Русия, които със сигурност биха заинтригували американския президент Доналд Тръмп, на когото

 

Салвини се възхищава

 

Основната връзка на Салвини с Русия е бившият му говорител Джанлука Савоини, който в момента не е част от италианския кабинет, но си остава доверен съюзник на лидера. Савоини, който е женен за рускинята Ирина, е вписан като председател на Руско-ломбардийската асоциация, базирана в Северна Италия. Той често пуска туитове от Москва и препраща към кадър, който е заснел на Червения площад, наричан от него „третият Рим“, и обичайно хвали Путин и партията му „Единна Русия“. Миналия март италианското сп. „Венити феър“ го описа като „шерпа“ на Салвини, който „не казва и дума на руски език, но пък много добре се справя с езика на политиката“. „Еспресо“ пише за „десетки пътувания до Москва, Крим и Донбас“ на Савоини и твърди, че „той водеше преговори за руско финансиране още от самото начало“.

Савоини сътрудничи с Алексей Комов – име, което често се свързва с приближения на Путин олигарх Константин Малофеев, който има тв канал за религиозна медийна пропаганда, намиращ се в същата сграда на бул. „Новински“ в Москва както „Авангард ойл & газ“. Комов, който пред „Еспресо“ казва, че работи за Малофеев в неговата огромна благотворителна фондация „Василий Велики“, също така е свързан и с бившия ръководител на предизборната кампания на Доналд Тръмп Стив Банън чрез католическата организация Dignitatis Humanae. В момента тя изгражда университет за политици с десни виждания в 800-годишен манастир извън пределите на Рим. Комов е руският посланик в Световния конгрес на семействата, който се бори срещу абортите и еднополовите бракове с всички възможни платформи.

„Еспресо“ твърди, че зад цялата мръсна сделка

 

стоят трима души

 

– Комов, Савоини и Александър Дугин – политически инфлуенсър, който е доверен на Путин и е назначен за почетен председател на Руско-пиемонската асоциация, която е посестрима на организацията на Савоини и му дава лесен достъп до Италия. Случайно Дугин също е работил за фондацията на Малофеев с Комов, твърди италианското издание.

Дугин и Савоини са снимани в Рим през септември, където вероятно са уточнявали последните детайли за плана на визитата на Салвини в Москва, която се състоя на 17 октомври м.г. Основното събитие беше в 17 ч. – конференция в Lotte Hotel. Савоини седеше на първата редица. След конференцията Салвини и Савоини очевидно изчезват през странична врата и до следващата сутрин никой не чува нищо за тях. Италианските медии, пътуващи с вицепремиера, са забаламосани, докато не се появява теч на информация, че Салвини имал планове от интимно естество.

Според „Еспресо“ тези клюки са пуснати от хората на Салвини и вместо това вътрешният министър се среща „тайно с известен представител от Кремъл: с вицепремиера Дмитрий Козяк, който отговаря за енергийните въпроси и човек от близкото обкръжение на Путин“.

На следващата сутрин Салвини се връща, а Савоини е сниман от репортери на „Еспресо“ на среща с руски шефове от петролния сектор в луксозния московски хотел „Метропол“, където е подслушан да обещава, че Салвини ще се ангажира с дизеловата сделка. „Нова Европа трябва да бъде близо до Русия. Вече не трябва да сме зависими от решения в Брюксел или САЩ“, твърди „Еспресо“, че е казал Савоини на руснаците чрез преводач. „Искаме да променим Европа заедно със съюзниците си Хайнц-Кристиян Щрахе в Австрия, „Алтернатива за Германия“, Льо Пен във Франция, Орбан в Унгария и Шведските демократи“. И лидерите на всички тези формации са

 

част от коалицията „Движение“

 

на крайнодесните лидери, сформирана от Стив Банън. Те се надяват да щурмуват Европа на изборите през май.

На срещата в хотела журналистите от „Еспресо“, които се промъкват и публикуват снимки от нея, казват, че четиримата са разговаряли за руската петролна компания „Роснефт“, а не за „Авангард“, която е затворена, когато разследващите журналисти се връщат, за да я проверят, преди да публикуват материала си. „Роснефт“ също е на булевард „Новински“, казват те. „Руснаците предлагат 3 млн. тона дизелово гориво да бъде доставено в рамките на 6 месеца или на година“, казва Савоини според „Еспресо“. „Италианският адвокат казва, че няма проблем: той уверява, че „Ени“ може да купи и по-голямо количество, ако е необходимо.“

Твърди се, че тогава Савоини е заявил на руснаците: „Планът, изготвен от политическите ни съветници, е прост. С намалението от 4% те плащат 250 000 евро месечно в продължение на година. Така че могат да подкрепят кампанията“, казва той. „Това е само политически въпрос, искаме финансиране на предизборната кампания, а това е добре и за двете страни.“

„Еспресо“ съобщава, че в останалото време от срещата се договарят условията за поръчката на дизела, дали да бъде доставено и самолетно гориво, къде и как може да бъде доставено. „Руснаците предлагат банка „Интеса Русия“ и италианците ги уверяват, че това е добър избор, тъй като в борда на директорите вече е „един от нашите хора, Машети“ – става дума за Андреа Машети, който е член на „Лигата“.

Статията завършва с уговорка и вероятно тя е важна. „На 18 октомври 2018 г. приключихме с журналистическото разследване“, се казва в него. „Не знаем как е приключила сделката, дали е било подписано споразумение и при какви условия“. Ако това се окаже вярно, ще означава, че „Лигата“ на Салвини ще бъде финансирана за евроизборите от руска държавна компания. „Накратко – основната италианска управляваща партия е подкрепена от Путин, враг номер 1 на ЕС“, пише от „Еспресо“.

 

КАРЕ1 - РЕАКЦИЯ

Матео Салвини отхвърли твърденията, че Кремъл е предлагал финансиране на партията му. Никакви незаконни средства „не са пристигнали, нито пък ще пристигнат в Лигата“, заяви той пред италианските медии. „Няма пари в Люксембург, на Кайманите или в Швейцария... Няма рубли, нито йени, нито барели с петрол“, беше неговият коментар на разкритията на „Еспресо“.

 

КАРЕ 2- ВРЪЗКИ

„Лигата“ развива връзки с Русия от 2013 г., а през 2017 г. беше подписано споразумение за сътрудничество с управляващата партия „Единна Русия“. Салвини, който е известен привърженик на Владимир Путин, пътува до Русия по различни поводи и редовно споделя проруски постове в профилите си в социалните мрежи.

 

9

Влез или се регистрирай за да коментираш

Още

"И другаде има проблеми" не е оправдание да не решаваме нашите

17.10.2019

АДЕЛИНА МАРИНИ

1770 37
Хайверената корупция на горките висши магистрати *
Каталунската независимост пак излезе на дневен ред в Испания

17.10.2019

Политико

434

Коментари

Sine_metu

„Руския дизелов чар“

 

Я от восторга прыгаю

 

https://www.youtube.com/watch?v=6ZwljzrEiYk

http://www.karaoke.ru/artists/vysockij-vladimir/te...

geo_19

Човек трябва да има някаква минимум  хигиена за да изчете целия този пасквил. Стигнах до предположението как Салвини е прекарал липсавщите му 12 часа. И спрях до тук. 

ablepsia

 

 

Ето оригинала на английския  "зверски" препечат от италианския "Еспресо" :

 

https://www.thedailybeast.com/an-italian-expose-do...

 

 

Впрочем тоава вече го четохме тук тия дни, защото е преписано от a new exposé by the Italian newsmagazine L'Espresso - не разбирам защо трябва да се повтарят едни и същи недоказани опуси от типа "предполага", "този казал, пък онзи рекъл или твърдял", "ако се окаже вярно" ката ден в българската преса. Няма ли  по-интелигентни начини да се прави антируска пропаганда, освен да се препечатва едни и същи "предположения" в разнообразните им преразкази?

 

Ето го същото в "Сега" отпреди 3 дни, където е набъркана и "Атака", но препечатът е от "Капитал", а не от "зверския" англоезичен ежедневник:

https://www.segabg.com/node/55562

 

 

ablepsia

"Дизелов чар" явно е поредният "бисер" на "сега"шните  медународници, щото в оригинала става дума за "dirty diesel" без секво очарование, пък оригиналното заглавие е :

 

An Italian Expose Documents Moscow Money Allegedly Funding Italy's Far-Right Salvini

 

с ударение на "Allegedly".

 

The investigation, which the magazine says was conducted over several months, comes to the conclusion that Russian president Vladimir Putin is selling 3 million tons of diesel fuel via a Russian company to an Italian state company, Eni, that Salvini as interior minister can help manage

Путин лично продава на италианската държавна компания тонове дизел.

Гьобелс нервно пуши в ъгъла.

ablepsia

Путин, враг номер 1 на ЕС

 

И на тутраканската селищна система, ахам!

ЗИП
снимка на ЗИП

Кремъл още от 1945г има стратегия да "прилапа" Италия и може би най-сетне успя !

 

Англосаксите затова са бесни...

 

През 1962г успяха да убият великия бос на "Ени" Енрико Матеи  защото той беше направил сделка с Хрушчов и си мислеха, че са си опекли нещата но не би.

 

Енрико Матеи пръв въведе в обращение термина "седемте сестри" за англосаксонския петролен картел и с това си навлече гнева на англосаксите.

 

https://en.wikipedia.org/wiki/Enrico_Mattei

 

 

 

След това обаче дойде сделката с "Фиат" а се вижда, че стратегията на Кремъл е изключително дългосрочна ! Почти, като китайската....

 

:)

Mrx

Италианското списание „Еспресо“ обаче твърди, че през това време Салвини е правил нещо доста по-зловещо: може да е договарял тайни сделки с руснаците преди изборите за Европейски парламент.

 

  Бах тоз Салвини. Само зловещи неща е правил. Зловещо е ходил по проститутки, ама по-зловещо  се е договарял  с Москва. Пък що ще ходи чак в Москва за проститутки. То и в Италия си имапроститутки,  и то даже много рускинки, ако е зажъднял за руска...

ЗИП
снимка на ЗИП

Салвини е националист и затова подозирам, че си пада по италиански проститутки !

 

:))

Христо Боевски

 "....Ако това се окаже вярно, ще означава, че „Лигата“ на Салвини ще бъде финансирана за евроизборите от руска държавна компания. „Накратко – основната италианска управляваща партия е подкрепена от Путин, враг номер 1 на ЕС“, пише от „Еспресо“..." - Ами ако не се окаже вярно? Ще се извинят ли журналистите? По-важно е пръв да излъжеш, отколкото втори да кажеш истината.

Влез или се регистрирай за да коментираш

×