Медия без
политическа реклама

Поддаде ли се италианската „Лига“ на руския дизелов чар?

Твърди се, че вицепремиерът Салвини е договорил с Кремъл финансиране за евровота срещу отпадане на санкциите, наложени от ЕС. Той обаче отрича

12 Март 2019Дейли бийст
ЕПА/БГНЕС
Италианският вицепремиер и вътрешен министър Матео Салвини не крие пристрастията си към Русия и често ходи в Москва по различни поводи.

Вътрешният министър и вицепремиер на Италия Матео Салвини изчезна за 12 часа по време на официална държавна визита в Москва миналия октомври. Разказите за руски проститутки изглеждаха правдоподобно обяснение за държавника, който не е обвързан. Италианското списание „Еспресо“ обаче твърди, че през това време Салвини е правил нещо доста по-зловещо: може да е договарял тайни сделки с руснаците преди изборите за Европейски парламент. Разследване, което списанието твърди, че е правило няколко месеца, стига до заключението, че руският президент Владимир Путин продава 3 млн. тона дизелово гориво чрез руска компания на италианската държавна фирма „Ени“, в чиито дела Салвини като вътрешен министър може да се намеси. Според „Еспресо“ първата замесена руска компания е „Авангард ойл & газ“, която е странно непрозрачна и се помещава на московския булевард „Новински“, близо до големи фирми като „ЕксънМобил“, „Репсол“, „Шел“, „Гленкор“ и „Самсунг“. Руските печалби ще бъдат върнати в Италия, за да финансират партията „Лигата“ на Салвини и да участват в

 

тъмното изкуство на онлайн манипулациите

 

преди евровота през май.

Изборите са ключови за Салвини, който преориентира в миналото евроскептичната партия „Северна лига“ в проевропейска „Лигата“. Надеждата му е, че ако той и други политически съмишленици в Европа успеят да проникнат  в структурата на ЕС и я контролират отвътре, могат да направят доста неща, сред които и вдигането на наложените на Русия санкции. „Тайни срещи, пътувания, електронна поща, ръкувания и договори с милионери“ според „Еспресо“ са отличителните белези на тази схема. „От едната страна на масата са верни на Салвини хора, а от другата – важни посредници от обкръжението на Путин. Между тях е горивото.“ Според разследващите целта е „тайна подкрепа за партията на Салвини“.

Статията е част от книга, която вече е по книжарниците и се нарича „Черна книга на Лигата“. Тя върви по следите на иззетите над 50 млн. долара от „Лигата“ през миналия юли – обществени средства, за които се твърди, че са присвоени от предишния лидер  на партията Умберто Боси. Това стана след серия от обвинения и подозрителни бизнес сделки в Русия, които със сигурност биха заинтригували американския президент Доналд Тръмп, на когото

 

Салвини се възхищава

 

Основната връзка на Салвини с Русия е бившият му говорител Джанлука Савоини, който в момента не е част от италианския кабинет, но си остава доверен съюзник на лидера. Савоини, който е женен за рускинята Ирина, е вписан като председател на Руско-ломбардийската асоциация, базирана в Северна Италия. Той често пуска туитове от Москва и препраща към кадър, който е заснел на Червения площад, наричан от него „третият Рим“, и обичайно хвали Путин и партията му „Единна Русия“. Миналия март италианското сп. „Венити феър“ го описа като „шерпа“ на Салвини, който „не казва и дума на руски език, но пък много добре се справя с езика на политиката“. „Еспресо“ пише за „десетки пътувания до Москва, Крим и Донбас“ на Савоини и твърди, че „той водеше преговори за руско финансиране още от самото начало“.

Савоини сътрудничи с Алексей Комов – име, което често се свързва с приближения на Путин олигарх Константин Малофеев, който има тв канал за религиозна медийна пропаганда, намиращ се в същата сграда на бул. „Новински“ в Москва както „Авангард ойл & газ“. Комов, който пред „Еспресо“ казва, че работи за Малофеев в неговата огромна благотворителна фондация „Василий Велики“, също така е свързан и с бившия ръководител на предизборната кампания на Доналд Тръмп Стив Банън чрез католическата организация Dignitatis Humanae. В момента тя изгражда университет за политици с десни виждания в 800-годишен манастир извън пределите на Рим. Комов е руският посланик в Световния конгрес на семействата, който се бори срещу абортите и еднополовите бракове с всички възможни платформи.

„Еспресо“ твърди, че зад цялата мръсна сделка

 

стоят трима души

 

– Комов, Савоини и Александър Дугин – политически инфлуенсър, който е доверен на Путин и е назначен за почетен председател на Руско-пиемонската асоциация, която е посестрима на организацията на Савоини и му дава лесен достъп до Италия. Случайно Дугин също е работил за фондацията на Малофеев с Комов, твърди италианското издание.

Дугин и Савоини са снимани в Рим през септември, където вероятно са уточнявали последните детайли за плана на визитата на Салвини в Москва, която се състоя на 17 октомври м.г. Основното събитие беше в 17 ч. – конференция в Lotte Hotel. Савоини седеше на първата редица. След конференцията Салвини и Савоини очевидно изчезват през странична врата и до следващата сутрин никой не чува нищо за тях. Италианските медии, пътуващи с вицепремиера, са забаламосани, докато не се появява теч на информация, че Салвини имал планове от интимно естество.

Според „Еспресо“ тези клюки са пуснати от хората на Салвини и вместо това вътрешният министър се среща „тайно с известен представител от Кремъл: с вицепремиера Дмитрий Козяк, който отговаря за енергийните въпроси и човек от близкото обкръжение на Путин“.

На следващата сутрин Салвини се връща, а Савоини е сниман от репортери на „Еспресо“ на среща с руски шефове от петролния сектор в луксозния московски хотел „Метропол“, където е подслушан да обещава, че Салвини ще се ангажира с дизеловата сделка. „Нова Европа трябва да бъде близо до Русия. Вече не трябва да сме зависими от решения в Брюксел или САЩ“, твърди „Еспресо“, че е казал Савоини на руснаците чрез преводач. „Искаме да променим Европа заедно със съюзниците си Хайнц-Кристиян Щрахе в Австрия, „Алтернатива за Германия“, Льо Пен във Франция, Орбан в Унгария и Шведските демократи“. И лидерите на всички тези формации са

 

част от коалицията „Движение“

 

на крайнодесните лидери, сформирана от Стив Банън. Те се надяват да щурмуват Европа на изборите през май.

На срещата в хотела журналистите от „Еспресо“, които се промъкват и публикуват снимки от нея, казват, че четиримата са разговаряли за руската петролна компания „Роснефт“, а не за „Авангард“, която е затворена, когато разследващите журналисти се връщат, за да я проверят, преди да публикуват материала си. „Роснефт“ също е на булевард „Новински“, казват те. „Руснаците предлагат 3 млн. тона дизелово гориво да бъде доставено в рамките на 6 месеца или на година“, казва Савоини според „Еспресо“. „Италианският адвокат казва, че няма проблем: той уверява, че „Ени“ може да купи и по-голямо количество, ако е необходимо.“

Твърди се, че тогава Савоини е заявил на руснаците: „Планът, изготвен от политическите ни съветници, е прост. С намалението от 4% те плащат 250 000 евро месечно в продължение на година. Така че могат да подкрепят кампанията“, казва той. „Това е само политически въпрос, искаме финансиране на предизборната кампания, а това е добре и за двете страни.“

„Еспресо“ съобщава, че в останалото време от срещата се договарят условията за поръчката на дизела, дали да бъде доставено и самолетно гориво, къде и как може да бъде доставено. „Руснаците предлагат банка „Интеса Русия“ и италианците ги уверяват, че това е добър избор, тъй като в борда на директорите вече е „един от нашите хора, Машети“ – става дума за Андреа Машети, който е член на „Лигата“.

Статията завършва с уговорка и вероятно тя е важна. „На 18 октомври 2018 г. приключихме с журналистическото разследване“, се казва в него. „Не знаем как е приключила сделката, дали е било подписано споразумение и при какви условия“. Ако това се окаже вярно, ще означава, че „Лигата“ на Салвини ще бъде финансирана за евроизборите от руска държавна компания. „Накратко – основната италианска управляваща партия е подкрепена от Путин, враг номер 1 на ЕС“, пише от „Еспресо“.

 

КАРЕ1 - РЕАКЦИЯ

Матео Салвини отхвърли твърденията, че Кремъл е предлагал финансиране на партията му. Никакви незаконни средства „не са пристигнали, нито пък ще пристигнат в Лигата“, заяви той пред италианските медии. „Няма пари в Люксембург, на Кайманите или в Швейцария... Няма рубли, нито йени, нито барели с петрол“, беше неговият коментар на разкритията на „Еспресо“.

 

КАРЕ 2- ВРЪЗКИ

„Лигата“ развива връзки с Русия от 2013 г., а през 2017 г. беше подписано споразумение за сътрудничество с управляващата партия „Единна Русия“. Салвини, който е известен привърженик на Владимир Путин, пътува до Русия по различни поводи и редовно споделя проруски постове в профилите си в социалните мрежи.