facebook
twitter

Горещи новини

Букурещ пак се опитва да препъне Кьовеши в битката й за прокурор на ЕС

"Демократична България" призова премиера Бойко Борисов да не се страхува и да я подкрепи
3612
ЕПА/БГНЕС

Бившата ръководителка на румънската антикорупционна агенция и настоящ кандидат за главен прокурор на ЕС Лаура Кьовеши ще бъде извикана на ново изслушване в Отдела за разследване на магистратите по дело, в което е заподозряна във вземане на подкуп, злоупотреба със служебно положение и лъжесвидетелстване, съобщава румънският информационен сайт "Зиаре". Сайтът отбелязва, че изслушването ще бъде точно на 7 март, когато се очаква Брюксел да реши какви ще бъдат следващите етапи от процедурата за избор на европейски главен прокурор. "Научих първо от пресата, после получих и официално призовката за 7 март", потвърди Кьовеши пред "Зиаре".

Делото срещу Кьовеши се базира на жалба на бившия депутат Себастиан Гица, който избяга в Сърбия, след като бе изпратен на съд по няколко дела за корупция. Той твърди, че през 2011 г. Кьовеши е поискала от него 200 000 евро за връщането от Индонезия в Румъния на бившия финансов директор на рухналия Национален инвестиционен фонд Николае Попа, който бе осъден на 15 години затвор. Предишното изслушване на Кьовеши беше на 15 февруари, когато тя трябваше да замине за Брюксел, за да участва в процедурата по селекция на бъдещия главен прокурор на Европейската прокуратура. Тя събра най-много гласове след изслушването в две комисии на Европейския парламент.

"Зиаре" отбелязва, че следващото изслушване на 7 март съвпада с важна среща в Брюксел във връзка с кандидатурата на Кьовеши. Тогава председателят на Комисията по граждански свободи, правосъдие и вътрешни работи ще представи резултата от вота пред Конференцията на председателите, включваща председателя на ЕП и лидерите на политическите групи. Конференцията на председателите ще реши следващите етапи от процеса на определяне на главния прокурор на ЕС, посочва сайтът.

Румънското правителство лобира срещу кандидатурата на Кьовеши в Съвета на ЕС, където тя загуби първоначалното гласуване в полза на френския кандидат за главен прокурор на ЕС. Две комисии в Европейския парламент обаче гласуваха в подкрепа на Кьовеши и тя отново излезе на челно място, което я връща в надпреварата за поста. Окончателното решение ще бъде резултат на преговори между ЕП и Съвета на ЕС.

Кьовеши оглави румънската антикорупционна прокуратура от 2013 г. и успя да проведе редица успешни разследвания срещу високопоставени румънски политици, някои от които влязоха в затвора. Размахът на нейната дейност видимо обезпокои политическата върхушка и правителството на социалдемократите, дошло на власт през 2016 г., започна кампания както срещу антикорупционната дирекция, така и срещу ръководителката й Лаура Кьовеши, която в крайна сметка бе отстранена и срещу нея бяха заведени дела.

"Демократична България" призова премиера Бойко Борисов да заяви публична подкрепа за кандидатурата на румънката Лаура Кьовеши. Коалицията казва, че Борисов трябва "да поеме лична отговорност за този ключов политически избор като спре да се крие зад администрацията". "Господин Борисов следва да разбира, че един отказ от подкрепа за кандидатурата на г-жа Кьовеши, въвлича България в поредния отровен съюз – този път с тежко компрометираното социалистическо правителство, което е на власт днес в Румъния. Страната ни има ясен интерес от избора на тази смела жена, доказала способността си да се бори с всички заболявания, от които страда и нашата собствена държавност и заради които европейската ни перспектива е под все по-сериозен риск", се казва в позицията на "Демократична България". Коалицията смята, че ако Борисов не смее или не може да националния ни интерес от избора на Кьовеши, то е "крайно време да освободи страната ни от своите зависимости и неспособност да управлява в обществен интерес".

"Демократична България" иска от премиера да обяви какви инструкции са дадени за гласуването в Съвета на ЕС. ДСБ, "Да, България" и "Зелените" смятат, че само така може да се отговори на информацията в медиите, че българският посланик в ЕС е гласувал "против" Кьовеши.

 

Автогол на управляващите в Румъния

 

Лаура Кьовеши е популярна и в България заради решителната си борба срещу корупцията. В Букурещ обаче водят кампания срещу собствената си кандидатка за европейски главен прокурор. Дали не си вкарват автогол, пита Роберт Шварц в анализ за "Дойче веле".

Срокът за създаването на Европейска прокуратура беше уточнен от самото начало. Новата институция трябва да започне своята работа до края на 2020 година. Основната ѝ цел - да разследва случаите на корупция, пране на пари и измамите с европейските фондове. През април 2017 година 16 страни - членки на ЕС, в това число и Румъния, се споразумяха да създадат Европейска прокуратура. Междувременно в проекта се включиха 22 от общо 28-те страни членки. Трима кандидати се класираха за последния кръг от избора на европейски главен прокурор. Независимата експертна комисия предложи на Европейския парламент бившата антикорупционна прокурорка на Румъния Лаура Кьовеши. Тези дни трябва да бъде взето окончателното решение.

 

Лаура Кьовеши - трън в очите на официален Букурещ

 

Както бързо стана ясно, бившата ръководителка на румънската антикорупционна агенция е трън в очите не само на социаллибералното правителство в Букурещ. След фронталната атака от страна на управляващата партия и нейния псевдолиберален младши партньор и България се обяви против кандидатурата на Кьовеши. Представители на дипломатическите кръгове в Брюксел съобщават, че в Комитета на постоянните представители на държавите - членки на ЕС, срещу кандидатурата на Лаура Кьовеши е гласувала не само румънската посланичка в общността, а и нейният български колега. България, също както и Румъния, има хронични проблеми с ширещата се корупция. След присъединяването им към ЕС и двете страни бяха подложени на строг мониторинг.

 

Лаура Кьовеши е популярна и в България

 

След посещението ѝ в София преди две години Лаура Кьовеши стана доста популярна и в България. Голяма част от българите виждат в нейно лице водеща фигура в борбата срещу корупцията. В същото време срещу нея се води агитация в интернет – предимно с твърдението, че била "американски проект". Премиерът Бойко Борисов на няколко пъти е критикувал Кьовеши. България нямала нужда от "румънски модел" и било по-добре да се ориентира по Германия и някои други държави. Комисията по граждански свободи, правосъдие и вътрешни работи и Комисията за контрол на бюджета изслушаха тримата кандидати за поста европейски главен прокурор. Лаура Кьовеши излезе първа в гласуванията и на двете комисии. Клеветническата кампания на румънското правителство и съшитото с бели конци съдебно обвинение срещу нея не можаха да намалят шансовете ѝ. Стана дори тъкмо обратното. Кампанията на Букурещ срещу собствената му кандидатка е ясен сигнал за това, че тя си е свършила твърде добре работата в румънската антикорупционна агенция.

 

Автогол на румънското правителство?

 

Поддръжниците на кандидатурата на Кьовеши във всички фракции на европарламента стават все повече. За избора на европейски главен прокурор е необходимо мнозинство от две трети. Без значение дали Лаура Кьовеши ще спечели избора или не, още отсега стана ясно нещо друго: румънското социаллиберално правителство си вкара автогол тъкмо по времето на собственото си председателство в ЕС. Отдавна вече се спекулира по това, че е възможно двата коалиционни партньора в румънския кабинет да бъдат изключени от съответните им партийни фракции в европарламента. Постоянната им битка срещу независимото правосъдие и правовата държавност навярно ще накарат някои европейски политици да се задействат - ако не за друго, то заради собствения им имидж в навечерието на европейските избори.

Ключови думи:

Букурещ, Кьовеши, България
30

Влез или се регистрирай за да коментираш

Още

България планирала да увеличи субсидията за "Фолксваген"

17.10.2019

РУМЯНА ГОЧЕВА

374
България е получила от ЕС 300 млн. евро за бежанците

17.10.2019

358 1
Новият американски посланик вече е в България

Коментари

Augereau

Ай ся, форумът в шах - хем Кьовеши е американски продукт (щом Демократична България я подкрепя), хем Бойко е против Кьовеши, хем и социалистите май я недолюбват (Нинова мълчи, Пирински я смята за зависима). 

 

Ужас. Ко праим? Ми, нищо, не коментираме. Щот истината не ни устройва. 

mr_self_destruct

Аз лично чакам с нетърпение да я изберат и да вкара баце на топло в панделата. После и останалите. Ама ми се струва, че ще има изненади.

Доц.Трътлев

Ко прайм?

Ами чакаме окончателния резултат от избора за прокурор на ЕС.

Тук вече достатъчно се коментира кандидатурата на Кьовеши. Мен лично не ме интересува нито мнението на Боко, нито на Нинова или на когото и да било. Мисля, че е нормално тази жена да има широка обществена подкрепа.

Амира

👍 mr_self_destruct

👍 Лаура Кьовеши

letec55

Баце  не е цоциалист и поради това не изпълнява важно условие за преследване.

Augereau

Ко прайм?

Ами чакаме окончателния резултат от избора за прокурор на ЕС.

Тук вече достатъчно се коментира кандидатурата на Кьовеши. Мен лично не ме интересува нито мнението на Боко, нито на Нинова или на когото и да било. Мисля, че е нормално тази жена да има широка обществена подкрепа.

Викаш достатъчно била коментирана кандидатурата на Кьовеши - я погледни статиите по темата, събери коментарите и виж дали преставляват дори 10% от коментарите под някоя идиотска статия относно Русия, която няма почти никакво отношение към нашия живот. 

Също така, би трябвало да те интересува мнението на Боко, на Нинова и на Пирински и на всички наши политици. Не ти ли светва лампата, че щом са на общо мнение относно Кьовеши (против нея, или поне не я подкрепят), цялата наша политическа "конкуренция" е едно театро.  И че БСП и ГЕРБ (а и повечето други партии) играят в един отбор?  

ArcheoBG

Само не разбрах как така ББ е против нея?!?
Само квичът на червените тролове трудно може да ме убеди в това.

Augereau

Само не разбрах как така ББ е против нея?!?
Само квичът на червените тролове трудно може да ме убеди в това.

 

Ох, ей го още един дето дели тука на червени, зелени и розови - ти още ли не си разбрал за какво става въпрос?

Не само Бойко, и ГЕРБ и БСП и депесарите НЕ СА ПОДКРЕПИЛИ Кьовеши. Я кажи какви изводи си правиш от това. Давам няколко възможности за отговор:

а) Кьовеши е откровено лош кандидат и нашите партии са постигнали консенсус относно нея (за разлика от повечето други евродепутати, които все пак не смятат така и я считат за най-добрият кандидат). 

б) БСП, ГЕРБ и ДПС всъщност не са никакви противници, а се пазят един друг (справка - нито един голям политик в затвора), играят заедно и ги е страх от Кьовеши. 

в) Свободен отговор: 

 

last

Май нашата "върхушка"  не без основание се  страхува...Щото "лошият" пример е заразителен...Особено ако е от комшия...

sega_reader

Метла, прахосмукачка, огнехвъргачка.

Всеки процес си има етапи в зависимост от ефективността на която е способен.

Сгугню
снимка на Сгугню

България нямала нужда от "румънски модел" и било по-добре да се ориентира по Германия и някои други държави. 

Какъв е тоя аргумент?

Не става ясно кое е лошото на румънския модел според Борисов, и кое е доброто на немския модел пак според него. Освен туй, добре е да се изясни, доколко е приложим за нас тоя тайнствен немски модел, предвид социалните и икономически разлики и различни традиции в структурата на немското и българското общество, че и държава

bay Dragan

👍 Сгуне !

Гларyс

Не че в Румъния нещата са точно такива каквито ги представят, но е факт, че там имаше доста ефективно осъдени за корупция, а у нас няма нито един!

Шубето е, че падне ли един, ще повлече крак и хората ще искат и останалата родна крадлива сган да отиде при бай Ставри и Киро Жарта...

Simplified Solu...
снимка на Simplified Solutions 2

Да напомня, че Румен Радев покани госпожа Кьовеши веднага след президентските избори и тя му гостува месец след встъпването му в длъжност, като официалната покана бе отправена от Лозан Панов в качеството му на председател на ВКС.

Нямам спомен Бойко Борисов да се е срещал с нея по време на посещението ѝ. 🚬

jorro2

Ами ако обвиненията срещу Кьовеши се окажат верни? Кво праим?

wreckage
снимка на wreckage

Лаура Кьовеши е популярна и в България

популярноста ѝ значително се увеличи фмомента, фкойто научих за нейното съществуване од дописката.

Meto_ot_Interneto

Знае ли некой какво е "прокурор на ЕС" и с какво точно се занимава тоя прокурор?

jovani
снимка на jovani

Съвсем се обърках.

Първо - доживях "Сега" да се опира на DW ?!? 

После:

Във Франция има ли корупция ? Или в Германия ? Ами всички ме убеждават, че хич няма, или ако има е слабо забележима, дет се вика незакачаща устоите на бюргерското общество. 

А в Румъния има ли корупция ? Охо, колкото искаш - от дебела по-дебела. Делим си с комшиите първите две места по корупция.

Италианската мафия била като бойскаут клуб в сравнение с нашите корумпета, а румънците даже приемали обучаеми от Малта по корупционни практики.

 

Значи френският и германският кандидат са си свършили работата по борбата с корупцията, а Лаура - хич.  Що не викаме за тях тогава.

Или не ? Злите сили са й попречили, тамън да ги окауши, както сладко си пийват в ресторанта и те я уволнили. Ами пак зле - понеже те проклетите сили са факт и ще й пречат и докато се бори с тях от Брюксел.

 

Пък да не би прикрито да искаме Лаура точно защото няма да се справи ? Доказала го е.

 

То май колкото повече корупция има в една държава членка, толкова по-опитен е кандидатът й за прокурор. Ами тогава какво чакаме ? Хей го Гешев, те го на ! На Цацаров също му изтича мандадът тази година - и той готов борец с корупцията.

 

Нещо ми прилича на избора на Пеевски за шеф на ДАНС - бандит да се бори с бандитите, нали такъв беше аргумента на шефа на ПЕС? Или не ?

 

Бе съвсем се обърках - отивам да си сипя едно.

--

Аз инак съм за датчанина, ама той не се кандидатира. Я виж какво пране на пари спретнаха в Дания - прахът ще им дишаме. Т.е. и кандидата им по горната логика трябва да е един път. 

Обаче, като четеш статистиките в Дания корупция няма. Няма и това е ! Т.е. от който ъгъл да го погледнеш - датчанина се е утрепал за евро прокурор. Хем има, хем няма корупция - това е !

 

Augereau

Ти май първо си си сипал едно (че и повече от едно) и след това си написал този коментар. 

Швейк-храбрия

Мани,мани,тя била опасна за националната ни сигурност в лицето на МинПреда?Дано не е и на друго място,визирайки лицето!

дъртреалист

Страната ни има ясен интерес от избора на тази смела жена, доказала способността си да се бори с всички заболявания, от които страда и нашата собствена държавност и заради които европейската ни перспектива е под все по-сериозен риск", се казва в позицията на "Демократична България". Коалицията смята, че ако Борисов не смее или не може да националния ни интерес от

избора на Кьовеши, то е "крайно време да освободи страната ни от своите зависимости и неспособност да управлява в обществен интерес".

 

Много добре казано,

под което се подписвам и аз.

 

amigov
снимка на amigov
БГ мутрите се страхували от Кьовеши... Смех ! Бандюга с 2 милиарда в банки и в акции НЯМА ОТ КАКВО да се страхува !
дъртреалист

 

Ами ако обвиненията срещу Кьовеши се окажат верни?

Ами... ще излезе, че си глупав.

Това притеснява ли те?

ИвКо

България нямала нужда от "румънски модел" и било по-добре да се ориентира по Германия и някои други държави. 

Само при социализъма се предвижда един модел за всички държави, а Европата е най заразена с тази глупост. Законите на всяка държава трябва да са специфични и да отговарят на нравите и обичаите на съответното природонаселение. 

Тъмно пиво

Боку е в безиходица. Ако не подкрепи Кьовеши всички ще речем, че го е направил от страх от разследване. Ако я подкрепи ще трябва да дава обяснения защо бламира опитите на Христо и Радан за реформа в скапаната ни съдебната система.

  И аз се подписвам под заявлението на Демократична България.

RanBosilek
снимка на RanBosilek

Тия смешници, дето всеки месец по едно ново име и по една нова коалиция си измислят, да си траят. Три файтона от кол и въ̀же, де що партия има, в нея бяха. Никой не ги бръсне за слива, те тръгнали от премиер обяснения да искат и да му нареждат какво да прави.

Тъмно пиво

С други думи ти, RanBosilek, призоваваш  Борисов да нареди да НЕ СЕ ПОДКРЕПЯ кандидатурата на Кьовеши.

RanBosilek
снимка на RanBosilek

Аз призовавам гореспоменатите гастрольори да се сапикасват. Когато станат и те премиери, тогава да "нареждат". До тогава - у лево.

Що се отнася до румънката, през дедовия ми е. От нея файдата ни е нула.

 

Лаура Кьовеши стана доста популярна и в България. Голяма част от българите виждат в нейно лице водеща фигура в борбата срещу корупцията.

Може и да е станала популярна, сред прословутите 80% ще дас е, но не ми се вярва. По-скоро е поредното изхвърляне на родните джурналя. Каква борба, каква корупция. От Брюксел ще нареди да запрат Боко и Цвък ли? Абе сигурно има и толкова елементарни представители на човешкия род да лапат и такава гола кука, ама не ми се вярва да са много.

Maria Scott

Искаш ли да се намери жена за една нощ? Добре дошли на

>>>>>>>

http://www.Sexydrom.Com

Джиджи

България нямала нужда от "румънски модел" и било по-добре да се ориентира по Германия и някои други държави. 

Мчи така, де!

 

За кво са ни Румъния и "румънския модел", като тази държава се намира толкоз далеч от нас – чак на другия край на света, а и на сичките земни кълбета?

 

Я по–добре да сЪ ориентираме към Германия, с която граничим и на север, и на изток, и на запад, и на юг!😄 👏

Влез или се регистрирай за да коментираш

×