Медия без
политическа реклама

СУ вдига таксите в 11 специалности

Увеличение на таксите в 11 специалности и намаление в три предлага Софийският университет за академичната 2019/2020 г. Решението бе взето вчера на заседание на академичния съвет. Годишната такса за бакалаври редовно обучение в специалност "Туризъм" ще плащат 460 лв. при 420 лв. стара такса. 4 специалности във Факултета по журналистика - връзки с обществеността, комуникационен мениджмънт, журналистика и книгоиздаване, поскъпват от 560 на 600 лв. за редовно обучение и от 300 на 350 лв. за задочно. Европеистика и политология във Философския факултет ще струват 600 лв. при 560 лв. досега. 

Задочниците в специалност филология на Факултета по славянски филологии ще плащат 400 лв. при 300 лв. миналогодишна такса. Философията ще струва 580 лв. при 540 лв. досега в редовна форма, а таксата за задочна се променя от 300 на 320 лв. Другите две специалности с увеличена такса - от 730 на 780 лв., са графичен дизайн и музикални медийни технологии и тонрежисура във Факултета за науки за образованието и изкуствата.

Намаляват се таксите на три от специалностите във Физическия факултет – „Учител по природни науки в основна степен на образованието“, „Физика и информатика“ и „Физика и математика“, от 400 на 200 лева. Академичният съвет прие и намаление на годишните такси за обучение на чуждестранни студенти, докторанти и специализанти, граждани на страни извън ЕС, за голяма част от специалностите.

СТИМУЛ

За втора поредна година новоприетите студенти с максимален състезателен бал във Факултета по математика и информатика, професионално направление „Математика“, специалности „Математика“ и „Статистика“ в бакалавърска степен, се освобождават от заплащане на годишната такса за обучение за първата година.