Медия без
политическа реклама

Появи се ново обяснение за епидемията от морбили

Проучване сочи връзка между антиваксиналните настроения и гласуването за популистки партии

МИХАЕЛА КАТЕРИНСКА

Нови и нови държави от всички континенти обявяват епидемия от морбили, а наскоро Световната здравна организация разпространи данни от 2018 г., според които и по света регистрираните случаи на болестта са нараснали с почти 50 на сто, а в Европа - тройно. Въпреки уверенията на здравните власти в България, че всичко е под контрол и с няколкото си десетки случаи страната ни още е далеч от епидемия, болните и у нас растат ежедневно както като брой, така и като разпространение по региони - от Югозападна България и района на Банско и Разлог морбили стигна до София и Варна.

Като причина за постоянно растящите случаи от СЗО сочат антиваксиналните движения, които набират популярност в по-богатите страни, а също и непокрити с ваксини групи - като ромите у нас, например. А проучване на Университета в Лондон сочи, че може би има връзка между тези фактори.

Скептицизмът към използването на ваксини за децата се увеличава заедно с гласовете за популисти в Европа, сочи проучване, цитирано от "Гардиън". Големият скок в броя на случаите на морбили и смъртните случаи се вижда в страни, в които популистките партии придобиват значение - Гърция, Италия и Франция, отбелязват авторите.

"Изглежда вероятно научният популизъм да е воден от подобни чувства като политическия популизъм – например дълбоко недоверие в елитите и експертите от страна на маргинализирани части на населението", пише авторът Джонатан Кенеди от Лондонския университет "Куин Мери". Тъй като липсват мониторингови проучвания за нагласите към ваксините, изследователите казват, че представянето на популистките партии може да се използва като предупреждение за органите на общественото здравеопазване за повишаване на нивата на скептицизма.

В проучването се посочва, че "подкрепата за популистки партии може да се използва като ориентир за колебанията за ваксините, поне в контекста на Западна Европа, като засилването на подкрепата е сигнал за здравните власти да бъдат бдителни". То свързва резултатите от Проект за доверие във ваксините, изготвен за Европейската комисия, с гласовете за популистки партии в 14 европейски държави - Португалия, Белгия, Швеция, Испания, Холандия, Финландия, Германия, Ирландия, Австрия, Дания, Великобритания, Франция, Гърция, Италия, и открива силна връзка между гласовете за популистки партии и съмненията за начина, по който действат ваксините.

"Колкото по-високо е нивото на популистките гласове в дадена страна, толкова по-голям дял от населението вярва, че ваксините не са ефективни", се посочва в доклада. Открита е и връзка между гласуването за популисти и убеждението, че имунизирането не е важно.

Проучването се фокусира върху резултатите от последните избори за Европейски парламент през 2014 г., но разглежда и данни от предишни национални парламентарни избори във всяка страна и открива, че връзката между гласуването за популистки партии и съмненията във ваксините е още по-ясна. "Говорим за популизъм и това, което се случва в политиката", коментира Кенеди, давайки за пример Брекзит и трудностите в Гърция. "Но когато погледнете какво стои зад възхода на популизма - това е широката тенденция за липса на доверие в елитите и експертите. Това оказва влияние върху академичната общност и общественото здраве и върху въпроси като климатичните промени и скептицизма за имунизациите", допълва той.

"Гърция има най-високото ниво на морбили на глава от населението в Западна Европа. Има дълга история защо гърците не вярват на държавата", дава пример Кенеди. Италия, където на власт е популистка коалиция, миналата година прие Закон за прекратяване на задължителните ваксини за деца в държавните училища, но скоро след това той бе отменен заради "извънредната ситуация", причинена от увеличаващите се случаи на морбили.