Медия без
политическа реклама

Цветанов: Напрежението расте, защото управляваме добре

ГЕРБ не се отказва от машинното гласуване, само иска да гарантира сигурността му, твърди зам.-шефът на партията

23 Февр. 2019
БГНЕС
Цветан Цветанов

"Напрежението в българския парламент ще продължава да нараства, но това всъщност показва, че ние се справяме добре”. Тази теза разви днес пред 10-ия юбилеен Зимен университет на Младежи ГЕРБ зам.-председателят на партията Цветан Цветанов, цитиран от БГНЕС.

Една от основните причини БСП да напусне парламента бе, за да не участва в процедурата по ратифициране на протокола за присъединяване на Северна Македония към Северноатлантическия съюз, заяви още Цветанов. По думите му това се разбрало в сряда, когато председателят на Народното събрание Цвета Караянчева предложила ратифицирането на договора като точка първа, но БСП не влезли в зала. "Исторически прецедент, който създаде Корнелия Нинова е, че за първи път БСП не участва в процедурата за ратифициране на договор, свързан с държава, която иска да стане член на Северноатлантическия съюз”, каза още Цветанов.

Цветанов не пропусна отново да обвини левите, че генерират фалшиви новини, с каквато цел създали и партийна телевизия. "Прави се разход, за да има пропагандна машина, която да работи именно за тези фалшиви новини. Политиката и политическите кампании нямат нищо общо с кампаниите, които се правиха преди време", допълни той.

„Ще оставим досегашното състояние със 7% преференции, за да не може да бъдем укорявани, че нарушаваме или отнемаме права”, каза още Цветанов. Той цитира данни, че има 10 държави в Европейския съюз със затворени пропорционални системи. „В тях преференции няма. Има 5 държави, в които се прилага преференция, която е с тежестта на един мандат, както предвидихме в приетата норма в българския парламент. Предизвика се едно създаване на напрежение и ние като една отговорна партия, следвайки принципа, че законодателството не трябва да бъде на инат, се съгласихме на промени”, добави Цветанов. Той отбеляза, че въведената от БСП преференция от 15% през 2007 г. е била невъзможна за приложение, а ГЕРБ със 7% е направила възможно пренареждането на партийните листи.

Вторият в ГЕРБ каза също, че партията не се отказва от машинното гласуване. "Удължихме срока, за да може да гарантираме сигурността при гласуване по този начин", обясни той. Според него към момента няма държава в Европейския съюз, която да може да гарантира пълна сигурност на гражданите при електронното гласуване.

 

 

Още по темата