facebook
twitter

Горещи новини

EК увеличава националните помощи за земеделските стопани до 25 000 евро

914
Pixabay

ЕК прие преразгледани правила за държавната помощ в селското стопанство (т.нар. минимална помощ или помощ de minimis), с които се увеличава максималният размер на средствата, които националните органи могат да отпуснат за подпомагане на земеделските стопани, без да е необходимо предварително одобрение от Брюксел, съобщиха от пресслужбата на институцията. Максималният размер на помощта, която може да бъде предоставена на едно земеделско стопанство за тригодишен период, ще се увеличи от 15 000 евро на 20 000 евро. За да се избегне евентуално нарушаване на конкуренцията, всяка държава от ЕС разполага с максимална сума на национално ниво, която не може да надхвърля. Националният таван се определя в размер на 1,25 % от годишната селскостопанска продукция на съответната държава през същия тригодишен период (в сравнение с 1 % съгласно сегашните правила). Това представлява увеличение на националния таван с 25 %.
Ако за определен селскостопански сектор съответната държава не изразходва повече от 50 % от общия си пакет за национална помощ, тя може допълнително да увеличи размера на минималната помощ за едно стопанство до 25 000 евро, а националният таван – до 1,5 % от годишната продукция. Това представлява увеличение тавана за един земеделски стопанин с 66 % и увеличение с 50 % на националния таван.

От държавите, които изберат този най-висок таван, ще се изисква съгласно новите правила да създадат задължителни централни регистри на национално равнище. По този начин предоставените помощи ще могат да се проследяват, за да се опрости и подобри на отпускането и мониторинга на т. нар. минимална помощ. Няколко държави членки вече имат такива регистри, което ще им даде възможност незабавно да приложат по-високите тавани, припомнят от ЕК.
Увеличението на таваните влиза в сила на 14 март и може да се прилага със задна дата по отношение на помощите, които отговарят на всички условия.

 

Все още няма коментари

Още

Кабинетът даде 27 млн. лева за ямболската болница, а няма кой да я дострои

20.06.2019

142
Борисов: Вече ми се вижда нахално да дискутираме субсидиите

20.06.2019

1002 8
Бюджетната комисия подкрепи намаляването на партийната субсидия

20.06.2019

612 10

Влез или се регистрирай за да коментираш

×