facebook
twitter

България

Селски кметове се възмутиха от “щедростта” на Борисов

330
БГНЕС
През ноември Борисов извика кметовете и им даде обещания, оказали се напразни.

“Щедростта и готовността да съдейства” на премиера Борисов за финансовата децентрализация възмутиха кметове на малки населени места. През ноември те готвеха протест с искане бюджетите за селищата им да бъдат гарантирани, а не да зависят от общинските съвети. Демонстрацията се отмени, след като Борисов ги извика на среща и пое ангажимент въпросът да бъде решен. Това обаче не стана, а вчера кметовете се събраха на съвещание във Видин, където отново се чудеха какво да направят, за да им обърне централната власт внимание. В дискусията свикването на нов протест куриозно бе поставено пак като тема.

В сряда правителството одобри промени в закона за местното самоуправление, с които общинските съвети бяха задължени да одобрят конкретни разходи за малките кметства. Поправките обаче едва ли ще бъдат приети от парламента, тъй като срещу тях има силно лоби – на общинските кметове. “Действието е типично в стила на Борисов. И в сега действащите законови нормативи съществува възможност за делегиране на бюджети на селата, като това е в правомощията на общинските съвети. Те не го правят. Писането на законови поправки е чиста демагогия”, сподели пред “Сега” кмет на малко населено място.

Селските кметове имат и още едно искане – пряк избор на кмет да се осъществява в селища с над 100 души население, а не както ГЕРБ прие през 2016 г. –  с 350. Тази тема обаче въобще не се обсъжда сред управляващите. Не бе засегната и при дебатите покрай Изборния кодекс през последните седмици.

 

ПОЛИТИЗАЦИЯ

Междувременно целият този казус се оказа повод за партийни страсти. На сбирката във Видин вчера бе поканена Корнелия Нинова, което не се посрещна добре от част от кметовете. Тя пък се оплака във Фейсбук, че партия ГЕРБ спуснала инструкции към кметовете си да не участват на съвещанието, а и възпрепятствала предоставянето на зала за събитието.

Все още няма коментари

Още

Заловиха русенец, опитал да прекара иракчани през Дунава

22.05.2019

458 8
Ще съдят петимата зъболекари, източвали касата

22.05.2019

843 3
Близките на жертвите край Своге все пак ще получат по 50 000 лв.

22.05.2019

1276 15

Влез или се регистрирай за да коментираш

×