Медия без
политическа реклама

Финансисти: При източени сметки банката трябва веднага да ги възстанови

22 Февр. 2019МИЛА КИСЬОВА
Илияна Кирилова
Част от липсващите пари на клиентите на банковия клон в Нова Загора са прехвърлени на карти и след това изтеглени от банкомати.

Финансисти съветват редовно да следим банковите си сметки, за да сме сигурни, че няма липси. "Независимо че всеки вложител сключва договор с банката, като влага парите си в нея и очаква този договор да бъде изпълняван коректно, за лична сигурност е по-добре всеки да следи сметките си сам, като използва уведомяване с имейли и есемеси и дори да си води тефтерче", коментира вчера пред Би Ти Ви финансистът Емил Хърсев.
Поводът е случаят с присвоените близо 450 000 лв.  от банков клон в Нова Загора. Между 40 и 50 са ужилените клиенти, като към момента разследването показва, че ръководителка на банковия клон е отклонявала средства от сметките им. Част от тях пренасочвала към банкови карти, от които през банкомати са теглени пари в брой. Финансовата институция, чието име не се споменава, сама направила разследване за неправомерните трансакции,  правени от 2016 г. насам. Сливенският окръжен съд определи вчера мярка "задържане под стража" на 29-годишната банкерка. 

Един от пострадалите е Кольо Колев, от чиито две сметки са източени над 185 хил. лева. Разбрал за това, след като от банката му се обадили да провери сметките си. Колев е получил уверение от банката, че парите му ще бъдат възстановени. Той обаче се опасява, че дотогава може да минат години, докато текат разследването и съдебният процес. Засега разследващите са поискали от Колев единствено да подаде жалба.
"Банката трябва незабавно да възстанови парите на ощетените клиенти, ако не иска ударът по репутацията й да стане още по-голям", каза вчера преподавателят по банково дело проф. Валери Димитров.
"Всичко, извършено от служител на банката, е за сметка на банката", коментира и финансистът Емил Хърсев. Изключение са случаите, когато се подозира съучастие на клиента. "Очевидно става дума за нарушение на технологичната дисциплина вътре в самата финансова институция. Принцип на банковото дело още XVI век е "на четирите очи", т.е.  минимум двама души да проверяват. Като малък клон явно служителите са си знаели паролите и не са ги сменяли често. Извършителката като ръководител на клона е имала максимална информация за сметките на клиентите, знаела е и паролите на своите колежки, за да може да потвърди въведените от самата нея операции", описа ситуацията Хърсев.
"Установените липси са след направена вътрешна проверка в банката. В този случай нещата са ясни и категорични - има престъпно посегателство, за което банката носи отговорност за вредоносните действия на своите служители, и трябва да върне незабавно парите по сметките, а не да чака осъдителни присъди. Всяко забавяне е във вреда на банката”, коментира пред Нова телевизия проф. Валери Димитров.

Полиция и прокуратура проверяват и сръбска следа по случая, съобщи Би Ти ВИ.  От профила в "Инстаграм" на вече бившата шефка на банковия клон става ясно, че тя е предлагала услуги като личен банкер, както и различни видове заеми в Сърбия. От прокуратурата и полицията са потвърдили, че работят и по тази следа, но не дават никакви подробности.

СХОДЕН СЛУЧАЙ

Един от последните нашумели случаи с източени банкови сметки бе този на футболиста Мартин Петров. През 2017 г. той съобщи, че от неговата сметка липсват 4 млн. лева. Петров все още води дело срещу банката, която твърди, че той е дал всички правомощия на личния си банкер да управлява парите му. Бившият футболист обаче твърди, че не е оторизирал банкера за операциите. 
 

 

Ключови думи:

банки, източени сметки

Още по темата