facebook
twitter

България

Нова телевизия минава в ръцете на Кирил Домусчиев

1 176
 Снимка: Архив
Кирил Домусчиев

Председателят на Конфедерацията на работодателите и индустриалците в България Кирил Домусчиев е на крачка от покупката на Нова телевизия от сегашния й собственик - шведската компания „Модерн таймс груп“. От Нова тв потвърдиха вчера, че очакват сделката да бъде обявена официално в следващите няколко дни.

Според непотвърдена информация Домусчиев ще плати сума, близка до тази, която преди година „Модърн таймс груп“ (MTG) договори с предишния кандидат за компанията - „Нова броудкастинг груп“, ключова част от която е Нова тв - чешкият фонд PPF, принадлежащ на милиардера Петер Келнер. През февруари 2018 г. MTG обяви, че е подписано споразумение с Келнер за продажбата срещу 185 млн. евро на нейните 95% от „Нова броудкастинг груп“ плюс 5% на изпълнителния й директор Дидие Щосел. Все още не е ясно дали новата сделка включва цялата „Нова броудкастинг груп“, в която влизат 7 тв програми и около 20 интернет компании, както и дали Щосел ще запази дял от компанията. В края на миналата година в управлението на „Нова броудкастинг груп“ като прокуристи влязоха шефът на дирекция "Информация" в Нова тв Вяра Анкова и финансовият директор на дружеството Николай Андреев. 
По сделката предстои да се произнесе и Комисията за защита на конкуренцията. При предишния опит за продажба на Нова тв антимонополното ведомство спря споразумението с Келнер с доста странни мотиви. В решението се казваше, че „в конкретния случай следва да се отчетат водещите позиции на придобиваната „Нова броудкастинг груп“ в областта на медийните услуги, което от своя страна повдига основателни опасения за ефекта от сделка върху конкурентна среда“. Въпреки че самият Келнер няма други дружества в същата сфера у нас и че в България работи само с базираната в Унгария платформа за сравнение на цени www.pazaruvaj.com, която по данни на КЗК има дял между 0 и 5%, комисията постанови отказ с пояснение, че „значителният брой средства за масова информация, с които ще разполага обединената група, ще й даде съществено предимство пред останалите участници, предоставящи медийни услуги“.
Вяра Анкова със сигурност ще остане шеф на журналистите в Нова тв, съобщи за в. „Сега“ източник от телевизията. От 2010 г. в продължение на седем години Анкова бе шеф на държавната БНТ. Скоро в екипа й в Нова телевизия ще се включи Виктория Бехар, която ще отговаря за "специалните проекти" в медията. Допреди няколко месеца Бехар беше директор на дирекция “Комуникация и информация" в Министерството на българското председателство на Съвета на ЕС. 

1

Влез или се регистрирай за да коментираш

Още

Правителството утвърди религиозните празници извън православните

18.12.2019

2723 13
МВР и Столичният инспекторат иззели 4 камиона с отпадъци за изгаряне

18.12.2019

3270 4
Пожар унищожи към 3000 прасета в Добруджа

18.12.2019

983 5

Коментари

Peaceful Citizen
снимка на Peaceful Citizen

Залагам патица върху прасе, срещу ръждив гвоздей, че Кирчо ще сведе стойността на Нова до дваесе лева, след 5 години. Еле па и с такива експерди кат Бехар и сие...хахахах

Влез или се регистрирай за да коментираш